Poslije tretmana

Sve što trebate znati o njezi kože nakon tretiranja laserom

Dermatolozi govore kakva je njega ključna kako bi se postigli najbolji rezultati i izbjegle moguće komplikacije

Lagano osvježenje kože ili potpuno obnavljanje površine, uklanjanje neželjenih pigmentacija, ujednačavanje teksture i tona kože, smanjenje znakova starenja – u svim tim, a i drugim slučajevima, upotrebljava se laser. Laserski tretmani hvaljeni su zbog učinkovitosti, no kako bi ona bila visoka treba voditi brigu o nekoliko čimbenika. Laseri počinju djelovati u trenutku kada njihova energija dođe u dodir s kožom, ali djelovanje tu ne prestaje. „Pravilna njega nakon tretiranja laserom važna je za postizanje najboljih rezultata i izbjegavanje komplikacija”, kaže dermatologinja Julie Russak.

Počinje se dobrom pripremom

Važno je dobro pripremiti kožu za tretman. „Potrebno je koristiti sredstva za zaštitu od sunca s fizičkim filtrima. Pacijentima kažem i da nanose vitamin C u serumu koji potiče elastičnost, produkciju kolagena i zacjeljivanje. Tamniji tipovi kože mogu imati koristi od proizvoda za posvjetljivanje kože, kao što je hidrokinon, tijekom dva tjedna prije lasera kako bi umanjili rizik od poslijeupalne hiperpigmentacije”, kaže dermatologinja Ann Zedlitz. Uz to, lokalno nanošenje retinoida, faktora rasta i peptida u mjesecima koji prethode laseru ubrzava produkciju kolagena za bolje rezultate.

S druge strane, neke tretmane i proizvode treba izbjegavati (od dva do sedam dana prije postupka, ovisno o laseru). To su retinol, jer može izazvati osjetljivost, nesteroidni protuupalni lijekovi i suplementi jer potiču stvaranje modrica, tamnjenje i opekotine, što može omesti postizanje dobrih rezultata. Prije upotrebe IPL-a (Intense Pulsed Light; intenzivna puslirajuća svjetlost) liječnik treba znati sve lijekove koje pacijent uzima, kako bi se umanjio rizik preosjetljivosti na sunce, kaže dermatologinja Marina Peredo.

Umirivanje kože

Uz upotrebu ablativnih, poluablativnih i neablativnih lasera nužna je upotreba sigurnih, nježnih i umirujućih proizvoda. „Neablativni laseri zahtijevaju nježne proizvode za vlaženje, dok kod ablativnih tretmana može biti potreban složen program njege kože. Poluablativni tretmani su negdje između”, rekao je dermatolog Philip Werschler. Manje agresivni laseri traže blagu njegu tijekom otprilike 48 sati, a kod onih agresivnijih nužna je primjena posebne njege tijekom tjedna ili dva. „Dok se na koži ne stvori novi površinski sloj (nakon ablativnog lasera), ona je ranjiva, pa je važno zaštititi je od virusa i bakterija. Kod neablativnih lasera faktori rasta, peptidi i neki nutrijenti pomažu boljem prodiranju u kožu, a korisni su i antioksidansi koji umanjuju upalu”, kaže dr. Russak.

Koža je nakon lasera osjetljiva i ugrožena i mora se tretirati isključivo proizvodima koji je neće iritirati. Za čišćenje kože poslije tretiranja laserom upotrebljavajte nježne proizvode bez sulfata, ne koristite vruću vodu, uređaje za čišćenje niti grube krpe za pranje, kako ne biste pogoršali situaciju. Ako su u tretmanu kombinirani frakcijski laser i PRP, pričekajte barem 24 sa čišćenjem, kaže dr. Zedlitz te savjetuje nekorištenje proizvoda s alkoholom nakon lasera jer isušuju kožu. Na popisu sastojaka koji se ne koriste poslije lasera su i retinol, tretinoin (potiče osjetljivost kože na sunce), vitamin C, AHA (mogu potaknuti prejaku eksfolijaciju) i esencijalna ulja (mogu nadraživati kožu).

Pomoć hidrataciji

Nadoknada vlage je nužna, jer je kod laserskog postupka tipičan transepidermalni gubitak vode, tj. isparavanje vode kroz kožu. Dermatolozi uglavnom preporučuju okluzivne proizvode (stvaraju tanak nepropusni film koji sprečava gubitak vode iz kože) kod ablativnog i emolijense (ovlaživače) kod neablativnog lasera.

No, što su proizvodi okluzivniji, to je vjerojatnija pojava akni, kaže dr. Werschler, a to može biti problematično za pacijente s ožiljcima od akni kojima je potreban korektivni tretman. „Postoji mogućnost izbijanja akni nakon lasera, jer je koža dehidrirana", ističe dr. Russak. "Ako je masnija, to će je potaknuti na proizvodnju masti. Nažalost, koža ne proizvodi vodu, pa prekomjerna masnoća izaziva akne."

Zaštita od sunca

Zaštita od sunca je obavezna, o tome nema diskusije, a najbolja je ona s fizičkim filtrima, neiritirajuća i sa SPF-om od 30 do 50. „Sunce uništava kolagen i elastin, a laser stimulira kolagen, stoga zaštita od sunca čuva vašu investiciju”, kaže dr. Zedlitz. Tome treba dodati i da je za laserske tretmane, posebno one za pigmentacije, najbolje vrijeme jesen i zima. Sunca je manje i slabije je, pa je lakše zaštititi se ili tretirati eventualna oštećenja.

Linker
05. ožujak 2024 19:47