Zavodljiva zona

Tanka i delikatna: Koji tretmani i sastojci pomažu u pomlađivanju osjetljive kože dekoltea

Znakovi starenja često se prvo primjećuju na području dekoltea, jer koža je ondje najneotpornija na vrijeme, silu težu i utjecaje iz okoliša. Srećom, možemo joj pomoći, a koji su se postupci u tome pokazali dobrima objasnila je dr. Maja Kovačević, spec. dermatovenerologije

Zanimljivo je kako puno žena brižljivo njeguje lice, ali zanemaruje područje dekoltea, pa granicu njege postavljaju ispod linije brade ili, u boljoj varijanti, ispod linije vrata. Koža dekoltea nekako izmiče iz vida, iako je vrlo uočljiva i izložena klimatskim i drugim utjecajima iz okoliša. Uz to je tanka i delikatna, pa joj zapravo treba više, a ne manje pažnje. Ipak, rejuvenacija ovog, složit će se mnogi, vrlo zavodljivog dijela tijela, polako postaje sve uobičajenija, što je važno, jer znakovi starenja često se prvo zapažaju upravo na koži dekoltea.

Prva oštećenja

Starenju kože ne možemo umaknuti, jer to je fiziološki degenerativni proces koji zahvaća kožu i njene potporne strukture. Posljedica je kumulativnog učinka unutrašnjih i vanjskih čimbenika, pa stoga razlikujemo dvije vrste starenja – kronološko (intrinzično) i ekstrinzično. „Kronološko starenje počinje nakon 25. godine života, a uvjetovano je genima i hormonima (smanjenje razine estrogena i androgena). Ekstrinzično je pak uvjetovano vanjskim faktorima – onečišćenjem, UV zračenjem, pušenjem, pijenjem alkohola, stresom te manjkom sna”, objasnila je dr. Maja Kovačević, spec. dermatovenerologije s Poliklinike Duduković & Kisić.

Glavna za „infrastrukturu” kože su kolagenska vlakna, na nju se vežu elastična vlakna i hijaluronska kiselina, odgovorni za elastičnost i vlažnost kože. Organizam je sposoban stalno sintetizirati kolagen, no zbog različitih se razloga taj kapacitet s vremenom smanjuje: smatra se kako nakon 25. godine gubimo oko jedan posto kolagena godišnje. Gubitak kolagena negativno utječe na cijeli organizam, ističe dr. Kovačević: „To su poremećaji koštano-mišićnog sustava, poremećaj u funkciji imunosnog sustava te promjene povezane sa starenjem kože. Dob u kojoj se zapažaju prva oštećenja kože dekoltea ovisi o brojnim čimbenicima, no najčešće su to rane tridesete. Pojavljuju se depigmentacije ili hiperpigmentacije, crvenilo, proširene kapilare te bore, najčešće u obliku slova V, koje se protežu od donjeg dijela vrata sve do grudi. Koža istodobno postaje gruba, beživotna i mlohava.”

Spavanje na leđima

I neke životne navike čine svoje, pa se često savjetuje spavati na leđima kako bi se umanjilo boranje dekoltea. Neki to nazivaju pretjerivanjem, drugi misle da spavanje na boku pridonosi jačem boranju dekoltea. Dr. Kovačević kaže da tu ima istine: „Djelovanje sile koja ‘gura‘ kožu i opterećuje središnji dio dekoltea, primjerice, kod spavanja na boku ili na trbuhu te kod nošenja prečvrstih push-up grudnjaka, pridonosi povećanoj izraženosti bora na području dekoltea. Kako bi se taj proces ublažio i smanjilo se opterećenje kože dekoltea, savjetuje se spavati na leđima ili nositi umetke koji razdvajaju prsa.”

image

Antioksidansi, peptidi i hijaluronska kiselina neki su od sastojaka povoljnih za kožu dekoltea

DEPOSITPHOTOS

Dekolte zaslužuje pojačanu njegu

Treba naglasiti da je koža dekoltea tanja od kože većeg dijela tijela, pa je stoga i sklonija pojavi različitih iritacija. Sadrži i manje žlijezda lojnica od kože lica, zbog čega joj je potrebna pojačana njega. “Topikalno se savjetuje nanositi preparate s antioksidansima poput vitamina C koji, smanjujući stvaranje slobodnih kisikovih radikala, sprečavaju razgradnju kolagena u koži. Kada se nanosi na kožu, vitamin A potiče stvaranje prirodnog kolagena, ali i remodelaciju postojećeg, a na sintezu kolagena utječe i hijaluronska kiselina, čest sastojak različitih krema i seruma. Peptidi su također prisutni u brojnim anti-age serumima i kremama; to su kratkolančane aminokiseline koje reguliraju aktivnost fibroblasta te potiču sintezu kolagena. Ne smijemo zaboraviti niti važnost redovite primjene proizvoda sa SPF-om koji štite kolagen od štetnog djelovanja oksidativnog stresa te sprečavaju pojavu ostalih znakova starenja kože dekoltea”, navela je liječnica sastojke koji se preporučuju u redovnoj njezi dekoltea.

