Ispod površine

Koliko duboko zapravo prodiru proizvodi i tretmani za njegu, obnavljanje i zatezanje kože

Različite aktivne tvari, tehnologije i vrste energija primjenjuju se u njezi i tretmanima kože, a za njihov je učinak važno u kojem sloju kože djeluju.

Svi znamo za sastojke ili postupke koji hidratiziraju kožu, ublažavaju bore, potiču produkciju kolagena itd., ali većina nas vjerojatno ne razmišlja previše o tome koliko će duboko kremica prodrijeti i u kojem sloju kože djeluje ultrazvuk. Za točne odgovore na takva pitanja prvo moramo znati osnove: koža se sastoji od tri osnovna sloja, to su epiderma, derma i hipoderma, a svaki od njih ima i svoje dijelove. Epiderma je vanjski omotač, površina kože koja služi kao zaštitna barijera od vanjskih utjecaja, ali i od gubitka tekućine. Ispod nje je derma, srednji sloj sazdan od vezivnog tkiva (glavne njegove stanice su kolagen i elastin), folikula dlačica i žlijezda znojnica. Hipoderma ili potkožje najdublji je sloj koji sačinjavaju vezivno tkivo i masne stanice koje omogućuju regulaciju tjelesne temperature i služe kao zaliha energije.

Kućna njega

Na koju točno dubinu mogu prodrijeti proizvodi za njegu kože, dakle, kremice, serumi i slično, nije poznato, no dermatologinja dr. Jody Levine navodi kako se većina proizvoda za topičku primjenu apsorbira s površine kože te putuje u dublje slojeve, u unutrašnjost stanica kože. Većina pilinga za kućnu upotrebu ne ide ništa dublje od proizvoda za njegu, što znači da ostaju u epidermi, kaže dr. Levine. Dodaje da njega u dva koraka - čišćenje s eksfolijacijom i potom hranjenje, odnosno vlaženje ili nanošenje sastojaka za anti-aging - pruža i površinski piling i utječe na poboljšanje gustoće unutrašnjosti kože.

Profesionalni pilinzi

Snaga i učinak kemijskih pilinga ovisi o koncentraciji glavne aktivne tvari i vremenu djelovanja na koži. Kemijski pilinzi koji se rade u ordinacijama mogu biti lagani, umjereni i duboki, a općenito utječu na epidermu i dermu. Ako je piling prejak ili stoji predugo na koži može prodrijeti suviše duboko i izazvati oštećenja kože.

image

Prodiranjem u dublje slojeve kože aktivni sastojci daju bolje rezultate

SHUTTERSTOCK

Na koju se dubinu unosi botoks

Botoks, odnosno neurotoksin botulinum toksin A, čijim se injektiranjem sprečava aktivnost mišića kako bi se umanjile bore, u većini se područja ubrizgava ravno u mišić, rekao je dermatolog dr. Kenneth Beer. Injektiranjem u mišić ova tvar prekida signal između živca i mišića, što u konačnici dovodi do opuštanja bora. Na osjetljivim područjima, kao što je područje oko očiju na kojem se tretiraju bore popularno nazvane vranine noge, neurotoksini se injektiraju površinski.

Čitajte i: Zlatni savjeti: Kako najbolje njegovati kožu nakon kemijskog pilinga ili lasera

Lasersko djelovanje

Neablativni laseri djeluju duboko u koži kako bi zagrijavanjem podležećeg tkiva potaknuli proizvodnju kolagena bez značajnijeg utjecaja na površinu kože. Od njih su puno invazivniji ablativni laseri koji u potpunosti uklanjaju gornji sloj kože kako bi je obnovili i transformirali. Za siguran ishod obratite se isključivo provjerenom liječniku.

Više faktora određuje dubinu filera

Na koju će se dubinu i u koji sloj kože postaviti dermalni fileri ovisi o više faktora: vrsti proizvoda, debljini kože i cilju tretmana, jer nije svejedno želi li pacijent podići neki dio, povećati volumen ili tretirati bore. Dr. Beer kaže: "Na mjestima gdje želimo podići lice ili dodati volumen, injektiram filer duboko, na vrh kosti. U nekim područjima ubrizgavam filer samo u površinske linije, čime ih omekšavam".

image

I kućnim tretmanima možemo utjecati na poboljšanje gustoće kože

SHUTTERSTOCK

Zatezanje radiofrekvencijom

Uređaji namijenjeni zatezanju kože pomoću radiofrekvencije (npr. Thermage) zagrijavaju kožu, uzrokujući kontrakciju tkiva i stvaranje novog kolagena, što daje zaglađeniji izgled kože. "Takvi uređaji mogu isporučivati raspršenu radiofrekventnu energiju u dermu na dubinu od tri milimetra", navodi dermatolog dr. Fredric Haberman.

Mikroiglice

Uređaji s mikroiglicama uzrokuju tisuće sićušnih ozljeda na koži kojima je cilj potaknuti reakciju zacjeljivanja rana, odnosno stvaranje novog kolagena i elastina, čime se smanjuju velike pore i fine bore te poboljšava izgled ožiljaka od akni. Pomoću profesionalnih "olovaka" (skin pen) iglice prodiru u kožu do dubine od 2,5 milimetra, što znači da dosežu i epidermu i dermu. Kućni valjci s mikroiglicama omogućuju prodiranje u kožu na dubinu od 0,25 milimetara.

Mikroiglice s radiofrekvencijom

Učinkovitost mikroiglica i radiofrekvencije u zatezanju znatno se povećava ako se udruže te se radiofrekventna energija isporučuje u kožu pomoću mikroiglica. Iglice takvih uređaja (npr. Morpheus8) mogu prodrijeti u dermu na dubinu od 0,5 do 4,5 milimetara, navodi plastični kirurg dr. David Hartman. To znači da toplina radiofrekventnih valova zateže i dublje slojeve kože, čime zatezanje postaje učinkovitije.

Čitajte i: Što se može događati na koži nakon tretmana mikroiglicama

Ultrazvučne terapije

Napredni uređaji koji koriste ultrazvučnu energiju (Ulthera) mogu njome fokusirano i precizno djelovati na dubini od 1,5, na dubini od tri i na dubini od 4,55 milimetara, što uključuje i djelovanje na površinski mišićno-aponeurotski sustav (engl. kratica SMAS), a to je sloj ispod potkožnog sloja, koji je inače uglavnom "rezerviran" za djelovanje kirurškim face liftingom, kaže dr. Haberman. Na ovaj se način tretiraju fine linije i obješena koža. Tretman se primjenjuje na području oko očiju i na donjem dijelu lica, ali i na dijelovima tijela.

Linker
13. travanj 2024 21:44