Zašto ispada

Primjećujete sve više vlasi na četki? Uzroci mogu biti brojni, od alopecije do ekstenzija

Uz ostale uzroke, do njenog ispadanja može dovesti i grubo postupanje s kosom. Nažalost, rezultat može biti i nepovratan gubitak kose. Ako se borite s tim problemom, najbitnije prepoznati uzrok.

Neočekivano, dodjela filmskih nagrada Oscar stavila je u prvi plan ispadanje kose glumice Jade Pinkett Smith. To sigurno nije nešto što je željela, no svakako je skrenulo pozornost na gubitak kose kod žena, do čega može dovesti više uzroka, od autoimune bolesti, kao kod Jade, pa sve do pregrubog postupanja s kosom.


Gubitak kose kod alopecije

Termin alopecija označava gubitak kose, a jedan od najčešćih oblika je androgena alopecija koja je nasljedna i događa se u starijoj životnoj dobi. Kod ovog oblika razlikuje se muški i ženski tip ispadanja kose. No, i alopecija areata, oblik gubljenja kose koji je pogodio glumicu, dosta je česta. Kako je objasnio dr. Bessam Farjo, kirurg iz Farjo Hair Institutea u Londonu, to je autoimuno stanje kod kojeg vlastiti obrambeni sustav napada folikule kose zbog čega se oni smanjuju i prestaju "proizvoditi" kosu. Rezultat su mala polja na glavi bez kose koja se mogu i spojiti u veća područja. "U najtežim slučajevima, nažalost, može doći do totalne alopecije, odnosno do potpunog prestanka rasta kose, ili pak do univerzalne alopecije, kod koje osobi prestaju rasti obrve i trepavice, ali i sve dlačice na tijelu, uključujući stidne dlačice", rekao je dr. Farjo. U liječenju se kod blažih oblika topički primjenjuju lijekovi kao što su minoksidil ili injekcije steroida kako bi se potaknuo rast kose na ogoljenim dijelovima vlasišta. Kod ekstenzivne alopecije primjenjuje se oralno liječenje koje uključuje kortizon.

Čitajte i: Čak 26 koraka za zdravu kosu za koje možda niste čuli


Stres i ispadanje vlasi

Mentalni, emocionalni ili tjelesni stres mogu dovesti do ispadanja kose, upozorava dr. Sophie Shotter, direktorica Illuminate Clinic u Kentu. Pokretač mogu biti velika životna zbivanja, kao što su razvod, gubitak bliske osobe ili bolest, tada zbog stresa koji utječe na cijelo tijelo folikuli kose mogu ostati pothranjeni i kosa počinje ispadati.

Jedan od najvećih uzroka stresa u posljednje dvije godine svakako je pandemija Covida-19 i danas je dobro poznato da je među mnogim mogućim posljedicama te bolesti i ispadanje kose.

"Kod nekih se osoba koje su preboljele Covid-19, otprilike šest tjedana nakon oporavka, kosa počinje stanjivati. Razlog je u tome što tijelo upotrebljava sve svoje snage, nutrijente i energiju da bi se othrvalo bolesti, a zanemaruje rast kose i drugo što mu u tom trenutku nije ključno", objasnila je dr. Shotter. Uzroci ispadanja kose mogu biti i različite druge bolesti, zračenje, kemoterapija.


Grubo postupanje s kosom

Pregrubo postupanje s kosom, upotreba uvijača, presnažno zatezanje u čvrstu punđu ili konjski rep, mogu dovesti do ispadanja kose, odnosno do trakcijske alopecije. Nastaje prvenstveno na granici kose, na liniji čela i sljepoočnica. "Ako se kosa redovito navlači i poteže na istom području, može se oštetiti korijen zbog čega će kosa početi ispadati", kaže dr. Farjo.

I ekstenzije za kosu mogu biti problem, jer povlače i kosu i vlasište, stvarajući napetost na korijenu koja može dovesti do ispadanja vlasi.

U ranoj fazi ovo se stanje obično može prevladati. Ako se tada prestane s mučenjem kose - ekstenzijama, feniranjem, zatezanjem itd. - kosa će se najvjerojatnije obnoviti. No, u ozbiljnim slučajevima, upozorava liječnik, folikuli mogu biti previše oštećeni da bi kosa mogla ponovno narasti.

image

Kosa treba dobivati dovoljno željeza, proteina i ostalih nutrijenata, a zahtijeva i pažljivu njegu

SHUTTERSTOCK

Nagli gubitak kilograma

Ako ste nedavno bili na redukcijskoj dijeti možda zamjećujete više vlasi na četki za kosu nego ranije. Nemojte paničariti; manjak kalorija tijekom dijete može značiti da su vaši folikuli tada prešli u stanje mirovanja, a nakon što ste se vratili normalnoj prehrani i nakon što su opet počeli dobivati dovoljno hranjivih tvari, nova je kosa počela rasti, a ona stara ispadati, kaže dr. Shotter.

Kosa u tom slučaju ispada difuzno. "Stanje je poznato kao telogeni efluvij, a jedan od čestih uzroka upravi je nagli gubitak kilograma. Kad su na dijeti, ljudi često ne uzimaju dovoljno proteina, a s obzirom na to da vašem organizmu kosa nije prioritet, nutrijente koje dobije iskoristit će kao gorivo za unutrašnje organe”, kaže dr. Farjo. Srećom, kad se težina i prehrana stabiliziraju, najčešće će i ovaj problem proći. Kako do njega ne bi ni došlo, važno je uvijek voditi brigu o dovoljnom unosu svih nutrijenata.


I anemija šteti kosi

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, čak je trećina žena reproduktivne dobi anemična, što znači da im je broj crvenih krvnih stanica manji nego što bi trebao biti. "Anemija nastala zbog manjka željeza može dovesti do umora, kratkog daha, lupanja srca i - gubitka kose", kaže dr. Farjo. To se događa zato što tijelo bez dovoljno željeza ne može proizvoditi hemoglobin koji je nužan za rast i oporavak stanica, pa tako i onih koje potiču rast kose. "Imajte na umu da je kosa osjetljivija na nedostatak željeza od ostalih dijelova tijela, pa je zbog toga za kosu dobro da su nam razine željeza barem malo iznad minimuma koji je preporučen za zdravlje općenito", naglašava liječnik.

Čitajte i: Kosa može posijedjeti od stresa, ali boja joj se može i vratiti


Utjecaj hormona

Poslije poroda naglo padaju razine estrogena u tijelu i to je razlog zbog kojeg kosa počinje ispadati. Kosa se u većini slučajeva vraća u normalu kroz šest ili dvanaest mjeseci, kaže dr. Farjo, no mnoge žene vrlo teško proživljavaju ovu fazu.

Osim trudnoće i druga razdoblja hormonskih promjena mogu utjecati na rast kose. "Iznenadne hormonske promjene, primjerice, prestanak uzimanja hormonske kontracepcije nakon više godina ili pak previše ili premalo aktivna štitnjača, mogu utjecati na hormonsku ravnotežu i odraziti se na kosi", navodi dr. Shotter. Ponekad je potrebno samo vrijeme da se tijelo navikne na novu situaciju, kao kod prestanka uzimanja kontracepcije, no kod stanja kao što su poremećaji štitnjače obavezno se treba obratiti liječniku koji će odrediti pretrage te prema njihovim rezultatima i liječenje.

Linker
17. travanj 2024 20:19