Anti-aging

Starenje kože počinje su uočavati oko 30. godine kroz ovih sedam znakova. Preduhitriti ih možemo uz šest jednostavnih koraka

Ranijim počinjanjem s preventivnim mjerama protiv starenja možemo si učiniti samo dobro, a u tridesetoj se više nemamo što premišljati – prebacimo se na preventivni „režim” odmah

Starenje kože, kažu stručnjaci, normalno počinje oko 25. godine života, jer se od te dobi proizvodnja kolagena u našem tijelo progresivno smanjuje, što dovodi do slabljenja elastičnosti kože. Rane faze tog procesa počinju se uočavati oko 30. godine, kroz sedam znakova starenja.

1. Sivkast ten bez sjaja

Mladenačka blistavost kože povlači se jer se prirodno smanjuje razina vlažnosti u gornjem sloju kože. Pored toga, treba znati da se mlada koža obnavlja svaka tri do četiri tjedna, a starijoj treba dulje, četiri do šest tjedana.

2. Fine linije i bore

Tragovi koji se ucrtavaju na koži – fine linije i bore - najvidljiviji su pokazatelji starenja u oba spola i vjerojatno znak starenja koji većini najviše smeta. Uzrok im je slabljenje kolagenskih i elastinskih vlakana zbog čega koža gubi čvrstoću i zaglađenost te se opušta.

image

Linije i bore najvidljiviji su pokazatelji starenja kože

DEPOSITPHOTOS

3. Neujednačen ten

S vremenom ten može postati neujednačen, jer neka područja kože lica mogu imati više pigmenta melanina od drugih. Razlog mogu biti i promjene u razinama ženskih hormona. Zbog neujednačenosti u boji koža može izgledati starija nego što jest.

Čitajte i: Zadržava vlagu u koži, puni bore, ne iritira i odgovara svim tipovima kože

4. Grublja koža

Sa starenjem sve zamjetnije postaju promjene u teksturi kože. Zbog usporavanja staničnog obnavljanja, naime, podebljavaju se slojevi mrtvih stanica, pa koža, nekada mekana i glatka poput bebine, na površini postaje grublja i neujednačena.

5. Mrljice i kapilarice

Sa starenjem se koža stanjuje, pa sitne kapilare mogu postati uočljivije. Također, mogu se početi pojavljivati crvenkaste ili smećkaste mrljice čiji je najvažniji uzročnik pretjerano izlaganje ultraljubičastim zrakama, tj. suncu i solarijima. Očekivano je da će s godinama postajati uočljivije, što dodatno pridonosi starijem izgledu lica.

image

Pore se s vremenom mogu povećati

DEPOSITPHOTOS

6. Vidljive pore

Pore su posve normalna pojava i koža ih mora imati. No, estetski nekome može zasmetati njihova uočljivost koja se povećava sa starenjem, a do toga dolazi zbog smanjene elastičnosti kože te zbog njene sve izraženije ovješenosti.

7. Suha koža

Mlada i zdrava koža obiluje vlagom i to joj daje svjež, pun i blistav izgled. Nažalost, kako koža gubi sposobnost zadržavanja vlage, tako gubi i taj poseban sjaj te su suhoća i dehidriranost uobičajene karakteristike starije kože.

Pravo vrijeme je sad

Dobrim dijelom obrazac starenja kod svakog pojedinca ovisi o naslijeđu, ali to ne znači da prevencija nema smisla, naprotiv. Određeni životni stilovi i pravila njege mogu utjecati na umanjenje i odgađanje pojave znakova starenja. Što ranije s njima počnete, to bolje, a u tridesetoj se više nemate što premišljati – prebacite se na preventivni „režim” odmah. Nije kompliciran i ima samo šest koraka.

Čitajte i: Svijetom se širi opasan trend: Izaziva alergije, spontane erekcije, ali i rak

1. Zaštita od sunca

UV zrake uništavaju kolagenska i elastinska vlakna, zbog čega se koža opušta, bore nastaju i produbljuju se, pojavljuju se mrljice i proširene žilice. Pretjerano izlaganje suncu uzrokuje štetu koju izazivaju nestabilni spojevi slobodni radikali – time se potiče starenje, ali i pojava raka kože. Kako biste to spriječili, baš svaki dan štitite otkrivene dijelove kože zaštitnim kremama sa širokim spektrom djelovanja i SPF-om barem 30 te s mineralnim filtrima. Solariji još brže i učinkovitije uništavaju kožu, pa je najbolje uopće ih ne rabiti.

image

Ako ste u gradu ne znači da možete zanemariti zaštitu od sunca

BOBAK BOHDAN/DEPOSITPHOTOS

2. Povećajte unos vode

Hidratacija je još jedan temelj kože mladenačkog sjaja, pa valja ozbiljno shvatiti onu preporuku o osam čaša (filtrirane) vode svaki dan. Ako je koža dehidrirana, bit će suha i beživotna, s naglašenim borama i ostalim znacima starenja. Dovoljna količina vode svakoga dana nadoknadit će izgubljenu vlagu stanicama kože čime će pomoći održavati mlađi i zdraviji izgled kože.

3. Tjelesna aktivnost

Redovna tjelesna aktivnost može pomoći održavanju primjerene tjelesne težine i mlađeg izgleda. Pokazalo se da intenzivno vježbanje, pogotovo intervalni trening visokog intenziteta, pridonosi usporavanju starenja na staničnoj razini. Vježbanjem se, naime, pojačava cirkulacija krvi, a time i transport kisika i važnih nutrijenata po cijelom tijelu, što pomaže i zdravijem i mlađem izgledu.

4. Bez cigareta i alkohola

Uz sva ostala štetna djelovanja, pušenje ubrzava proces starenja kože, a time i pojavu bora i beživotnog tena. Alkohol pak dehidrira kožu, ali i cijelo tijelo i može utjecati na slabiju opskrbu esencijalnim mineralima.

5. Važan je izbor hrane

Studije sugeriraju kako prehrana bogata povrćem i voćem može pomoći u sprečavanju oštećenja kože koja pridonose preuranjenom starenju. Razlog je u esencijalnim nutrijentima koje sadrže, primjerice, u antioksidansima koji mogu „popraviti” oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala. S druge strane, prehrana bogata šećerom i ostalim rafiniranim ugljikohidratima može ubrzati starenje.

image

Pažljivo birajte sastojke koje ćete nanositi na lice

DEPOSITPHOTOS

6. Sastojci u kozmetici

Aktivni spojevi u proizvodima za njegu kože mogu se razvrstati u tri tipa. To su preventivni, terapijski i specijalizirani.

Preventivni: Sastojci poput antioksidansa trebaju se koristiti redovito tijekom duljeg razdoblja kako bi se postigao cilj – odgađanje i ublažavanje pojave znakova starenja.

Terapijski: Takvi sastojci (npr. retinoidi) mogu izliječiti trenutnu štetu, nekada i poništiti tragove starenja, a u mnogim slučajevima prevenirati, odnosno usporiti promjene do kojih dolazi starenjem. Mogu izrazitije iritirati kožu, posebno suhu i osjetljivu.

Specijalizirani: Osmišljeni su za liječenje specifičnog problema, primjerice, akni ili hiperpigmentacije. Glavni cilj im je rješavanje tog stanja i nisu glavne komponente u anti-agingu.

Linker
18. travanj 2024 16:51