Svestrani sastojak

Tri jednim udarcem: Ovo ulje je odlično za anti-aging kože, kose i noktiju

Jača prirodnu zaštitnu barijeru kože, zadržava vlagu u koži, ograničava pojavljivanje finih linija i bora, djeluje protuupalno i antibakterijski, pa je prikladno i za njegu kože sklone aknama

Među uljima za njegu kao zvijezda neuništivog sjaja ističe se svestrano ricinusovo ulje. Ima mnoštvo namjena i pruža brojne dobrobiti ne samo koži, nego i kosi i noktima, pa nije loše saznati kako djeluje i kako ga možemo uključiti u redovnu njegu.

Čitajte i: Najbolja ulja za kožu lica – pomlađuju, vlaže i čiste

Pruža koži vlagu

Ricinusovo ulje dobiva se iz sjemenki biljke ricinus (na hrvatskom skočac), ukrasne, ljekovite, ali i otrovne. No, za kožu je ovo ulje blago i korisno, jer obiluje zdravim masnim kiselinama koje pogoduju postizanju svježijeg i ljepšeg tena. Ono, naime, jača prirodnu zaštitnu barijeru kože, zadržava vlagu u koži, a esencijalne masne kiseline pomažu nadoknaditi manjak vlažnosti u koži, smiriti iritacije, čak i pomoći u zacjeljivanju ranica.

Ovo ulje odlično hidratizira kožu, kosu i nokte. Djeluje kao humektant, što znači da navlači vodu na sebe. Stoga, kad prodre u kožu, sa sobom donosi i prijeko joj potrebnu vlagu. Njegov glavni aktivni sastojak je ricinoleična kiselina koja ima protuupalna i antibakterijska svojstva, pa je prikladno i za njegu kože sklone aknama.

image

Ricinusovo ulje pojačano hidrira kožu i time odgađa pojavu bora

DEPOSITPHOTOS

Pomlađujuće djelovanje

Ricinusovo ulje dokazuje se i u anti-agingu: posebno je korisno za pojačanu hidrataciju kože kojom se kroz dulju upotrebu može ograničiti pojavljivanje finih linija i bora. Dobro hidrirana koža je glatka te izgleda mlađe i zdravije. Pored toga, antioksidansi iz ulja pomažu neutralizirati djelovanje slobodnih radikala, nestabilnih spojeva odgovornih za preuranjeno starenje kože. Dodatni mu je plus što nije komedogeno, a to znači da ne začepljuje pore na koži.

Poznato je da ricinusovo ulje hrani kosu i pomaže zdravlju korijena kose, što potvrđuju i neke znanstvene studije. No, nema znanstvenih dokaza da bi ono pojačavalo rast kose. Korisno je za hidrataciju, čvrstoću i opće zdravlje noktiju.

image

Biljka je otrovna, ali ulje je zdravo i višestruko korisno

DEPOSITPHOTOS

Koliko često bi ga trebalo koristiti?

Koliko god ricinusovo ulje bilo učinkovito, rezultati se ipak ne mogu vidjeti preko noći, pa za najbolji učinak i primjetna poboljšanja na koži dermatolozi preporučuju upotrebljavati ga barem jednom na dan tijekom 28 dana, koliko traje prirodni ciklus obnavljanja kože. Štoviše, opći je savjet da svakom prirodnom tretmanu kože damo toliko vremena, kako bi se vidjelo njegovo pravo djelovanje. Naravno, ulje mora biti organsko i hladno prešano.

Linker
15. travanj 2024 20:11