Zaglađivanje

Mogu li trake za zatezanje licu dati mlađi i svježiji izgled?

Trake se lijepe na kožu duž linije kose i sa strane vrata i zatim se povlače unatrag kako bi se koža podignula i bore poravnale.

Trake za zatezanje kože trendovsko su "otkriće" za mnoge koji nastoje izgledati mlađe i zategnutije, pa makar i kratkotrajno. Ipak, trake su odavno tu; poznato je, primjerice, da su kirurškim trakama kožu lica i vrata zatezale glumačke dive Marlene Dietrich i Joan Crawford, na filmu i u životu. No, dok su ranije trake uglavnom bile rezervirane za glumice i glumce i ostale izvođače, danas se baza njihovih korisnika širi, što se vidi i po 160-postotnom skoku broja internetskih pretraga u posljednje vrijeme.

Brzinska pomoć

Koliko trake za zatezanje imaju smisla danas kad su poznate brojne modernije i trajnije metode podizanja i zatezanja kože? Ako netko želi brzinsku pomoć one mogu biti rješenje, ali treba biti svjestan da učinak traje samo dok su na koži.

image

Trake se skrivaju ispod kose ili odabirom kuta snimanja

EDWARD HOWELL/UNSPLASH

Trake se lijepe na kožu duž linije kose i sa strane vrata i zatim se povlače unatrag kako bi se koža zategnula. Za zatezanje vrata mogu se zalijepiti s njegove stražnje strane. Obično se skrivaju ispod kose ili perike ili odabirom kuta snimanja, baš kao što se za modna snimanja haljine često skupljaju na leđima kako bi sprijeda savršeno pristajale. Naravno, nakon što se trakice skinu, koža se vraća tamo gdje je i bila, piše New Beauty. Ova vrsta traka nije namijenjena za upotrebu tijekom spavanja.

Flasteri preko noći

Druga vrsta traka zapravo su flasteri koji se nose preko noći kako bi spriječili kožu da se nabire. Namijenjeni su, primjerice, za područje između grudi, a njihovo bi ljepljenje kod žena s težim grudima trebalo barem ublažiti nastajanje bora između dojki i na dekolteu dok spavaju. Ako se netko, pak, mršti i stišće lice dok spava, ljepljenje takvih flastera između obrva može u nekoj manjoj mjeri umanjiti pokrete lica.

Oprez kod skidanja

Skidanje trakica može biti neugodno, a i trakice mogu iritirati kožu. Osim toga, svatko tko ima osjetljivu kožu, tko koristi eksfolijatore, poput retinoida ili AHA kiselina te svatko tko je nedavno bio na bilo kakvom tretmanu lica treba biti posebno oprezan dok povlači trake, kako ne bi došlo do ozljeđivanja nježne površine kože. Moguća je i pojava alergije na trake, pa ako znate da ste alergični na kirurške trake ili zavoje, najbolje je i ne pokušavati s ovakvim trakama.

image

Ranije su trake uglavnom bile rezervirane za glumice i glumce, a danas se baza njihovih korisnika širi

EDWARD HOWELL/UNSPLASH

Uzroci nastanka bora su višestruki – izazivaju ih fotostarenje, pušenje, gubitak masnoća iz lica, svakodnevna mimika, nasljedni faktori i, naravno, učinak starenja na strukturu lica i na kvalitetu kože – pa bi bilo smiješno očekivati da "selotejp" za lice može doista pomoći u borbi protiv bora. To mu i nije namjena, ali može biti kratkotrajna pomoć za neku posebnu prigodu, naravno, ako vam se da podnositi trake dok ste na posebnoj prigodi.

Linker
08. travanj 2024 06:15