Istraživanje

Injektiranje filera u obraze, nos i nazolabijalni dio najčešće povezano s nuspojavama na žilama

Moguća komplikacija ubrizgavanja dermalnih filera je začepljenje krvnih žila, a kao njegova posljedica mogu se razviti vaskularna nekroza, promjene vida ili moždani udar

Povećao se broj nuspojava nakon primjene injekcija dermalnih filera (punila), pokazali su rezultati velike američke analize baze podataka. Podaci se odnose na razdoblje od 2014. do 2020. godine, a nuspojave uključuju i one ozbiljne, poput vaskularne nekroze i promjena vida.

Američko udruženje za dermatološku kirurgiju (American Society for Dermatologic Surgery, ASDS) procjenjuje da je tijekom 2019. izvedeno 1,6 milijuna procedura injektiranja filera u meka tkiva, što je 78-postotni rast u odnosu na 2012. godinu. Popularnost filera nastavlja rasti, pa liječnike zabrinjava i mogući porast broja neželjenih posljedica, najviše onih povezanih sa začepljenjem žila, objavio je zdravstveni web site MDedge.

Poboljšana sigurnost

Tim studenata medicine, pod nadzorom glavne autorice dr. Kachiu Lee iz Glavnog centra za lasersku kirurgiju u gradu Ardmoreu, analizirao je bazu podataka FDA-e (Agencija za hranu i lijekove) o nuspojavama povezanima s medicinskim proizvodima (nazvanu MAUDE) kako bi bolje shvatili i okarakterizirali komplikacije povezane s filerima. Obuhvatili su podatke za injekcijska punila od siječnja 2014. do prosinca 2020. te utvrdili godišnji broj komplikacija po vrsti i identificirali mjesta ubrizgavanja. Potom su usporedili udio komplikacija po kategorijama u razdoblju od 2014. do 2016. s razdobljem od 2017. do 2020. godine.

Ukupno su identificirali 5994 prijave komplikacija tijekom sedmogodišnjeg perioda. Kako bi procijenili trendove, istraživači su procijenili stopu komplikacija na stotinu izvješća svake godine. I dok se apsolutni broj prijava s vremenom povećavao, stopa nuspojava na stotinu izvješća se smanjivala, što ukazuje na općenito poboljšanje sigurnosti.

Udio nuspojava na žilama

Kod nuspojava koje uključuju začepljenje krvnih žila, istraživači su otkrili da vaskularna nekroza čini 3,5 posto svih komplikacija, promjene vida 1,5 posto, a moždani udar 0,3 posto svih komplikacija. Usporedba razdoblja od 2017. do 2020. s onim od 2014. do 2016. pokazala je značajniji porast kod nuspojava koje uključuju vaskularnu nekrozu i promjene vida, dok kod moždanog udara gotovo i nije bilo razlike.

Tri najizazovnije lokacije

Tri najčešća mjesta ubrizgavanja filera povezana s nekrozom i promjenama vida su obrazi, nos i nazolabijalno područje, dok su s moždanim udarom najuobičajenije povezani obrazi. Slične su rezultate dale i prijašnje studije, pa je sada dodatno naglašeno kako su ova tri područja vjerojatno izazovna za injektiranje filera, rekla je članica istraživačkog tima Michelle Xiong i dodala: „Lice obiluje krvnim žilama i njihovim spojevima, pa je osobito važno da je liječnik svjestan te posebne anatomije dok ubrizgava filere. Pored toga, i tehnika ubrizgavanja može utjecati na komplikacije na žilama. Nažalost, baza podataka MAUDE ne sadrži podatke o proceduralnim tehnikama.”

S obzirom na to da popularnost dermalnih filera nastavlja rasti izuzetno je važno da liječnici koji ubrizgavaju filere shvate mogućnost razvoja ozbiljnih nuspojava, kako bi bolje savjetovali pacijente i kako bi poboljšali sigurnost postupka, kažu istraživači koji su svjesni ograničenja provedene studije. Ipak, povećanje udjela nekih ozbiljnih komplikacija naglašava povećanu potrebu za usavršavanjem kako bi se bolje shvatila anatomija lica i kako bi se bolje uvježbale tehnike primjene, sve u svrhu snižavanja rizika, zaključili su.

Linker
19. travanj 2024 07:31