Neka se vide

Mnogi ih ne žele vidjeti na koži, ali one su potpuno normalne, potrebne i korisne

Ti sićušni otvori na koži omogućuju istjecanje znoja i masnoća. Važno je pritom da se dobro dreniraju i suše, tj. da se nečistoća ne zadržava u njima

Opsjednutost izgledom u objavama na TikToku, Instagramu i ostalim društvenim medijima, kao i peglanje i filtriranje fotografija preko svih granica, doveli su do nekih novih pojava, pa i do toga da mnogima sve više smetaju pore na koži. Žale se na svoje "velike pore" po forumima i grupama o ljepoti, ali i u dermatološkim ordinacijama, tražeći rješenje protiv njih, zaboravljajući pritom kako svi imamo pore na licu i kako su one gotovo uvijek vidljive, ali i na to da je ispeglani izgled kakav se promovira po društvenim medijima najčešće rezultat šminke i uređivanja fotografija.

Bez njih koža ne bi mogla funkcionirati

Pore su, treba li uopće reći, nužnost i prirodno rješenje bez kojeg koža ne bi mogla funkcionirati. Pokušati se riješiti pora bilo bi stvarno nerazumno, jer ti sićušni otvori na koži omogućuju istjecanje znoja i masnoća. Važno je da pore dobro rade i da se dobro dreniraju i suše, tj. da se sadržaj ne zadržava u njima.

Postoje različiti tipovi pora, no većina pora na licu su otvori folikula dlačica te iz njih i rastu vrlo nježne dlačice. Lojne žlijezde koje su smještene ispod kože kroz pore izlučuju sebum, prirodnu masnoću koja je važna komponenta vanjskog sloja kože, pomaže održavati je hidriranom i štiti je od utjecaja iz okoliša. Prema tome, postojanje pora nije nikakav problem, naprotiv, one su zaslužne i nužne za pravilno funkcioniranje kože.

image

Pore su manje ili više vidljive kod svakoga

VINCE MARIEL CONLU/PEXELS

Kako izgledaju normalne pore

Nije baš lako reći kako bi normalne pore trebale izgledati, jer kod svakoga mogu biti drugačije, no općenito govoreći, nije loš znak ako su vidljive. Uostalom, kažu dermatolozi, kod svakoga su pore vidljive u nekoj mjeri i to ne predstavlja problem u zdravstvenom smislu.

Pore mogu biti malo tamnije od okolne kože i općenito su uočljivije kod osoba s masnijom kožom, jer se kod njih dio sebuma lakše može nakupiti u porama i tako ih blago proširiti. Žene koje prirodno imaju masniju kožu mogu uočiti kako im pore izgledaju veće netom prije ili tijekom menstruacije; smatra se da to ima veze s promjenama razina hormona koji mogu utjecati na proizvodnju sebuma, no ta veza nije u potpunosti objašnjena.

Zabrinuti se za stanje pora trebalo bi jedino ako se u njima stvaraju komedoni, tj. bijeli ili crni miteseri, poručuju dermatolozi. Komedoni nastaju kada se pore začepe mrtvim stanicama kože, nečistoćom i sebumom i to je znak da je koža zrela za dobro čišćenje ili piling. Ako zrak može ulaziti u pore, nečistoća u njima će oksidirati i nastat će crni miteseri. Ako su pore prekrivene slojem odumrlih stanica, sebum će izgledati bijelo ili zadebljano i nastat će bijeli zatvoreni komedon.

Što ako i dalje niste zadovoljni izgledom pora

Koliko će nečije pore biti vidljive ovisi o genetici, tipu kože, dobi i navikama u njezi. Smeta li vam njihova veličina, možete primijeniti neku od metoda koje pomažu smanjiti uočljivost pora, no nemojte očekivati da ćete ih uistinu smanjiti ili učiniti nevidljivima. Upotrebom određenih proizvoda moguće je kontrolirati masnoću, akne i donekle znakove starenja (fotooštećenja i opuštanje kože) koji mogu pridonositi većoj vidljivosti pora. Mnoge od njih vjerojatno već i koristite u redovnoj njezi.

Kemijska eksfolijacija: Sastojci za kemijsku eksfolijaciju u sastavu su mnogih sredstava za čišćenje, tonera, seruma i maski. Oni pomažu razgraditi veze u naslagama odumrlih stanica, masnoća i ostalih nečistoća u porama, pa će s vremenom „čepovi” u porama omekšati te će se pore postupno stezati i postajati manje primjetne. S druge strane, ako naglo uklonite „čepove”, primjerice, pomoću trakica za čišćenje pora, pore će ostati proširene, a to će samo olakšati njihovo ponovno začepljivanje.

image

Nakon skidanja trakica pore mogu ostati proširene

SAM LION/PEXELS

Retinoidi: Retinol i ostali retinoidi, derivati vitamina A, koji se upotrebljavaju na koži mogu ubrzati proces izmjene stanica, što pomaže u liječenju akni, ali i znakova starenja, kao što su fine linije. Djelovanjem na oba ta stanja može se smanjiti i vidljivost pora.

Nekomedogeni proizvodi: Primijetite li da vam se pore prečesto začepljuju, moguće je da ne koristite kozmetiku i šminku koja je nekomedogena, odnosno koja ne začepljuje pore i ne pridonosi nastanku prištića. Nastojte kupovati proizvode na kojima je navedeno da su nekomedogeni.

Zaštita od sunca: Redovna zaštita od sunca proizvodima koji imaju SPF 30 ili viši pomoći će spriječiti pojavu fotostarenja i UV zrakama izazvanog gubitka kolagena i elastina koji vodi do ovješene kože. Zahvaljujući tome ni pore se neće povećavati.

Kod svih ovih metoda trebat će vam i strpljivost, može proći i šest do osam tjedana prije nego što počnete uočavati zamjetnije razlike. Stoga je dobra ideja fotografirati kožu prije početka te potom povremeno, kako biste mogli pratiti napredak. Ako vam pore izrazito smetaju ili ih neki drugi problem (poput akni) pogoršava, obratite se dermatologu za pomoć.

Linker
25. travanj 2024 06:44