Bez ovoga ne ide

Zaštita od sunca najvažniji je korak u anti-aging njezi kože: Evo što riskiramo ako je zanemarimo

Često čujemo da je pretjerano izlaganje suncu najvažniji vanjski uzrok ubrzanja procesa starenja i to je, nažalost, točno.

Pronalaženje redovne anti-aging njege idealne upravo za našu kožu može biti zahtjevan zadatak - netko treba više vode, drugi manje ulja i slično - ali postoje koraci koji su nezaobilazni u suprotstavljanju pojavi bora i opuštene kože. Uz redovno čišćenje, hranjenje i hidriranje, to su zaštita od sunca i intenzivnija njega koja uključuje antioksidanse i sastojke koji potiču sintezu kolagena.

Najvažnija je među njima, želimo li da nam koža izgleda besprijekorno u godinama koje dolaze, zaštita od sunca.

Ušli smo u najsunčaniji dio godine i, premda je važna uvijek, zaštita od sunca sada definitivno dolazi na prvo mjesto kada govorimo o njezi kože. Zbog čega je zaštita od UV zraka toliko važna i što riskiramo ako je zanemarimo?

Čitajte i: Dokazano je, plavo svjetlo potiče pojavu mrlja, bora i opuštanje kože. Hoćemo li nanositi SPF na lice i za rad na računalu?

Loše djelovanje sunca

Često čujemo da je pretjerano izlaganje suncu najvažniji vanjski uzrok ubrzanja procesa starenja i to je, nažalost, točno. Oštećenja DNK koja izaziva mogu voditi do vidljivih fotooštećenja, uključujući smeđe mrlje i gubitak kolagena. Rezultat su fine linije, bore i pojačana mlohavost kože. UV zračenje uzrokuje i različita druga oštećenja i promjene na koži, a treba li naglašavati da oštećena DNK pridonosi i razvoju raka kože?

image

Nanosite zaštitu od sunca svaki dan i na vrat, prsa i ruke

LUMINA IMAGES/DEPOSITPHOTOS

Čak i ako posvećeno upotrebljavate retinol i ostale sastojke važne za anti-aging, bez zaštite od sunca oni neće djelovati. Bez obzira na to koliko uspijete postići antioksidansima, retinoidima, laserima, filerima..., ako se ne štitite od UV zraka, sav se njihov učinak može poništiti, upozoravaju dermatolozi.

U suštini, kako bi serumi, retinoidi i ostali proizvodi za anti-aging bili korisni za kožu, potrebna je zaštita od sunca i njegovog djelovanja koje može ubrzati proces starenja.

Može li se koji korak preskočiti?

Ako ste pomalo lijeni i čini vam se da biste mogli izbjeći neki od koraka za anti-aging, ali ipak želite izgledati zdravo i svježe, najbezbolnije bi bilo izostaviti antioksidativne serume. Oni su nedvojbeno učinkoviti, ali nisu obavezan korak za svakoga, jer postoje i druge mogućnosti za održavanje zdravog izgleda kože. Pored toga, neki ljudi mogu i slabo podnositi sastojke poput retinoida ili vitamina C.

Čitajte i: Na njima se znakovi starenja vide najranije, ali s time se ne trebamo pomiriti

Baš za sve

S druge strane, krema za zaštitu od sunca jedini je proizvod za kožu koji bi trebao biti uključen u svakodnevnu njegu svake osobe, bez obzira koristi li ih za anti-aging ili ne, poručuju dermatolozi. Za učinkovitu zaštitu i očuvanje mladenačkog sjaja kože preporučuje se proizvod sa SPF-om (sun protect factor) 30 i više i širokim spektrom zaštite. Velikodušno ga svakodnevno nanosite na lice, ali i na vrat, prsa i ruke, jer ti su dijelovi tijela često izloženi suncu i mogu pokazivati znakove preuranjenog starenja, čak i ako ih lice možda ne pokazuje.

Linker
24. travanj 2024 14:59