Oprez!

Na ove kozmetičke sastojke zaboravite u trudnoći, postoje sigurne zamjene

Važno je znati koji sastojci ne smiju na kožu trudnica, bilo zato što nisu sigurni za nerođeno dijete, bilo zato što mogu pogoršati stanje kože

Tijekom trudnoće tijelo prolazi kroz burne promjene koje zahvaćaju i kožu. Zbog spoja djelovanja hormona i povećanog volumena krvi, koža može biti blistava i izgledati predivno, ali s druge strane, hormonske promjene mogu biti krive za pojavu akni ili melazme, oblika hiperpigmentacije koji nekad nazivaju i trudničkom maskom. Uzrok su joj povećane razine melanina, tamnog pigmenta u koži, koje, smatra se, ovise o utjecaju estrogena i progesterona. Ako ste odlučili suprotstaviti se ovakvim promjenama, važno je znati koji kozmetički sastojci ne smiju na kožu trudnica, bilo zato što nisu sigurni za nerođeno dijete, bilo zato što mogu pogoršati stanje kože.

Retinoidi

Retinol i ostali retinoidi, derivati vitamina A, hvaljeni su zbog uspješnog umanjivanja znakova starenja i pomoći u rješavanju akni, no u trudnoći se moraju izbjegavati jer u visokim dozama, pokazuju istraživanja, mogu izazvati mane ploda. Sigurna zamjena je podjednako svestran niacinamid (oblik vitamina B3) koji ublažava fine linije i bore te pomaže protiv akni, a i protiv pigmentacija i upala koje idu ruku pod ruku s aknama. Uz to, hidratizira i posvjetljuje kožu i daje joj sjaj.

image

Sigurni njegovatelj kože u trudnoći može biti niacinamid

DEPOSITPHOTOS

Još jedan odličan izbor je hijaluronska kiselina. Osim što koži daje vodu, ona je i popunjava, što smanjuje fine linije i bore. Ima i neka antioksidativna svojstva, a to znači da se suprotstavlja slobodnim radikalima.

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je BHA (beta-hidroksilna) kiselina koja se koristi za eksfolijaciju i ljušti kožu dublje nego neke popularne AHA (alfa-hidroksilne) kiseline, kao što su glikolna ili mliječna kiselina. Učinkovito čisti pore, pa pomaže protiv izbijanja akni. No, još se raspravlja o njenoj sigurnosti u trudnoći, a to znači da je tijekom trudnoće najbolje uopće je ne koristiti.

Kemijska zaštita od sunca

Znamo da se svi moramo štititi od sunca svaki dan, ali u trudnoći treba pažljivije birati vrstu zaštite. Krema za zaštitu s kemijskim filtrima može iritirati kožu na koju hormoni intenzivno djeluju te može doći do izbijanja akni. Najbolje bi bilo u trudnoći odabrati proizvode za zaštitu od sunca na bazi minerala.

Hidrokinon

Hidrokinon snažno izbjeljuje kožu te se koristi i u tretiranju melazme. U Europskoj uniji može se nabaviti samo na recept i zabranjen je u kozmetici, pa je malo vjerojatno da bi ga netko mogao koristiti na svoju ruku. U svakom slučaju, u trudnoći ga treba izbjegavati. Sigurna opcija mogu biti niacinamid i vitamin C.

Ovi su sastojci sigurni

Neke sastojke zbog potencijalnih opasnosti u trudnoći treba izbjegavati, no još je ostalo sasvim dovoljno onih koji su sigurni i učinkoviti. Navodimo neke od njih i djelovanja po kojima se najviše ističu. Naravno, prije odluke o korištenju, pogotovo ako ste trudni, posavjetujte se s dermatologom koji će uzeti u obzir vaše individualne potrebe u njezi kože.

image

Na prvom mjestu treba biti sigurnost

IHOR PUKHNATYY/DEPOSITPHOTOS

Vitamin C: Daje koži sjaj, podiže proizvodnju kolagena i elastina, ujednačuje ten i ublažava hiperpigmentacije, smanjuje upalu, poboljšava teksturu kože, umanjuje linije i bore te djeluje antioksidativno.

Niacinamid: Smanjuje vidljivost pora, ujednačuje ten, bori se protiv akni, pigmentacija i upala, pomaže u anti-agingu.

Azelaična kiselina: Čisti pore, potiče izmjenu stanica, uništava bakterije, djeluje antioksidativno.

Glikolna kiselina: Koristi se za eksfolijaciju, poboljšava hidrataciju kože, dobra je za suhu, stariju i suncem oštećenu kožu.

Mliječna kiselina: Potiče izmjenu stanica, uklanja mrtve stanice kože, učvršćuje kožu.

Peptidi: Potiču proizvodnju kolagena u koži, djeluju protiv akni, poboljšavaju kožnu barijeru.

Linker
05. ožujak 2024 15:20