Slijedite pravila

Možemo pogrešno postupati i dok spavamo, a zbog ovih noćnih pogrešaka pojavljuju se bore i stanjuje kosa

Sa slojevima šminke na sebi koža lica ne može biti spremna za oporavak koji se prirodno odvija tijekom noćnog sna

Obavezno očistite lice prije spavanja, pravilo je koje smo odavno usvojili, pa ipak, kome se nije dogodilo da nakon predugog dana ili burne noći samo padne u krevet, sa svom onom šminkom i nečistoćama na licu? Prilično je jasno da spavanje s make-upom nije higijensko, a i mogu se začepiti pore, što pridonosi nastanku akni, no jeste li znali da, ponavljamo li to često, može pridonijeti i bržem i jačem boranju kože?

Noćna regeneracija

Kad samo pomislimo što sve stavljamo na lice! Puderi, korektori, rumenila, sjenila... brojni premazi lako mogu zatvoriti pore na koži, što može pridonijeti njezinom boranju. Sa svim tim slojevima na sebi, naime, koža ne može biti spremna za oporavak, koji se inače prirodno odvija tijekom noćnog sna.

image

Šteta je ne iskoristiti noć za popravak DNK u stanicama kože

DEPOSITPHOTOS

Spavanje sa šminkom jedna je od najvećih pogrešaka u tretiranju kože koju žene čine, k tome i učestalo, upozoravaju dermatolozi. Stanice kože regeneriraju se dok spavamo i naša je koža upravo tada najsposobnija apsorbirati sastojke koje na nju nanosimo i potaknuti popravak oštećene DNK. Zbog toga je od presudne važnosti svake večeri prije spavanja dobro očistiti lice i umiti se kako bismo s kože temeljito uklonili šminku, uz nju i prljavštinu, bakterije, masnoće, znoj, onečišćivače.

Čitajte i: Kako ćete znati je li vaša kožna barijera narušena i kako je možete obnoviti

Napravite barem ovo

Cijela procedura čišćenja može nam se ponekad, ako smo došli kući kasno i iscrpljeni, učiniti zastrašujućom, ali tada bismo trebali, savjetuju dermatolozi, barem ukloniti šminku maramicom za skidanje make-upa. To neće biti savršeno čišćenje, ali svakako će biti bolja opcija od spavanja s licem punim šminke - ako koži uskratimo priliku za noćno obnavljanje, možemo izazvati njezino ubrzano starenje i preranu pojavu bora.

Lomljiva kosa

Umor (ili lijenost) mogu biti razlozi i za drugu čestu grešku, onu koja može dovesti do stanjivanja vlasi, a to je odlazak na spavanje s mokrom kosom. Posebno štetno spavanje s mokrom kosom može biti kod osoba srednje i starije dobi, upozoravaju triholozi, liječnici specijalizirani za liječenje i zdravlje kose.

image

Suha kosa otpornija je na trenje i pritiske od mokre

DAVID PEREIRAS/DEPOSITPHOTOS

Kosa je najosjetljivija kad je mokra, vlasi tada nabubre i unutrašnja struktura im je oslabljena. Od vode nabubre unutrašnje kutikule, dok one vanjske ostaju krute i ne proširuju se, ali se podižu, pa vlasi postaju privremeno neotpornije i za njihovo je lomljenje dovoljna već i manja sila. Među pramenovima mokre kose povećano je i trenje, što može dovesti do lomljenja vlasi, primjerice, dok se češljamo, trljamo kosu ručnikom ili je pritišćemo o jastuk. Nadalje, raspuštena mokra kosa lako će se zapetljati dok spavamo, osobito ako spavamo nemirno, što može dovesti do oštećivanja i lomljenja kod raščešljavanja. Zbog svega spomenutog, najmudrije bi bilo, posebno za osobe koje već imaju stanjenu ili slabu kosu, zaboraviti na spavanje s mokrom kosom, ali i na grubo tretiranje vlasi. Najbolje bi bilo oprati kosu dovoljno rano prije odlaska na spavanje i pustiti je da se osuši na zraku.

Linker
19. travanj 2024 23:57