Kosa

Jabučni ocat kroti kovrče, jača vlasi i daje im sjaj

Pranje jabučnim octom odgovara svim tipovima kose, jer kod svih djeluje na jačanje folikula

Jabučni ocat svestrana je namirnica bogata zdravim sastojcima, ali i višestruko korisno prirodno sredstvo za ljepotu. Upotreba je široka – od kućnih maski za lice do detoksikacije – a čini i mnogo toga dobroga za kosu. Popularno je ponovo postalo i ispiranje kose vinskim octom, ne samo zbog čišćenja, nego i zato što pomaže u kroćenju neposlušne kose. Ispiranje jabučnim octom može biti zamjena za pranje kose šamponom – očistit će kosu od prljavštine i od ostataka proizvoda za stiliziranje kose, a pritom neće s kose isprati boju, niti prirodna i vlasima potrebna ulja. Takvo je pranje nježno, a sastojci kojima je jabučni ocat bogat, kao što su vitamini B skupine (biotin i folna kiselina) i vitamin C, mogu biti pomoć kod peruti, kod kovrčave kose i kose bez sjaja.

Odgovara svima

Zapravo bi se moglo reći da jabučni ocat radi od svega pomalo: od kroćenja kovrča do jačanja vlasi, od njege vlasišta do očuvanja boje, a i više od toga. Jabučni ocat odgovara svim tipovima kose, jer će kod baš svakog djelovati na jačanje folikula. Kod guste i čvrste kose koja ne traži toliko često pranje, može biti odlično rješenje između dva pranja šamponom.

Razrijedite ga s vodom

Na tržištu postoje proizvodi namijenjeni pranju i njezi kose koji sadrže jabučni ocat, uz dodatak ulja koja su dokazano dobra za kosu. Ako ste odlučili koristiti pravi prirodni jabučni ocat, svakako ga razrijedite s vodom prije nanošenja, jer je sam previše jak. Osnovni recept glasi: na svake četiri šalice vode dodajte dvije do tri jušne žlice jabučnog octa.

Kako se kosa pere jabučnim octom?

Razrijeđeni jabučni ocat primijenite jednako kao šampon, dakle, operite njime kosu i vlasište uz blagu masažu, pa isperite vodom. No, postoji velika razlika: neće biti pjene. Ocat ne sadrži sulfate, stoga će ovakvo pranje proći potpuno bez pjene.

I koliko često?

Kosu možete prati jabučnim octom kad god vam je to potrebno. Ne možete pretjerati s upotrebom, jer ovakvo je pranje kose nježno, što znači da nakon njega na kosi ostaju prirodna ulja koja obični šamponi uklanjaju.

Linker
20. travanj 2024 17:59