Preparati

Kiseline – tajni sastojak za zdravu kožu

Kiseline su gotovo magični sastojci kada je riječ o njezi kože. Kako se primjenjuju u kozmetici objasnile su dvije ugledne dermatovenerologinje

Možda može zazvučati strašno, no među najučinkovitijim sastojcima u preparatima za njegu kože su kiseline. Imaju moć preobraziti kožu do neviđene razine. Isprva razvijene za borbu protiv ožiljaka od akni, kiseline su postale gotovo neizostavne u preparativnoj kozmetici i ciljaju različite kožne probleme. Danas se u prodaji mogu naći preparati na bazi kiselina za svaki tip kože i svaki tip problema, među beauty tretmanima omiljeni su kemijski pilinzi, a razlog popularnosti je činjenica da zaista djeluju.

- Na tržištu postoji golem broj kiselina koje se koriste u kozmetici kao preparati za redovitu njegu kože. Svatko od te silne ponude komercijalnih preparata može odabrati onaj koji mu najviše odgovora. Naravno, preparati koji se mogu kupiti samo u ljekarnama i koji se koriste pod liječničkim nadzorom imaju mnogo veći postotak kiselina i, naravno, mnogo bolji efekt - rekla je dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerolog.

AHA i BHA

Osim što se kemijskim pilinzima, ako se primjena ponavlja, možemo i pomladiti, učinaka je zaista mnogo. Dr. Jadranka Sokol, spec. dermatologije i venerologije iz iskustva nam je potvrdila da kemijski piling, ovisno o vrsti primijenjenog agensa, učestalosti njegove primjene i indikaciji zbog koje se primjenjuje, može biti efikasan gotovo uvijek, od puberteta i akni do starosti i bora.

- U kemijskim se pilinzima danas koriste alfa-hidroksi kiseline (AHA): glikolna, mandelična, mliječna, limunska i vinska kiselina. Također se koriste beta-hidroksi kiseline (BHA): salicilna, piruvična, trikloroctena kiselina, retinol te fenoli. One se mogu kombinirati u različitim formulama kojima se potenciraju željeni efekti - objasnila je dr. Sokol.

Potiču produkciju kolagena, vraćaju sjaj

Cijelu listu kiselina bilo bi teško predstaviti, stoga smo izdvojili neke koje se danas najčešće koriste u njezi kože.

RETINOIČNA KISELINA

* Najbolje djeluje u tretiranju akni i pomlađivanju.

* Derivirana je iz vitamina A.

* Ima niz pozitivnih učinaka, među kojima je poticanje produkcije kolagena, održavanje pora čistima, ubrzava odbacivanje mrtvih stanica kože i pospješuje izjednačavanje tena. Česta posljedica je perutanje kože, zbog toga što potiče regeneraciju kože, odnosno otkrivanje novih stanica, što pridonosi pomlađivanju. Značajno perutanje je najčešće prisutno samo u početku korištenja preparata s retinoičnom kiselinom.

KOJIČNA KISELINA

* Najbolje djeluje u posvjetljivanju diskoloracija i staračkih pjega.

* Derivirana je iz japanske gljive.

* Najefektnija je na području ujednačavanja tena, bilo da je riječ o staračkim pjegama ili ožiljcima. Ima sličan efekt dugotrajnog posvjetljivanja kože poput hidrokinona, snažnog sredstva za izbjeljivanje kože koji je zabranjeni kozmetički sastojak u određenim zemljama, no kojična kiselina nema štetnih posljedica za razliku od hidrokinona. Ona usporava i kontrolira produkciju melanina kako bi se izjednačila boja kože.

ASKORBINSKA KISELINA

* Najbolje djeluje antioksidativno, u poticanju kolagena i posvjetljivanju kože.

* Derivirana je iz vitamina C u sintetičkoj formi.

* To je sintetička verzija vitamina C, odnosno visoko aktivan čisti vitamin C. Pospješuje posvjetljivanje kože koju istovremeno oslobađa od štetnih radikala iz okoliša, pružajući koži snažnu zaštitu.

SALICILNA KISELINA

* Najbolje djeluje na akne i začepljene pore te u regeneraciji kože.

