Tko bi rekao

Iznenađujuće, ali ovi estetski tretmani mogu ‘probuditi‘ akne i pogoršati stanje kože

Svaki laserski tretman koji na bilo koji način remeti kožnu barijeru može uzrokovati izbijanje akni ili pogoršati stanje postojećih.

Pojavljuju li vam se redovito prištići ili akne, na to obavezno trebate upozoriti liječnika kod kojeg ste došli na bilo kakav laserski tretman kože. Razlog je u tome što neki laseri mogu pogoršati stanje postojećih akni, pa i izazvati izbijanje akni nekoliko dana poslije tretmana.

"Svaki laser koji na bilo koji način remeti kožnu barijeru može uzrokovati akne. Ako vam se akne inače pojavljuju rijetko i zapravo izbijaju samo nakon laserskog tretmana, njihov uzrok mogu biti ili laser ili proizvodi koji se nanose na kožu nakon tretmana ili pak kombinacija tih dvaju faktora", kaže dermatologinja dr. Deborah Longwill.

Najčešće nakon uklanjanja dlačica

Proizvodi koji se nanose na kožu poslije laserskog tretmana često su na bazi vazelina koji može začepiti pore, objašnjava dermatologinja dr. Anita Saluja, a njezin kolega dr. Matthew Elias napominje kako bilo koja laserska procedura može pogoršati ili potaknuti pojavu akni. Najuobičajenije se to događa nakon laserskog uklanjanja dlačica i postupaka obnavljanja površine kože.

"Akne često izbijaju nakon uklanjanja dlačica, posebno onih gušćih i debljih. Poslije uklanjanja, naime, ostaju mrtvi fragmenti dlačica koje tijelo pokušava izbaciti. Kad se to događa, dolazi do upalnog odgovora, pa mogu nastati crvene zagnojene kvržice, nalik crvenim prištićima s bijelim vrhom", tumači plastična kirurginja dr. Kelly Bomer.

image

Prištići se mogu pojaviti na svim dijelovima tijela tretiranim laserom

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Najbolja ulja za kožu lica – pomlađuju, vlaže i čiste

Poremećena kožna barijera

Laseri koji djeluju toplinski ujedno stimuliraju proizvodnju sebuma i to je razlog zbog kojeg potiču pojavljivanje ili pogoršavanje akni. Pojave li se i vama akne izazvane laserom, najbolje je pomoć potražiti kod dermatologa, no postoji i nekoliko koraka kojima se može smanjiti mogućnost njihovog izbijanja.

"I prije i poslije laserskog tretmana preporučujem nježno čišćenje kože. Treba dobro paziti što se nanosi na kožu, jer laseri remete kožnu barijeru, stoga se suzdržite od nanošenja krema koje sadrže mirise i druge sastojke koji mogu biti komedogeni", kaže dr. Longwill.

Bez teških melema i masti

Ako ste prošli intenzivniji laserski tretman obnavljanja površine kože, pitajte svog liječnika koje kreme ili masti će vam pomoći u ponovnoj epitelizaciji kože, a neće vam začepiti pore. Važno je hidrirati kožu nakon laserskog tretmana, ali ako ste skloni pojavi akni, uputno je preskočiti teške meleme i masti. "Umjesto toga, bolje je koristiti omiljenu hidratantnu kremu, uz dodatak hidrokortizona i antibiotika, naravno, ako ih je preporučio liječnik", kaže dr. Bomer. Ako su akne vaš problem od ranije, liječnik vam može propisati upotrebu antibiotika nekoliko dana prije i poslije laserskog tretmana, što može pomoći u smanjenju upale i pročišćavanju pora od onoga što se u njima skriva. No, možete razmisliti i o alternativnim rješenjima, tj. drugim tipovima tretmana za obnavljanje površine kože, primjerice o kemijskim pilinzima koji ne bi trebali poticati pojavu akni.

Linker
23. travanj 2024 00:31