Izbjegnite ih

Ovo nemojte raditi: Pet pogrešaka zbog kojih koža stari brže

Znamo da čišćenje lica navečer ponekad može djelovati kao najnaporniji posao na svijetu, ali ono može napraviti razliku između blistavog i umornog tena

Dobro zaokružena njega kože s odgovarajućim sastojcima može snažno utjecati na naš ten sada, ali i u godinama koje slijede. No, i uz najbolje namjere i pouzdane proizvode naoko malim pogreškama možemo sabotirati ukupan trud te čak ubrzati proces starenja i formiranje finih linija i bora. Kako bismo dobili najbolje od redovne njege i održali kožu što dulje besprijekornom, trebamo nastojati ne činiti pogreške zbog kojih možemo izgledati stariji nego što jesmo. Navodimo pet takvih velikih i čestih pogrešaka.

Čitajte i: Dvostruko čišćenje: Na koje zahtjeve kože lica može odgovoriti ovaj korejski beauty trend

Spavate sa šminkom na licu

Ako vam je lijeganje u krevet bez skidanja šminke već postalo svojevrsna navika, tad ne riskirate samo začepljenje pora, pojavu akni i iritacije kože, nego i ubrzanje procesa starenja. Ne očistite li lice prije spavanja, slojevi šminke mogu blokirati odvijanje prirodnih procesa kojima se koža oporavlja dok spavate. Posljedice mogu biti sivkast ten bez sjaja te gruba i umorna koža, dakle, vrlo daleko od blistavog tena kakav vam kvalitetna njega može pružiti, naravno, ako joj pomognete svojim ponašanjem. Znamo da čišćenje lica prije spavanja ponekad može djelovati kao najnaporniji posao na svijetu, ali ono može napraviti razliku između obnovljene, zdrave kože i nadraženog, umornog tena.

image

Ne zaboravite njegovati vrat i dekolte

DEPOSITPHOTOS

Zaboravljate na vrat

Važno je zapamtiti da koža na vratu stari baš kao i ona na licu, pa preskakanje nanošenja seruma, kremica i zaštite od sunca može dovesti do brže pojave bora i mrlja te do opuštanja kože na tom osjetljivom području, a time i do ukupnog starijeg izgleda. Kako biste to spriječili ili makar usporili, kada nanosite kremu na lice, nanesite je i na vrat i dekolte – i činite to redovito. Taj će vam korak uzeti tek koju sekundu, a može značajno utjecati na održavanje čvrstoće i mladenačkog sjaja kože.

image

Zaštita kože od sunca najvažniji je korak u anti-agingu

BERNARD BODO/DEPOSITPHOTOS

Ne štitite se od sunca

Zaštita od sunca vjerojatno je najvažniji korak u anti-agingu i šteta je što je mnogi još ne doživljavaju tako. Štednja na kremi za sunčanje neće se isplatiti, jer izlaganje djelovanju UV zraka bez zaštite sigurno vodi do oštećenja kože, time i do preuranjenog starenja. Ključno je zaštititi se sredstvom širokog spektra djelovanja sa SPF-om 30 ili višim te ga obnavljati svaka dva sata ili češće, ako ste plivali ili ste se jako oznojili. Tu su, naravno, i šeširi širokog oboda i sunčane naočale. Valja poduzeti sve mjere za sprečavanje ranog pojavljivanja linija i mrlja na koži.

image

Sastpjci iz hrane ključni su za zdravlje i izgled kože

DEPOSITPHOTOS

U prehrani nedostaje vitamina

Hrana koju jedemo zamršenim je procesima povezana s izgledom i kvalitetom kože, a to znači da će se prehrana bogata prerađenom i brzom hranom s vremenom loše odraziti i na našem licu. Podsjetimo, koža je najveći organ ljudskog tijela i, baš kao i ostali organi, crpi hranjive sastojke iz hrane koju konzumiramo. Stoga bismo tanjure trebali napuniti povrćem i voćem, jer sadrži obilje sastojaka korisnih za zdravlje i ljepotu kože. Primjerice, vitamini A i C, pretežno prisutni u voću i povrću, iznimno su važni za kožu. Vitamin A pomaže u izmjeni i obnavljanju stanica, dok je vitamin C snažan antioksidant koji štiti tkivo od slobodnih radikala, nestabilnih spojeva što uzrokuju preuranjeno starenje kože.

Čitajte i: Tri greške u njezi zbog kojih suha koža može izgledati lošije, pa i starije

Pijete premalo vode

Kvaliteta i izgled kože uvelike ovise i o količini vode koju pijete. Ako redovito pijete nedovoljne količine vode, vrlo je vjerojatno da ste dehidrirani, a tada su i fine linije i bore vidljivije. Voda snažno pridonosi dobrom izgledu i zdravlju kože – kada nanosite hidratantnu kremu koži dajete potrebnu vlagu izvana, a kada pijete vodu vlaga u kožu stiže iznutra. Preporučenih litra i pol do dvije litre dovoljna je količina vode za većinu ljudi u normalnim uvjetima.

Linker
17. travanj 2024 00:47