* Derivirana je iz kore vrbe.

* Djeluje kao prirodni eksfolijator koji nas rješava diskoloriranih i oštećenih stanica kože te vraća zdrav sjaj i svježinu koži. „Kao kemijski piling koristi se u koncentraciji od deset do 30%, izaziva površinski piling, odnosno uklanja mrtve stanice površinskog sloja kože, čisti začepljene pore, djeluje protuupalno, odličan je odabir kod srednje jakih i jakih komedonskih i papuloznih akni”, objašnjava dr. Sokol.

Od Kleopatre do danas

Kiseline se u službi ljepote koriste tisućama godina. Prve kiseline bile su dobivene iz fermentiranih jabuka i pokvarenog mlijeka, a danas su u kozmetici dovedene do savršenstva.

- Korijene vuku iz drevnog Egipta kada se Kleopatra kupala u magarećem mlijeku. Već su tada ljudi znali da postoje kiseline koje imaju povoljan učinak na kožu, a danas, naravno, imamo mnogo veća saznanja o primjeni - ističe dr. sc. Nola.

image
U kemijskim se pilinzima koriste alfa-hidroksi kiseline (AHA), kao i beta-hidroksi kiseline (BHA)
SHUTTERSTOCK

Kiseline koje se koriste u dermatološkim tretmanima koriste se u različitim jačinama, stoga i različito djeluju. Ovisno o tome koji sloj kože želimo tretirati i koji problem na koži želimo riješiti.

- Djeluju tako da na površini provode eksfolijaciju, a u dubljim dijelovima kože potiču regeneraciju ostalih stanica, osobito na kolagen koji nam je najvažniji u regeneraciji kože - dodaje liječnica.

Korištenju preparata na bazi kiselina treba pristupiti polako i postupno ih uvoditi u svoje dnevne navike njege kože. K tome, pretjerivanje s bilo kakvim preparatom na bazi kiselina čini kožu lakom metom štetnog sunčeva utjecaja, slažu se dermatovenerologinje.

I prevencija i liječenje

Popis nastavljamo kiselinama koje se dokazuju u otklanjanju znakova starenja na koži.

LIPOIČNA KISELINA

* Najbolje djeluje u antioksidativnoj zaštiti i smanjivanju bora.

* Derivirana je iz biljaka.

* Vjeruje se da se može probiti u gotovo sve stanice kože, čak i one u najdubljim slojevima te da pruža ekstremnu zaštitu kože od slobodnih radikala. Ova potentna kiselina može prevenirati štetu na koži i vratiti razinu vitamina E i C u koži na poželjnu razinu. To rezultira zdravim sjajem i efektnom borbom protiv akni.

GLIKOLNA KISELINA

* Najbolje djeluje u pomlađivanju i smanjivanju posljedica štetnog utjecaja sunca.

* Derivirana je iz šećerne trske.

* Efikasna je već u malim količinama i jedna je od najrasprostranjenijih kiselina u uporabi. „Glikolna kiselina potiče obnavljanje i hidrataciju kože, stimulira sintezu kolagena i elastina, čime se smanjuju tanke linije i bore, proširene pore, izbljeđuju pigmentacijske mrlje i nježni ožiljci”, kaže dr. Sokol. Osim što uništava veze između stanica mrtve kože te tako pospješuje regeneraciju površinskog sloja kože, glikolna kiselina održava teksturu kože mekom i sjajnom.

JABUČNA KISELINA

* Najbolje djeluje kod osjetljive kože i u pospješivanju regeneracije kože.

* Derivirana je iz jabuka i kiselog voća.

* Kao slabija verzija glikolne kiseline, idealna je za njegu osjetljive kože sklone iritacijama. Kao i većina hidrokarbonskih kiselina, jabučna kiselina efektno je sredstvo eksfolijacije. Uz to što čisti i regenerira kožu poput najboljeg pilinga, ujedno je i pomlađuje.

MANDELIČNA KISELINA

* Najbolje djeluje u posvjetljivanju kože i otklanjanju znakova starenja.

* Derivirana je iz badema.

