Bez igle

Ovo je šest kućnih alternativa za botoks - koliko pomažu u peglanju bora?

Tko ne želi injekcije botulinum toksina, a ipak želi ublažiti bore, na izbor ima velik broj drugih mogućnosti, od kojih se mnoge mogu primjenjivati u vlastitom domu s različitim učinkom.

Uskoro će se napuniti 21 godina otkako je prvi injektivni botoks, onaj pod nazivom Botox Cosmetic, dobio odobrenje FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) za upotrebu u kozmetičke svrhe. Nije dugo trebalo da taj neurotoksin, točnije botulinum toksin A, postane zlatni standard u ravnanju bora, a u protekla dva desetljeća pojavila su se na zapadnom tržištu još četiri brenda – Dysport, Xeomin, Jeuveau i najnoviji, Daxxify, piše RealSelf. Među njima postoje određene razlike, no djelovanje im je zajedničko; nakon ubrizgavanja u mišić blokiraju živčane signale i tako privremeno sprečavaju stezanje mišića, odnosno paraliziraju ga. Kad se mišić ne kreće, postojeće se bore slabije vide, a istodobno se sprečava stvaranje novih. Kao i kod svakog lijeka, i kod botoksa postoje rizici i neželjene pojave, no u rukama stručnjaka smatra se vrlo sigurnim.

image

Botoks učinkovito, ali privremeno, eliminira bore

VLAD EGOROV/UNSPLASH

Unatoč sigurnosti i učinkovitosti (ali ipak privremenoj; učinak prvog apliciranja traje od tri do šest mjeseci, a poslije ponovljenih injekcija pomalo se produljuje), mnogi se ljudi, iako bi htjeli nešto učiniti protiv bora, teško odlučuju na botoks. Razlog može biti cijena tretmana (najniža cijena za jednu regiju vrti se oko 100 eura) ili nelagoda zbog igle, ali ponajprije je to strah od "smrznutog" lica, a svi smo i na previše primjera u medijima vidjeli kako to izgleda. Tko ne želi botoks, a ipak želi ublažiti bore, na izbor ima velik broj drugih mogućnosti, a mnoge od njih može primjenjivati i kod kuće. Kako i s kakvim učinkom?

Retinol je najmoćniji

Najmoćniji aktivni sastojci za poboljšanje tonusa kože, redukciju bora i poticanje proizvodnje kolagena, slažu se dermatolozi, svakako su retinoidi, oblici vitamina A. Za najmoćniji njihov oblik, retinoičnu kiselinu, potreban je liječnički recept, no ostali retinoidi prisutni su u raznim varijantama i kozmetičkim proizvodima. Najdjelotvorniji i najpopularniji među njima je retinol. Retinoična kiselina je čist oblik vitamina A i stoga brže i jače djeluje na koži, dok se ostali oblici moraju u koži prvo konvertirati u retinoičnu kiselinu, pa djeluju sporije. No, zato izazivaju manje iritacija, crvenila i ljuštenja kože.

image

Retinol je dobar i u prevenciji i u smanjivanju postojećih znakova starenja

DEPOSITPHOTOS

Onima čija koža još nema vidljive znakove starenja uvođenje retinola u njegu pomoći će da dulje i ostanu bez njih, a kod osoba koje već imaju bore retinol može pomoći u njihovom ublažavanju i sporijem formiranju novih. Općenito se dermatolozi slažu da je retinol najučinkovitiji sastojak za anti-aging kože koji se nanosi topikalno, što potkrepljuju i brojne studije. No, za stvaran učinak treba ga nanositi redovno i – zauvijek.

Bakuchiol, prirodni retinol

Prirodnim retinolom često nazivaju bakuchiol, ekstrakt biljke babchi (lat. Psoralea corylifolia, hrv. ljeskoliki djetelnjak), koji se tradicionalno upotrebljava u ajurvedskoj medicini za liječenje hiperpigmentacija. Strukturno nema sličnosti s retinoidima, ali ima sličan učinak na koži, i to bez iritacija povezanih s retinoidima.

image

Bakuchiol se ekstrahira iz sjemenki zaštićene biljke babchi

SUNNY CELESTE/IMAGEBROKER/PROFIMEDIA

Nije tako dobro proučen kao retinol i nema snagu retinoične kiseline, ali ako se uključi u svakodnevnu njegu pomaže u smanjivanju finih linija i bora. Nedostatak je što je babchi rijetka i ugrožena biljka pa je važno provjeriti je li bakuchiol koji kupujemo proizveden na održiv način.

Noć je vrijeme za silikonske flastere

Anatomski oblikovani silikonski flasteri za višekratnu upotrebu namijenjeni su ublažavanju znakova starenja i podizanju razine hidratacije na pojedinim područjima kože te, tvrdi se, popunjavaju postojeće bore i sprečavaju stvaranje novih, budući da čvrsto prianjaju uz kožu i zaglađuju je. No, dermatolozi kažu kako je njihov učinak protiv bora samo privremen, ali priznaju da flasteri mogu biti ugodan korak u ritualu njege kože. Obično su namijenjeni upotrebi preko noći, tj. tijekom spavanja.

image

Silikonski flasteri privremeno popunjavaju linije i bore

IVAN SAMKOV/PEXELS

Flasteri s mikroiglicama

Flasteri s nizom sićušnih iglica trebali bi omogućiti bolje prodiranje korisnih sastojaka u kožu, budući da probijaju njezin površinski sloj. Uobičajeno sadrže aktivne sastojke poput hijaluronske kiseline ili peptida, koji ulaze u kožu dok se iglice polako rastvaraju u njoj. Premda mogu olakšati dostavu aktivnih tvari u fine linije, pa i u dublje bore, a izazivanjem niza sitnih ozljeda u teoriji bi mogli potaknuti neki stupanj obnavljanja površine kože, mišljenje je stručnjaka da flasteri s mikroiglicama zapravo samo podižu hidriranost kože. Time ublažavaju vidljivost površinskih znakova starenja i malo je vjerojatno da bi mogli imati dugotrajniji učinak.

Trake za face lifting

Trake kojima se postiže efekt face liftinga izgledaju točno onako kako im naziv kaže: to su vrlo ljepljive, medicinske trake koje mehanički podižu kožu na vratu, oko čeljusti i oko očiju i drže jer zategnutom. Tipično se nose tijekom dana i osobito za važne evente. Njima se može postići trenutačan i doista dramatičan efekt u "peglanju" bora, ali samo dok su zalijepljene za lice.

image

Trake su moćne, ali čim se skinu njihov učinak prestaje

PAOLO PAGANI/DEPOSITPHOTOS

Čim se skinu koža se vraća u normalno stanje i nema baš nikakvih dugotrajnijih djelovanja. Osim toga, može ih biti teško nanijeti, nije ih ugodno nositi, a mogu i izazvati iritaciju.

Aparati s mikrostrujama

Na tržištu je dostupan sve veći broj kućnih uređaja za njegu kože, a među njima su i oni koji koristeći blagu mikrostruju stimuliraju stanice kože, čime se potiče proizvodnja kolagena i elastina. Time dolazi do zatezanja kože i smanjenja vidljivih linija i bora. Ipak, bez profesionalnih tretmana njihov učinak neće biti bogznakako zamjetan, a najviše se preporučuju prije i poslije profesionalnih tretmana kako bi se produljili njihovi rezultati.

Linker
17. travanj 2024 15:00