Produljena mladost

Može li se zaista smanjenjem unesenih kalorija usporiti starenje?

Nova je studija pokazala da se može postići dva do tri posto sporiji tempo starenja, a učinak takvog usporavanja puno je veći nego što zvuči.

Kada bismo kalorijski unos smanjili za 25 posto mogli bismo usporiti proces starenja za dva do tri posto, kaže nova studija. Može se ovo činiti kao mala dobrobit za tako veliko rezanje kalorija, no stručnjaci Centra za starenje Butler Sveučilišta Columbia misle da je to značajan korak, piše Medscape. Evo i zašto.

Promjena ponašanja

U njihovom je istraživanju kod osoba mlade i srednje dobi koje su skresale kalorije za četvrtinu zabilježeno usporavanje tempa starenja u usporedbi s osobama koje su nastavile jesti uobičajeno. Ranije je provedeno više sličnih studija na životinjama, no ovo je prva takva studija na ljudima koja je pokazala da se stopa starenja može promijeniti.

Tijekom dvije godine istraživanja, 145 osoba srezalo je kalorije za spomenutih 25 posto, a 75 nije. Oni koji jesu, usporili su starenje za dva do tri posto, a time su za čak deset do 15 posto smanjili rizik od umiranja. I taj bi rizik trebao ostati snižen tijekom idućih deset do 15 godina, kažu znanstvenici koji su rezultate objavili u publikaciji Nature Aging. Ovo bi otkriće moglo imati važan utjecaj na zdravlje stanovništva, jer sugerira da je promjenom ponašanja moguće usporiti starenje.

image

Pozitivni učinci smanjenja kalorijskog unosa pojavili su se i kod mladih i kod ljudi srednje dobi

UNSPLASH

Tko, koliko, kako?

No, ne slažu se svi s takvi stavom. Glavne su zamjerke da se učinci smanjenog kalorijskog unosa vjerojatno odnose samo na dio biološkog starenja, a uz to, kritičari smatraju kako je na razini populacije nemoguće provesti takvu prehranu, pogotovo dugoročno.

I tvorci studije kažu kako su potrebna daljnja istraživanja s većim brojem sudionika, a tu je i niz još neodgovorenih pitanja, primjerice, tko bi trebao smanjivati kalorijski unos, koliko dugo i po kojem modelu. Njihovo otkriće nikako nije poziv za nekontrolirano smanjivanje broja kalorija. Smanjivanje unosa kalorija u dosadašnjim je istraživanjima povezivano s prehrambenim strategijama kao što su isprekidani post i vremenski ograničena prehrana.

Linker
19. travanj 2024 11:19