Poljubac nebu

Ove vježbe pomažu da vaš vrat što dulje bude čvrst i gladak, bez bora

Redovito vježbanje potiče protok krvi i dotok kisika, a to pomaže koži da se napuni i hidratizira iznutra. Time se može poboljšati i izgled kože na kojoj su se već pojavile fine linije.

Stalno naginjanje glave prema ekranima, što je posve uobičajena aktivnost u suvremenom načinu života, dovelo je i do neželjene nove pojave – bore i opuštena koža na vratu kod mnogih se počinju razvijati već u mladoj dobi. Pojava je dobila naziv "tech neck", a oni koji joj žele doskočiti bez posjećivanja liječnika estetske medicine, osim pojačanoj njezi kože okreću se i ciljanim vježbama, pa je u porastu i broj pretraga vježbi za vrat bez bora na internetu.

Krv i kisik

Redovito vježbanje, zahvaljujući ponavljajućim pokretima, može pomoći ojačati i tonirati mišiće, a to stvara zdravu podlogu za okolna tkiva i kožu. Vježbanjem se, pored toga, potiče protok krvi i dotok kisika, što pomaže koži da se iznutra napuni i hidratizira, čime se poboljšava izgled kože na kojoj su se već pojavile fine linije i bore, piše New Beauty.

Kako se držite?

Veliku ulogu u dobrom izgledu vrata, i ne samo njega, igra držanje tijela, a redovito izvođenje vježbi za vrat može poboljšati stav cijele figure. Loše držanje, naime, povlači prema dolje vrat, lice i jezik, a to se itekako odražava na koži. "Ako jezik nije uz nepce i u ravnom položaju, počet će se opuštati vrat i osobito podbradak, što će dovesti do pojave viška kože i vodoravnih linija na vratu. Vježbe istezanja mišića vrata i jezika olakšat će držanje jezika u podignutom i ravnom položaju kad god vam se lice odmara", kaže instruktorica joge Koko Hayashi.

image

Naše držanje snažno utječe na stanje kože

PELAGEIA ZELENINA/PEXELS

Dodaje kako pravilan položaj smanjuje vjerojatnost nastanka plitkih linija na koži. Trebalo bi povesti računa i o ramenima – kad god primijetite da su vam podignuta, primjerice, dok sjedite za radnim stolom, nastojte ih spustiti u prirodan položaj. Sljedeće vježbe mogu pomoći boljem držanju tijela, a time i usporiti pojavu linija i bora, odnosno ublažiti vidljivost već postojećih.

Kao riba

Rukama primite ključnu kost na obje strane, pa polako zabacujte glavu unatrag sve dok ne osjetite zatezanje. Zatim otvarajte i zatvarajte usta kružno, poput ribe, kao da izgovarate "ou". Za najbolje rezultate napravite deset ponavljanja po pet sekundi dnevno.

Lizanje stropa

Stojite uspravno, leđa su ravna. Otvorite prsa i spustite ramena. Zatvorite oči i polako zabacujte glavu kako biste osjetili veliko istezanje vrata. Zašiljite jezik i usmjerite ga prema stropu, kao da želite polizati strop. Ostanite u tom položaju deset sekundi, no bradu držite opuštenom (dodirnite je kako biste je svjesno opustili). Polako se vraćajte u početni položaj te naginjite glavu naprijed kako biste istegnuli stražnji dio vrata.

image

Vježbe istezanja mogu biti korisne

JULIA CAESAR/UNSPLASH

Pusa nebu

Za ovu vježbu sjednite uspravno i nježno okrenite glavu u lijevu stranu, pa pogledajte dijagonalno prema gore. Napućite usnice u smjeru neba, kao da mu šaljete pusu, i zadržite položaj pet sekundi. Ponovite na drugoj strani. Za najbolje rezultate vježbu valja ponoviti deset puta na svakoj strani.

Linker
19. travanj 2024 15:12