Neurotoksin

Injekcijama botoksa može se poboljšati i držanje tijela

Ubrizgavanjem neurotoksina u mišiće vrata i ramena moguće je ublažiti mišićnu napetost, stezanje i bolove

Botoks je najpoznatiji po primjeni za ravnanje bora, no mogućnosti su mu mnogo šire, pa se koristi i za zaustavljanje prekomjernog znojenja ili protiv migrena, da spomenemo samo neke. Ovaj neurotoksin, čije djelovanje opušta mišiće, tj. onemogućuje njihovu aktivnost, može pomoći i kod bolova u mišićima povezanima sa stresom.

Zgrčeni mišići

Stres kao da najviše pritišće vrat i ramena, pa mišići u tom dijelu tijela mogu postati napeti i bolni. „Zategnutost i napetost mišića trapeziusa, smještenog u gornjem dijelu leđa, uobičajena je kod osoba koje rade rukama i gotovo kod svakoga tko satima sjedi pred računalom. Naravno, stres uzrokuje i opće stezanje mišića u tijelu”, rekla je dermatologinja dr. Ava Shamban.

Tjelesna bol može pojačati zabrinutost i loše raspoloženje, a to vodi još jačoj zgrčenosti mišića koja, dakako, pogoršava zabrinutost i tjeskobnost. Nastaje začarani krug koji se ipak može prekinuti.

Na strateškim mjestima

Strateškim apliciranjem neurotoksina u mišiće vrata, ramena, pa i na području glave, moguće je ublažiti mišićnu napetost, stezanje i bol. Ubrizgavanje botoksa u trapezius pomoći će kod bolova u leđima i vratu koje su uzrokovali stegnuti mišići, a dodatna je prednost to što pomaže i u ispravljanju držanja. Kako? Kada nas nešto boli, često prilagođavamo držanje, hodanje i kretanje općenito. Cilj je takve kompenzacije umanjiti bolove, no njome zapravo možemo dodatno pogoršati stanje, jer se u takvim položajima previše oslanjamo samo na neke mišićne skupine, dok druge zapostavljamo, objašnjavaju liječnici. No, nakon što se eliminiraju bolovi i zgrčenost, u ovom slučaju pomoću injekcija botoksa, osoba će biti oslobođena patnji, pa će moći zauzeti uspravniji i prirodniji stav tijela.

Linker
10. travanj 2024 03:50