Na površini i ispod nje

Različiti tretmani u ordinacijama mogu pomoći u pomlađivanju kože dekoltea, a izvode se ovisno o prirodi problema. Kod površinskih smetnji, ali ne samo kod njih, može se primijeniti mezoterapija, kaže dr. Kovačević. To je postupak kod kojeg se injektiranjem različitih bioaktivnih supstanci (vitamina, antioksidansa i sl.) u kožu i pod kožu postiže ublažavanje znakova starenja, hiperpigmentacija i bora, poboljšava se napetost i sprečava opuštenost kože te se aktivira lokalna cirkulacija.

image

Tretmanima i njegom koži dekoltea pružamo zaštitu i podršku

OLGA YASTREMSKA, NEW AFRICA, AFR/DEPOSITPHOTOS

Mogući izbor je i microneedling, nekirurški postupak kojim se potiče indukcija kolagena. Radi se pomoću posebnog uređaja s mikroiglicama koje prodiru u kožu do željene dubine – mikroubodi stvaraju mikroozljede kože koje zacjeljuju u kontroliranim uvjetima, pri čemu dolazi do stvaranja novog kolagena u dermisu (srednjem sloju kože) i remodeliranja postojećeg.

Kod kemijskog pilinga na kožu se apliciraju različite kiseline kako bi se tretirala određena kožna stanja. Prema slojevima kože koje piling zahvaća razlikuju se površinski, srednje jaki i duboki piling. Ovisno o stanju koje se tretira, za postizanje optimalnih rezultata obično se savjetuje tri do šest tretmana koji se često mogu i kombinirati, kako bi se postigle što bolja kvaliteta i tekstura kože, uz kratak oporavak. Površina kože može se obnavljati i laserskim tretmanima. Laserski resurfacing uklanja odumrle stanice površinskog sloja kože i potiče stvaranje novog kolagena i elastina poboljšavajući kvalitetu, teksturu i tonus kože.

image

Dr. Maja Kovačević objasnila je kako kvalitetno njegovati i jačati kožu dekoltea

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Popunjavanje

Drugačiji tip tretmana namijenjen je popunjavanju stanjene koža i ublažavanju okomitih bora na dekolteu. „Dermalni fileri, stimulatori kolagena i skinboosteri popunjavaju dublje bore na prsima i minimalno opuštenu kožu. To su tvari nalik gelu s hijaluronskom kiselinom koja potiče prirodnu proizvodnju kolagena u koži te popunjava nepravilnosti u koži nastale zbog pojave bora. Stimulatori kolagena unose se injekcijom kako bi se potaknuo razvoj novog kolagena, a time i dugoročno djelovalo na poboljšanje izgleda kože. Dermalni fileri nude trenutne rezultate uz minimalan oporavak, no rezultati traju od šest do 12 mjeseci. Sličan, ali dugoročniji učinak ima injiciranje vlastitih (autolognih) masnih stanica, no postupak je složeniji i oporavak nešto opsežniji. Tretman plazmom bogatom trombocitima (PRP) ubrizgavanje je u kožu vlastite obrađene krvne plazme, bogate trombocitima i obogaćene vitaminima i hranjivim tvarima. PRP potiče obnavljanje kože te zateže i osigurava punoću na koži dekoltea”, objasnila je naša sugovornica.

Podizanje i zatezanje

Kod tretiranja opuštene i namreškane kože dekoltea, liječnicima su na raspolaganju uređaji koji koriste ultrazvučnu energiju i radiofrekvenciju. Kako kaže dr. Kovačević, UZV tehnologija pomaže u jačanju kože iznutra prema van, na potpuno neinvazivan način: „To je nekirurški tretman koji podiže, zateže i tonira opuštenu kožu te joj pomaže u suprotstavljanju učincima vremena i gravitacije. Nježno zagrijava tkivo kako bi se opuštena koža podignula i zategnula bez rezanja ili oštećenja površine, budući da na stimulaciju UZV energijom koža odgovara stvaranjem novog kolagena.” Kod radiofrekvencijske tehologije u gornje slojeve kože pomoću iglica dolazi kontrolirana toplinska energija koja potiče proizvodnju kolagena, čime se koža zateže, učvršćuje i zaglađuje. S obzirom na to da se na koži dekoltea pojavljuju različiti znaci starenja, najbolji se rezultati u pomlađivanju, kaže liječnica, postižu kombiniranjem navedenih metoda.

Linker
19. travanj 2024 05:20