Njega kože

Mini vodič: Koji su anti-aging sastojci najbolji, kada ih početi koristiti i kako

Svatko stari na svoj način, no tipični znaci starenja kože uključuju razvoj finih linija i bora, slabljenje elastičnosti kože, grublju teksturu, promjene pigmentacije. Različiti aktivni sastojci u proizvodima za njegu kože mogu pridonijeti usporavanju pojavljivanja znakova starenja na koži. Koji su to sastojci i kako djeluju?

Pod utjecajem godina kolagen i elastin, najvažniji proteini u koži, slabe i sporije se obnavljaju što dovodi do ovješenosti kože i pojave bora. Starenju kože značajno pridonose izlaganje UV svjetlu, pušenje i pijenje alkohola, jer dodatno uništavaju kolagen. Uz to, osobe s naglašenim ponavljajućim izrazima lica, kao što su škiljenje ili mrštenje, vjerojatnije će ranije razviti trajne bore oko očiju ili na čelu. Nema te kreme ili seruma koji bi mogli zaustaviti starenje, no neki aktivni sastojci, kao što su retinol i hijaluronska kiselina, mogu usporiti pojavljivanje znakova starenja i poboljšati izgled kože.


Baš svaki dan

Svaka odrasla osoba trebala bi nanositi hidratantni proizvod i zaštitu od sunca baš svaki dan, jer to su dva važna anti-aging proizvoda koji kožu čine glatkom i podatnom te je štite od sunčevih zraka, savjetuje Američka dermatološka akademija (AAD, American Academy of Dermatologists). Također preporučuju da se učinkovita i svakodnevna anti-aging njega kože uspostavi u četrdesetima, najkasnije u pedesetim godinama života. No, i puno se ranije može početi s upotrebom sastojaka koji imaju anti-aging svojstva, kao što su hijaluronska kiselina, retinol i vitamin C, tim više što oni i hidriraju kožu, osvježavaju je i posvjetljuju te djeluju protuupalno.

image

Životni stil itekako utječe na izgled kože

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Zlatni savjeti: Kako najbolje njegovati kožu nakon kemijskog pilinga ili lasera


Može li biti prerano ili prekasno?

Neki stručnjaci preporučuju da se anti-aging proizvodi počnu upotrebljavati već u dvadesetim godinama života. To ne znači da treba odmah početi s kremama protiv bora, jer mnogo je proizvoda s aktivnim sastojcima koji osvježavaju kožu i čine je punijom i zategnutijom, a ne nose oznaku "anti-aging".

Za hidratiziranje nikada ne može biti prekasno. Žene u menopauzi mogu primijetiti da im se bore javljaju brže, a starije osobe općenito, osim bora, mogu imati i suhu kožu, svrbež kože ili hiperpigmentacijske mrlje. Svakodnevna hidratizacija može pomoći smiriti kožu, dok će zaštita od sunca pomoći u prevenciji nastanka tzv. staračkih pjega.


Upotreba aktivnih sastojaka za anti-aging

Učinkovitim djelovanjem u usporavanju pojave znakova starenja i njihovom ublažavanju ističe se nekoliko aktivnih sastojaka koje proizvodi za anti-aging često sadrže. I osobe u 20-im godinama mogu ih početi redovno koristiti, no najbolji ishod vjerojatno će opaziti osobe u 40-im i 50-im godinama. Ponekad su potrebni i mjeseci korištenja nekog sastojka prije nego što se pojave rezultati. Osobe koje su iz bilo koje razloga zabrinute zbog stanje kože, o njezi trebaju razgovarati s dermatologom. Isto tako, tko se želi energičnije obračunati sa znacima starenja treba razgovarati s dermatologom o mogućim tretmanima, primjerice, filerima, neurotoksinima, obnavljanju površine kože.

Neki aktivni sastojci u visokim koncentracijama mogu imati neželjene nuspojave, kao što su suhoća ili perutanje kože, prištići, crvenilo, pečenje. Ako se to dogodi, odmah prekinite upotrebu i obratite se dermatologu za pomoć.

Čitajte i: Mnogi kasne s upotrebom anti-ageing proizvoda. Kad ste vi počeli?

Hijaluronska kiselina: Djeluje kao humektant, tj. navlači na sebe vodu te tako puni kožu i poboljšava joj izgled.

S njom je dobro početi u bilo kojoj životnoj dobi. Koristi se svaki dan, ujutro ili navečer, poslije čišćenja i prije hidratacije.

Vitamin C (askorbinska kiselina): Osvježava umoran i "siv" ten te štiti kožu od loših utjecaja iz okoliša - onečišćenja, slobodnih radikala i UV zraka.

Idealno je s njim početi u 20-im ili 30-im godinama. Nanosi se svaki dan ujutro, poslije čišćenja i prije hidratacije.

Retinol: Stimulira proizvodnju kolagena i elastina u koži, smanjuje vidljivost finih linija i bora.

Idealno je s njim početi u 30-im ili 40-im godinama. Može se nanositi svaki dan navečer. Preporučuje se početi s niskim koncentracijama (0,01 posto), postupno prijeći na umjerene (0,04 do 0,1 posto), a tek potom na jake koncentracije (0,5 do 1 posto).

Alfa hidroksilne (AHA) kiseline: Posvjetljuju kožu i pomažu obnovu stanica kože. Koriste se i za ublažavanje mrlja na koži te protiv finih linija i bora.

Idealno je s njima početi u 20-im ili 30-im godinama. Koriste se svaki drugi dan, obično navečer, poslije čišćenja i prije hidratacije. Ne koristite ih u isto vrijeme kada i retinol kako ne bi došlo do iritacije kože.

Pilinzi AHA kiselinama: Pomažu uklanjanju odumrlih stanica kože, reguliraju proizvodnju sebuma, sužavaju pore, potiču regeneraciju.

Idealno je s njima početi u 30-im ili 40-im godinama. Radite ih najviše dva puta tjedno.

Bakreni peptidi: Potiču proizvodnju kolagena i elastina, a djeluju i antioksidativno, hidriraju kožu. Mogu biti posebno dobrodošli tijekom menopauze kada razine kolagena padaju.

Idealno je s njima početi u 30-im ili 40-im godinama. Nanosite ih svaki dan, ujutro ili navečer, poslije čišćenja, kao hidrataciju ili serum.

Zaštita od sunca: Koristite proizvode barem sa SPF-om 30.

Nikad ne može biti prerano za početak njihovog korištenja. Nanosite ih svaki dan ujutro, kao zadnji korak nakon njege i prije šminkanja.

image

S anti-aging njegom možete početi već u 20-im godinama, kažu stručnjaci

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Sve dobrobiti niacinamida


Promjene životnog stila

I naše navike značajno utječu na proces starenja. AAD preporučuje neke promjene stila života kako bi se spriječilo preuranjeno starenje.

  • Štitite se barem SPF-om 30 svaki dan i izbjegavajte sunce. Ne idite u solarije!
  • Nemojte pušiti, a alkohol pijte samo u malim količinama.
  • Izbjegavajte ponavljajuće izraze lica, poput mrštenja, u tome može pomoći nošenje sunčanih naočala.
  • Vježbajte i hranite se uravnoteženo.
  • Čistite kožu nježnim sredstvom, bez trljanja.
  • Hidrirajte kožu svakodnevno.
  • Izbjegavajte kozmetičke proizvode koji vam izazivaju bockanje ili žarenje.
Linker
24. travanj 2024 09:16