Istraživanje

Povećanje grudi je najizvođeniji estetski kirurški zahvat u svijetu

Na top-ljestvici nekirurških postupaka prvo mjesto uvjerljivo drži botulinum toksin sa 43,2 posto

Najizvođeniji kirurški estetski zahvati u svijetu u 2020. godini bili su povećanje grudi (16 posto svih estetskih operacija), liposukcija (15,1 posto), blefaroplastika (12,1 posto), rinoplastika (8,4 posto) i abdominoplastika (7,6 posto), objavilo je Međunarodno udruženje estetske plastične kirurgije (The International Society of Aesthetic Plastic Surgery, ISAPS) u rezultatima godišnjeg svjetskog istraživanja estetskih i kozmetičkih postupaka za 2020. godinu. Podjednaki su bili i rezultati istraživanja provedenog za prethodnu godinu.

Na top-ljestvici nekirurških procedura također nema promjena u vrhu. Prvo mjesto uvjerljivo drži botulinum toksin sa 43,2 posto svih nekirurških postupaka, slijede hijaluronska kiselina (28,1 posto), uklanjanje dlačica (12,8 posto), nekirurško uklanjanje masnih naslaga (3,9 posto) i foto rejuvenacija (3,6 posto). Oko 85 posto pacijenata kod nekirurških postupaka bile su žene.

Utjecaj pandemije

Istraživanje je jasno pokazalo utjecaj pandemije covida-19; broj postupaka plastične kirurgije zbog estetskih razloga pao je u 2020. godini ukupno 10,9 posto, a čak 77,8 posto kirurga diljem svijeta na neko je vrijeme zatvorilo ordinacije tijekom pandemije. Broj nekirurških postupaka, prvenstveno apliciranja dermalnih filera i uklanjanja dlačica, nastavio je rasti, ali sporije nego ranije (5,7 posto u 2020. godini, godinu ranije 7,6 posto). Zabilježeni ukupni pad broja svih postupaka tako iznosi 1,8 posto.

- Takav je trend u skladu s rezultatima našeg istraživanja o nižoj potražnji pacijenata zbog sigurnosnih i financijskih briga tijekom pandemije. S druge strane, mnogi su liječnici imali povećan broj zahtjeva za postupcima, jer su klijenti bili fleksibilniji, imali su više vremena za privatniji oporavak, a svoje je učinio i sad već poznati efekt učestalog boravka na Zoomu. To je ublažilo utjecaj pandemije na ukupan broj postupaka – rekao je dr. Arturo Ramirez-Montañana, predsjednik ISAPS-ovog Odbora za globalno istraživanje. ISAPS je jedina organizacija koja prikuplja ovakve podatke na globalnoj razini i to pomoću upitnika koji šalje estetskim i plastičnim kirurzima iz svoje baze podataka.

Tražena rinoplastika

Unatoč ukupnom padu broja kirurških zahvata, broj rinoplastika i zahvata na kapcima nastavio je rasti. Ukupni broj nekirurških pomlađivanja lica porastao je 13,9 posto, nakon pada zabilježenog u 2019. i 2018. godini. Među nekirurškim postupcima, pad je zabilježen kod botulinum toksina (0,9 posto), hijaluronske kiseline (6,1 posto) i mikroablacije (11,3 posto).

Gledano prema dobi, osobe između 19. i 34. godine bile su najčešći pacijenti za rinoplastiku (67,9 posto), a one između 35. i 50. godine za postupke s botoksom (50,2 posto). Kod muškaraca općenito najčešći kirurški zahvati ostali su blefaroplastika, liposukcija, smanjenje dojki kod ginekomastije, rinoplastika i operacija uški.

Gdje se najviše operira

Po broju svih estetskih postupaka, kirurških i nekirurških, prednjače SAD koje bilježe i porast njihovog broja. Na njihovom je području izvedeno 14,7 posto svih estetskih operacija u svijetu, a ujedno su od Brazila preuzele vodstvo po broju nekirurških postupaka (22,1 posto ukupnog svjetskog broja). Nakon SAD-a, po broju izvedenih estetskih procedura u 2020. godini bili su Brazil, Njemačka, Japan, Turska, Meksiko, Argentina, Italija, Rusija i Indija, a slijede ih Španjolska, Grčka, Kolumbija i Tajland.

Meksiko, Turska i Kolumbija imali su najviši udio pacijenata iz inozemstva (redom 28,2, 25,8 i 21,8 posto) te su zbacili s trona Tajland koji je završio na četvrtom mjestu (20,9 posto). Kirurške procedure diljem svijeta najčešće su se obavljale u bolnicama (43,8 posto), osim u SAD-u gdje su češći zahvati u samostalnim ordinacijama (45 posto) i zasebnim kirurškim centrima (34,3 posto).

Linker
11. travanj 2024 02:11