* Topiva je u vodi, što je čini pogodnom za prodiranje u duboke slojeve kože, a da pritom ne izaziva iritaciju. Najprikladniji je odabir za osobe s iznimno osjetljivom kožom. „Mandelična kiselina ima veliku molekularnu težinu zbog koje ne penetrira duboko u kožu, što je čini odlično podnošljivom te je zato pogodna za osobe sklone crvenilu i rozaceji. Budući da ima antibakterijsko djelovanje, primjenjuje se u liječenju masnije kože sklone stvaranju upalnih akni”, tumači dr. Sokol.

Kada je potreban oprez

- Treba biti vrlo oprezan s kiselinama u odnosu na sunce ili solarije. Neopreznim korištenjem može doći do hiperpigmentacije ili drugih kožnih problema. Zato kada koristimo preparate s kiselinama ne treba se izlagati suncu. Ako je riječ o kremi, dovoljno je ujutro umiti se i staviti zaštitni faktor u svako godišnje doba, ako se pak radi o kremi s višim postocima kiselina, najmanje tjedan do čak četiri tjedna ne smije se izlagati suncu, čak ni unatoč zaštitnom faktoru - ističe dr. sc. Nola.

Samo zato što je među sastojcima nekog preparata i jedan koji završava riječju “acid”, odnosno kiselina, ne znači da je opasan za kožu. Upravo suprotno. Stručnjaci se slažu da za svaki kožni problem u različitoj životnoj dobi - od akna do suhe kože i bora - postoji primjerena kiselina koja može pomoći, no važno je znati što nanosimo na kožu.

- Poznavanje svih svojstava kemijskog agensa koji primjenjujemo i načina njegove primjene nužan je preduvjet za dobar učinak tretmana i njege - kaže dr. Sokol.

Hidratiziranje, ujednačen ten

Ove kiseline vraćaju koži vodu, smiruju upalu, štite kožu od loših vanjskih utjecaja.

MLIJEČNA KISELINA

* Najbolje djeluje u njezi osjetljive kože i borbi protiv znakova starenja.

* Derivirana je iz mlijeka.

* Čisti kožu otklanjajući mrtve stanice, a istodobno ublažava bore te ne izaziva iritaciju poput glikolne kiseline. Ima sitnu molekulu koja može doprijeti duboko u slojeve kože. Prikladna je za osjetljivu kožu, a pomaže i smanjiti vidljivost kapilara. Sve je popularnija u preparativnoj kozmetici zbog niza dobrobiti od kojih je vodeća izrazita hidratacija.

HIJALURONSKA KISELINA

* Najbolje djeluje u hidratiziranju i vraćanju volumena koži.

* Derivirana je iz sintetički proizvedenog šećera koji je inače sastavni dio ljudskog tijela.

* Djeluje kao magnet za vodu, stoga je ključan element mnogih hidratantnih krema i dermalnih filera. Djeluje drugačije od ostalih kiselina jer na sebe veže vlagu, bez eksfolijacijskog efekta. Sve drži stisnuto i hidratizirano. Injektiranjem se više dobiva na volumenu nego na hidrataciji, dok u kremama i serumima do izražaja više dolazi hidratizirajući efekt jer kiselina iz preparata vuče vlagu iz zraka u kožu.

FERULIČNA KISELINA

* Najbolje djeluje u stvaranju novog kolagena i zaustavljanju štete prouzročene djelovanjem slobodnih radikala.

* Derivirana je iz sjemena i lišća biljaka.

* Djeluje više kao antioksidans nego kao kiselina, stoga se često u preparatima kombinira s drugim sastojcima, poput retinola ili vitamina C ili E, kako bi se dodatno pospješila zaštita kože od štetnog utjecaja sunca i zagađenja iz okoliša.

AZELAIČNA KISELINA

* Najbolje djeluje u tretiranju akni i smirivanju crvenila na koži poput rozaceje.

* Derivirana je iz žitarica.

* Ublažava simptome iritirane kože te je najbolje rješenje za smirivanje crvenila na koži prouzročenog rozacejom, upalama i aknama. Osim toga, efektna je i u ujednačavanju tena.

Linker
16. travanj 2024 11:25