Kućni face lifting

Trake za zatezanje lica: Pomlađuju li uopće i zbog čega ih treba koristiti oprezno i - kratko

Privremeno pomlađivanje trakama za lice može izgledati efektno, ali skriva i neke opasnosti, pa liječnici ističu da njihova prekomjerna upotreba može izazvati trajnu štetu na koži

Trake za zatezanje lica nisu novost, za instantno pomlađivanje pred kamerama koristile su ih još zvijezde iz zlatnog doba Hollywooda, poput Marlene Dietrich, a nedavno ih je spomenula i manekenka i model Bella Hadid rekavši da je upravo taj prastari trik, a ne kirurški estetski zahvat, zaslužan za isklesan izgled njenog lica. Bilo kako bilo, trake za zatezanje lica doživljavaju preporod, u prvom redu zahvaljujući brojnim objavama na društvenim medijima koje uvjeravaju u jednostavnost njihove primjene i djelotvornost. Ovakvo privremeno pomlađivanje može izgledati efektno, iako vodi prema samo jednom tipu lica, ali skriva i neke opasnosti, pa liječnici naglašavaju da je potreban oprez te da prekomjerna upotreba traka može izazvati trajnu štetu na koži.

Čitajte i: Hijaluronske olovke bez igle nisu igračka nego opasan trend, mogu trajno oštetiti kožu, usnice i oči

Kako trake djeluju

Djelovanje traka u vizualnom pomlađivanju je zamjetno jer u trenutku mijenjaju izgled te "poništavaju" i "preokreću" učinke prirodnog procesa starenja i opuštanja kože do kojeg dolazi zbog oštećenja UV zrakama, gubitka velikog broja kilograma ili prekomjernog pušenja i pijenja alkohola. Za održavanje mladolikog izgleda kože najvažniji su proteini elastin i kolagen, no kako starimo, tako se njihova količina u koži smanjuje. Koža gubi elastičnost te se nakon istezanja više ne može vratiti u stari položaj. "Trake nam mogu pokazati kako bi moglo izgledati trajnije rješenje - njima zapravo oponašamo rezultate postupaka za podizanje lica", kaže plastični kirurg dr. Michael Horn. Ljudi pomoću traka nastoje vratiti izgled lica iz mlađih dana, kad im je koža imala više kolagena, elastina i punoće, jagodice su bile u višem položaju, linija čeljusti bila je oštrija, a oko očiju nije bilo bora, ili pak žele postići trendovske lisičje oči (fox eyes).

image

Trake privremeno mijenjaju izgled

PAOLO PAGANI/DEPOSITPHOTOS

Flasteri protiv bora su nešto sasvim drugo

Trake za zatezanje lica ne treba brkati s flasterima protiv bora, naglašavaju liječnici. Dok flasteri doista mogu utjecati na smanjenje naboranosti kože, učinak traka je privremen i primjetan samo dok ih nosimo. Pored toga, dugotrajno nošenje traka može dovesti do negativnih posljedica.

Flasteri protiv bora mogu sadržavati različite sastojke te hidratiziraju kožu, daju osjećaj glatkoće, smanjuju izražajnost bora. Lijepe se na temeljito očišćenu kožu i ostave djelovati prema uputama proizvođača, u mnogim slučajevima preporučuje se ostaviti ih preko noći. Postoje flasteri za različita područja lica – oko očiju, za kutove usta, za čelo, između obrva... - oblikovani prema tom području. No, treba dobro znati gdje točno staviti flastere, upozoravaju estetski kirurzi, jer flasteri djeluju slično botoksu, što znači da ograničavaju kretanje određenih mišića. Botoks djeluje dublje, flasteri samo na površini, a u sprečavanju pojave ili produbljivanja bora bit će učinkoviti jedino ako su na pravoj poziciji.

image

Flasteri protiv bora pomažu u sprečavanju pojave ili produbljivanja bora i linija

DEPOSITPHOTOS

Što dulje, to lošije

Trake za podizanje lica prozirne su i teško zamjetne na koži, najčešće su izrađene od lateksa, silikona ili polietilena. Lijepe se na željeno mjesto te se zatežu do željenog stupnja pomoću trakica koje su skrivene ispod kose. Liječnici ne preporučuju njihovo dulje nošenje. "Dugotrajno nošenje trake za podizanje lica, primjerice preko noći, može dovesti do oštećenja kožne barijere kod skidanja trake. Kod ovih se traka, naime, ne vodi puno računa o sigurnosti kože, a ljepilo treba biti doista čvrsto kako bi ‘držalo mišiće na mjestu‘. Stoga su trake neugodne za dulje korištenje, a neugodno može biti i njihovo skidanje te može izazvati crvenilo, nadraženost kože i pojavu akni", upozorava dr. Horn.

Za razliku od flastera protiv bora, dugotrajna upotreba traka za podizanje lica može imati učinak suprotan od željenog – umjesto zaglađivanja i sprečavanja ucrtavanja bora može doći do njihovog produbljivanja i veće brojnosti. Zašto? Zato što se lijepljenjem lica trakom sprečavaju pokreti mišića te se povećava njihov otpor. To je zapravo trening za mišiće i oni s vremenom postaju jači, a jači mišići brže stvaraju fine linije i bore.

image

Pretjeruje li se s njihovom upotrebom, trake mogu pridonijeti rastezanju kože

DEPOSITPHOTOS

Samo vizualno pomlađivanje

Kako kaže plastični kirurg dr. Konstantin Vasyukevich, trake za podizanje lica samo su vizualni alat: "Odlične su za trominutni video, za noćni izlazak, vjenčanje, ali ne bi ih trebalo nositi dulje od nekoliko sati. Iako su namijenjene podizanju kože, kod dulje upotrebe čine upravo suprotno i tu leži njihova opasnost – one zapravo rastežu kožu, a ne pridonose njenom zatezanju."

Kome se sviđa izgled kakav postiže pomoću (kratkotrajnog) nošenja traka, savjetuju se drugačije metode želi li trajnije podizanje lica, a najmoćnija je kirurški face lift ili mini face lift. Tko nije spreman za operaciju, može odabrati druge korake – injekcije botoksa ili filera ili pak pojačanu njegu kože, uz svakodnevnu upotrebu sredstva za zaštitu od sunčanja sa SPF-om 30 ili višim te retinoida koji mogu poboljšati staničnu obnovu, smanjujući tako vidljivost finih linija.

Linker
05. ožujak 2024 16:07