I klima je važna

 SHUTTERSTOCK
Istraživanje

Na bore mrštilice botoks bolje djeluje zimi

Teže postizanje rezultata u sunčanijim uvjetima objašnjava se time što se na suncu više mrštimo

Teže postizanje rezultata u sunčanijim uvjetima objašnjava se time što se na suncu više mrštimo

Za jednak učinak u ublažavanju bora osobama koje žive u sunčanijoj i toplijoj klimi možda su potrebne veće doze botoksa nego onima koje žive u hladnijim područjima, pokazala je nova studija koja se bavila utjecajem klimatskih uvjeta na doziranje botulinum toksina A u injekcijama. Rezultati su predstavljeni na nedavnoj godišnjoj konferenciji Britanskog udruženja estetskih i plastičnih kirurga (British Association of Aesthetic Plastic Surgeons).

Okomite bore

Znanstvenici su istraživali djelovanje klime na doziranje botoksa u stvarnoj primjeni uspoređujući dvije skupine pacijentica (u dobi od 35 do 60 godina) kojima je injektiran botulinum toksin u okomite bore (tzv. jedanaestice) koje zbog mrštenja tipično nastaju između obrva i iznad nosa (glabelarne bore). Jedna je skupina tretirana u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom zimskih mjeseci, a druga na Malti tijekom ljeta, kad je izloženost suncu bila visoka. Pacijentice su praćene tijekom tri tjedna, a primile su i dodatne doze sve dok nije postignuta potpuna klinička paraliza ciljanih mišića, piše Aesthetic Medicine.

Utjecaj sunca

Autori studije otkrili su da su pacijentice na Malti (bile su njih 292) trebale značajno veće doze za postizanje maksimalne paralize mišića nego one u hladnijoj klimi (njih 231). Odnos je bio 29,2 jedinice prema 27,3 jedinica. I kad je u obzir uzeta dob pacijentica, pokazalo se da su one iz hladnije klime imale potrebe za nižim ukupnim dozama. Razlog tome mogle bi biti, sugeriraju znanstvenici, „kronične prilagodbe ponašanja” koje vode do „funkcionalnih mišićnih razlika”. Ili, razumljivije rečeno: na suncu se više mrštite!

Studija je provođena tijekom sedam godina. Njeni bi rezultati mogli utjecati na primjenu injekcija botulinum toksina u kliničkoj praksi u cijelom svijetu.

Linker
26. travanj 2024 03:09