Hiperpigmentacije

Moćni trojac: Dva česta i jedan ne tako uobičajen sastojak za posvjetljivanje tamnih mrlja na koži

Malo je vjerojatno da se pjege koje na koži nastaju starenjem mogu u potpunosti izbrisati kućnim tretmanima, no određeni sastojci mogu pomoći u njihovoj prevenciji i izbljeđivanju

Koža prolazi kroz mnoge faze tijekom naših života, ovisno o starenju, hormonskim promjenama, utjecaju UV zraka, temperaturama i ostalim faktorima koje ne možemo kontrolirati. Jedna od čestih pojava na koži, osobito onoj zrelije dobi, može biti razvoj tamnih mrlja, tzv. staračkih pjega i hiperpigmentacija. Takve su mrlje uobičajena i prirodna pojava, no prirodna je i želja da ih posvijetlimo i postignemo ujednačeniji ten. Malo je vjerojatno da se ova vrsta pjega može u potpunosti izbrisati kućnim tretmanima, no određeni sastojci, uvedemo li ih u redovitu njegu, mogu pomoći u prevenciji te u njihovom polaganom izbljeđivanju i postizanju svjetlijeg i ujednačenijeg tena.

image

UV zračenje potiče pojavljivanje mrlja na koži

DEPOSITPHOTOS

Svestrani niacinamid

Niacinamid (ili nikotinamid), oblik vitamina B3, sve je češći sastojak kozmetičkih proizvoda za anti-aging jer jača zaštitnu barijeru i poboljšava teksturu kože, smanjuje proširene pore, regulira produkciju sebuma te pomaže posvijetliti ton kože i ublažiti hiperpigmentacije. Povrh toga, djeluje protuupalno i kvalitetno hidrira kožu. Zahvaljujući svim tim djelovanjima, jedan je od najkompletnijih sastojaka za anti-aging koji pomaže održavanju ujednačenog i mladenačkog tena.

Čitajte i: Sve dobrobiti niacinamida

Vitamin C za snažan anti-aging

Vitamin C jedan je od najpoznatijih sastojaka za anti-aging i njegova su djelovanja višestruko znanstveno potvrđena, a jedno od njih je i posvjetljivanje hiperpigmentacija i mrlja koje nastaju s godinama. Dermatolozi kažu da bi vitamin C trebao biti dio redovite njege kože kod gotovo svake osobe, s obzirom na to da poboljšava tonus kože, ujednačuje je te ublažava hiperpigmentacije, fine linije i bore, potiče proizvodnju kolagena i podiže kvalitetu teksture kože. Pridruže li mu se u redovnoj njezi kvalitetno sredstvo za zaštitu od sunca i hidratantna krema, usporavat će pojavu prvih znakova starenja, a one će postojeće, uključujući hiperpigmentacije, ublažavati.

image

Redovna njega biranim sastojcima pomoći će ujednačavanju tena

DEPOSITPHOTOS

Ekstrakt gljiva shiitake

Ne tako uobičajen u anti-agingu kože lica, vrata i dekoltea je ekstrakt gljiva shiitake koji može uspješno djelovati protiv hiperpigmentacija i tamnih pjega. Gljive shiitake bogate su antioksidansima, protuupalnim sastojcima i kojičnom kiselinom koja posvjetljuje i ujednačava ten, a djeluje i kao eksfolijator. Pokazalo se kako ekstrakt gljiva shiitake sprečava oksidativna oštećenja te može pomoći popravljanju DNK u stanicama kože koje su oštećene UV zračenjem. Pored toga, ekstrakt gljiva shiitake ometa djelovanje enzima koji potiče stvaranje povećane pigmentacije na koži, smanjujući tako rizik od pojavljivanja većeg broja staračkih pjega u budućnosti.

Linker
02. travanj 2024 21:18