DEPOSITPHOTOS
Studija

Koliko laserski tretmani doista pomlađuju vaginu

Cilj je djelovanja laserom preoblikovati vaginalnu sluznicu obnavljanjem i poticanjem rasta novog, jačeg i debljeg tkiva

Cilj je djelovanja laserom preoblikovati vaginalnu sluznicu obnavljanjem i poticanjem rasta novog, jačeg i debljeg tkiva

Nekirurška vaginalna rejuvenacija provodi se zbog liječenja inkontinencije potaknute porodima i starenjem, za učvršćivanje vaginalnog tkiva i kvalitetniji seksualni život. Nedavna australska studija, objavljena u publikaciji Journal of the American Medical Association, proučavala je djelotvornost vaginalnog pomlađivanja koje se temelji na upotrebi lasera. Istraživači sa Sveučilišta New South Wales u Sydneyu jednu su skupinu sudionica liječili CO2 laserom, a drugu lažnim postupkom. Obje su skupine nakon dvanaest mjeseci izvijestile da su doživjele fizičke dobrobiti, što su znanstvenici objasnili placebo efektom.

Koautor studije Jason Abbot, profesor porodništva i ginekologije na Školi za zdravlje žena i djece Sveučilišta New South Wales, rekao je da laserski tretmani vagine ne djeluju kod postmenopauzalnih simptoma: „Žene koje imaju vaginalne simptome u postmenopauzi trebale bi sa svojim liječnikom razgovarati o simptomima i razmotriti jeftinija rješenja, poput topikalne estrogenske kreme, vaginalne hidratantne kreme ili lubrikanata.”

Obnova tkiva

Nekirurška vaginalna rejuvenacija neinvazivna je metoda koja uključuje upotrebu energetskog uređaja kako bi se zagrijalo tkivo i potaknula stimulacija kolagena. Dvije takve najpopularnije metode su tretmani frakcijskim laserom te tretmani radiofrekvencijom. „Slične su po tome što im je cilj preoblikovanje vaginalne sluznice. Laser obnavlja tkivo i potiče rast novog, jačeg i debljeg tkiva, dok radiofrekvencija koristi toplinsku energiju za zatezanje i restrukturiranje kolagena i elastina”, objasnila je američka plastična kirurginja dr. Jennifer Walden koja nije sudjelovala u studiji. U SAD-u je prošle godine izvedeno gotovo 18.000 nekirurških pomlađivanja vagine, podaci su koje ima Aesthetic Society, Američko društvo za plastičnu estetsku kirurgiju.

Jednom nije dovoljno

Plastična kirurginja dr. Christine Hamori smatra da rezultati ove studije ne znače da bi se trebalo odreći laserskih tretmana pomlađivanja vagine te da treba bolje pogledati kako je studija provedena: 38 žena koje su prošle laserske tretmane i 40 koje su dobile lažne tretmane prijavile su jednako poboljšanje simptoma. „Autori su odlučili procijeniti učinkovitost nakon dvanaest mjeseci. Prethodno objavljene i recenzirane studije djelovanja vaginalnog lasera pokazivale su poboljšanja simptoma i seksualne funkcije prijavljena nakon tri, šest i dvanaest mjeseci. Možda je bolje procjenjivati rezultate ranije”, rekla je.

„Laserski vaginalni tretmani sigurni su i učinkoviti, što se vidi kroz kliničku praksu, iskustvo i ranije objavljene znanstvene studije. Važno je objasniti pacijenticama što mogu očekivati, kao i to da će im vjerojatno trebati tretman održavanja kroz osam do dvanaest mjeseci”, rekla je dr. Walden.

Ostali energetski tretmani

Kod pacijentica koje imaju specifične probleme, poput osjetljivog mokraćnog mjehura, ili imaju tamnije tonove kože, mogući su drugi energetski tretmani umjesto laserskih, kaže plastična kirurginja dr. Olga Bachilo. Ona predlaže fokusiranu elektromagnetsku energiju visokog intenziteta (HIFEM) za jačanje dna zdjelice, radiofrekvenciju i ultrazvuk za poticanje proizvodnje kolagena, protoka krvi i zatezanje vaginalnih stijenki te plazmu bogatu trombocitima (PRP) za bolju prokrvljenost.

Dr. Walden kaže kako se tretmani uvijek preporučuju prema pacijentičinim simptomima i potrebama, na temelju pregleda, povijesti bolesti i odgovora na upitnik. „Ako pacijentica ima minimalni odgovor na tretmane radiofrekvencijom, tada možemo dobiti jači odgovor ablativnim laserskim vaginalnim tretmanima i obrnuto. Mislim da te dvije metode djeluju sinergijski i da se ne isključuju”, izjavila je.

Linker
13. svibanj 2024 08:13