Postoji alternativa

Opekline od sunca ne liječite ovim internetskim savjetima, mogu biti opasni

Opečena koža ne smije se dodatno iritirati, stoga se na nju mogu nanositi samo sastojci koji će je umiriti i potaknuti njezino iscjeljivanje.

Ako ste ikada izgorjeli na suncu, a vjerojatno jeste, znate da biste tada posegnuli za doslovno bilo čime što bi vam pomoglo ublažiti patnje. Pri ruci se često nađu i kućni lijekovi, poput jogurta ili krastavaca, no internetskim se prostranstvima šire i savjeti kojih se najpametnije kloniti, s obzirom na to da ne funkcioniraju, ili još gore - mogu izazvati upalu na oštećenoj koži. S druge strane, postoje kućni lijekovi koji stvarno potiču oporavljanje suncem opaljene kože.

Ne: Kiselo vrhnje

Stavite li na opečenu kožu kiselo vrhnje iz hladnjaka, ono će vam, baš kao i jogurt, pružiti kratkotrajan osjećaj hlađenja i ugode, ali dugoročno od njega (ni od jogurta) nema koristi. Ne pomažu u oporavljanju kože, pa tako ni u iscjeljivanju opeklina od sunca.

image

Ako izgorite na suncu, nikako ne posežite za rješenjima koja nisu pouzdana

DEPOSITPHOTOS

Ne: Jabučni ocat

Uf, ovo peče i kada samo čitamo. Istina je da jabučni ocat ima protuupalna svojstva, no tu karakteristiku nadjačavaju dvije činjenice - izrazito je kiseo i snažan je eksfolijator. Ni jedno ni drugo ne treba vam na koži opečenoj sunčevim zrakama. Prioritet je oštećenu kožu umiriti kako bi se mogla početi oporavljati, a jabučni ocat sigurno neće pridonijeti umirivanju.

Ne: Soda bikarbona

Blaga kupka u mlakoj vodi kojoj ste dodali malu količinu sode bikarbone mogla bi pomoći umiriti kožu opaljenu suncem, s obzirom na umirujuća svojstva sode bikarbone, no ne smije biti dodira opečene kože sa sodom, pritiska ili, nedajbože, trljanja. Stavite li sodu bikarbonu na opeklinu, kako neki savjetuju, samo ćete dodatno oštetiti već oštećenu kožu, jer je soda izrazito abrazivna.

Čitajte i: Što kad vam sunce opeče najosjetljiviji dio lica? Koji sastojci pomažu, a koji samo pogoršavaju situaciju

Da: Aloja vera

Pouzdan lijek protiv opeklina od sunca je aloja vera koja hladi i umiruje kožu, smanjuje upalu i potiče epitelizaciju kože čime ubrzava iscjeljivanje te ublažava svrbež i pečenje. Istraživanja su pokazala da, zahvaljujući obilju antioksidansa u sastavu, može pomoći u zacjeljivanju opeklina prvog i drugog stupnja. Dodajmo ovome i da snažno hidratizira kožu, pa će pomoći ne samo protiv bolova, nego i u bržoj obnovi kože. Pripazite da proizvod koji koristite ne sadrži nikakve umjetne sastojke, jer kemikalije i umjetni mirisi mogu pogoršati stanje opeklina.

image

Umjesto ponovnog izlaska na sunce, probajte zaštititi i oporaviti kožu uz provjereno dobre metode

DEPOSITPHOTOS

Da: Zobena kaša

Tradicionalni lijek za umirivanje kože je i zobena kaša, zahvaljujući impresivnim protuupalnim djelovanjima. Ekstrakti iz zobenih pahuljica smanjuju upalu u koži te pridonose ublažavanju suhoće, ljuštenja, hrapavosti i svrbeža. Korisna je i kupka sa zobenim pahuljicama, jer tako njihova djelovanja mogu doprijeti na veću površinu kože.

Da: Zeleni čaj

Proizvodi koji sadrže zeleni čaj dobrodošli su za njegu suncem opečene kože, s obzirom na to da zeleni čaj steže krvne žile, a to pridonosi smanjenju crvenila i oticanja. Možete i u kupku s mlakom vodom dodati nekoliko vrećica zelenog čaja ili čaj u rasutom stanju – njegovo protuupalno djelovanje pomoći će umiriti upaljenu kožu.

Linker
21. travanj 2024 15:01