Nisu dobar par

Koristimo li ova dva sastojka za anti-aging kože zajedno, poništit ćemo njihove dobre učinke

Istodobno upotrebljavanje briše pozitivna djelovanja oba sastojka i zbog toga je besmisleno, a može biti i štetno

Za kvalitetnu anti-aging njegu kože važno je napraviti učinkovitu kombinaciju koja uključuje dokazano djelotvorne sastojke poput retinoida, antioksidantnog seruma, hidratantne kreme ili losiona te, po potrebi, još neke proizvode. No, vrijedi napomenuti da neki sastojci nikada ne bi smjeli doći u interakciju, odnosno, ne smijemo ih koristiti istovremeno kako ne bismo naštetili koži.

image

Neke proizvode ne treba miješati

DEPOSITPHOTOS

Dobrobiti retinoida i kiselina za piling

Retinoidi, oblici vitamina A, vjerojatno su najpopularniji sastojci koji se koriste u anti-agingu kože i to iz dobrih razloga. Najistaknutiji je retinol koji se smatra najboljim među njima za poticanje pojačane proizvodnje kolagena u tijelu i obnavljanje tena. Retinoidi svojim djelovanjem usporavaju razvoj finih linija i bora te istodobno jačaju elastičnost i čvrstoću kože sprečavajući time njeno opuštanje. Korisni su i za ubrzavanje obnove stanica, zahvaljujući čemu koža postaje blistavija i zdravija uz održan mladenački sjaj.

Eksfolijatori, tj. kiseline za piling kao što su AHA i BHA, također su odlične za obnavljanje kože, uklanjanje odumrlih stanica, protiv perutanja kože te za oživljavanje tena koji je postao siv. One u prvom redu djeluju na kožnu barijeru kako bi osvježile i očistile kožu, a uz to smanjuju vidljivost finih linija i bora.

image

Nije svejedno što nanosimo na lice ujutro, a što navečer

DEPOSITPHOTOS

Ne idu skupa

Obje ove skupine sastojka nedvojbeno mogu pružiti puno dobroga vašoj koži uključite li ih u redovitu anti-aging njegu, ali samo dok ih koristite odvojeno. Zajednička upotreba može imati sasvim suprotan učinak i zapravo može povećati rizik za pojavu iritacija i upale kože.

Moguće je da koža tolerira neki oblik primjene oba sastojka, što ovisi o više čimbenika: tipu kože, uvjetima u okolišu, snazi formulacija i učestalosti korištenja. No, dermatolozi preporučuju da se nikako ne upotrebljavaju u isto vrijeme, jer kiseline mogu uvelike smanjiti aktivnost retinoida i istovremeno iritirati kožu. Koža zbog toga može postati crvena, suha i nadražena, ali trajne štete ipak neće biti.

Čitajte i: Retinol i vitamin C: koje su razlike i koji od njih vam je potreban

Jednostavan plan

Zajednička upotreba poništava sve pozitivne učinke oba proizvoda i zapravo je besmislena, a može biti i štetna. Stoga, kako biste i od jednog i od drugog dobili ono najbolje, napravite jednostavan plan primjene: serum s AHA ili BHA kiselinama koristite ujutro, a proizvod s retinoidom navečer. Tako ćete iz njih izvući najveći učinak u borbi protiv starenja kože, ne riskirajući iritacije i oštećenja.

Linker
15. travanj 2024 20:14