Pillow face

Natečeni obrazi i sužene oči nakon tretmana? Pogreške s filerima zbog kojih nastaju napuhnuta lica

Najčešće se filerima previše pune usnice, a slijede ih obrazi koji su ponekad toliko napunjeni da doslovno guraju donje kapke i sužavaju otvore očiju. O iskustvu s previše napunjenim licem progovorile su i neke medijske osobe.

Vjerojatno malo tko odlazi na tretman filerima priželjkujući predimenzionirano lice, napuhnute obraze i neprirodne konture, želja većine ipak su decentnije promjene uz suptilno popunjavanje volumena i zaglađivanje bora. Ipak, česti su primjeri za to da „previše dobroga” ne mora značiti i dobar rezultat, a viđamo ih među poznatim osobama, na društvenim mrežama ili u susjedstvu – loša strana estetske medicine očituje se u prepunjenim licima i neprirodnim proporcijama.

Neki od poznatih i javno su priznali da su pretjerali s popunjavanjem. Khloé Kardashian, članica najpoznatijeg medijskog klana, rekla je da fileri jednostavno nisu za nju. „Izgledala sam ludo s njima. Išla sam ih otopiti, ono, tri puta, a i dalje sam osjećala njihove učinke”, izjavila je. Od tada, a bilo je to 2015., boji se filera i tvrdi da ih nikada više ne bi ponovo stavila.

image

Khloé Kardashian na nedavnoj Met Gali; medijska zvijezda tvrdi da se danas plaši filera

STEPHEN LOVEKIN/BEI/SHUTTERSTOCK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Klasično pretjerivanje

Područje lica koje se klasično pretjerano puni filerima su usnice, a sve češće se viđaju i napuhani, jabučasti obrazi, kaže dermatologinja s Floride dr. Janet Allenby. „Manje je očito, ali ima i dosta prepunjenih sljepoočnica, a u posljednje vrijeme više je i muškaraca s previše popunjenim obrazima i bradom”, dodaje. Zbog čega je ova pojava toliko izražena i što zapravo dovodi do napuhanog, tzv. jastučastog lica?

Pogrešan filer

Neki dermalni fileri namijenjeni su ubrizgavanju u dublje, a drugi u pliće slojeve tkiva. „Ključno je odabrati odgovarajući filer za potrebe pacijenta”, kaže plastični kirurg dr. Sachin Parikh. „Ako se pogrešno odabere filer za duboko tkivo, pa se još ubrizga u većim količinama, počinje se stvarati taj prepunjeni izgled”.

Čitajte i: Ovo nitko ne želi: Zašto se nakon stavljanja filera na licu može pojaviti plavkasta nijansa

Veličina borovnice

Šprica filera odgovara veličini borovnice, kaže dermatologinja dr. Amelia Hausauer. „Kad biste je iscijedili i izmjerili bila bi poput te malene bobice. Po tome je jasno kako nije potrebno puno volumena da bi se pretjeralo. Stoga treba dobro znati gdje se i koliko filera može ubrizgati”, kaže liječnica.

image

Već mala pogreška u količini filera ili mjestu ubrizgavanja može dovesti do napuhnutog izgleda

IHOR PUKHNATYY/DEPOSITPHOTOS

Prerano ponavljanje

Ponekad je problem u preuranjenom ponovnom injektiranju filera, primjerice, kod osoba koje uz filere koriste i botoks. S obzirom na to da se botoksom tretiran mišić neko vrijeme neće stezati, filer će se sporije razgrađivati, pa može trajati dulje od očekivanog. Nadalje, neki pacijenti samo slijede kalendar i predviđen rok trajanja filera (od šest do 18 mjeseci), pa odu na ponovljeni tretman misleći da se filer otopio. Ali, dr. Hausauer kaže kako u praksi nije uvijek tako: „U nedavnoj su studiji pronašli ostatke punila i nakon deset godina, znači puno dulje nego što se očekuje. E sad, možemo li mi to otkriti na pregledu, drugo je pitanje.”

Pogrešno mjesto

Do prenaglašenosti može voditi i injektiranje filera u područja lica čije povećanje remeti prirodne konture. „Ako se previše napune središnji dijelovi obraza, rezultat mogu biti čudni, lukovičasti obrazi, kao kod trbuhozborčevog lutka”, opisuje dermatologinja dr. Linda Honet i dodaje: „Ponekad su središnji dijelovi obraza toliko napunjeni da doslovno guraju donje kapke i sužavaju otvore očiju, pa osoba stalno izgleda kao da škilji. Pretjera li se s punjenjem gornjih bočnih dijelova obraza, lice može izgledati oštro i grubo.”

image

Courteney Cox kaže da su fileri za nju prošlost; glumica na nedavnoj premijeri TV serije "Shining Vale"

MATT BARON/SHUTTERSTOCK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Treba imati plan

Ne bi bilo pošteno sve svaliti na pogreške u izvedbi, puno toga ovisi i o ponašanju klijenata i pristupu liječnika. „Mnogo je zabluda na polju estetike, uključujući i nedostatak standardizacije u estetskoj edukaciji. Ne treba skakati od doktora do doktora, važno je odabrati onoga koji ima istančan ukus, cijeni prirodan izgled i radi dugoročan plan liječenja za svakog pacijenta. Tako je lakše pratiti reakcije tijela na proizvod, trajanje učinaka itd.”, kaže okuloplastična kirurginja dr. Irene Gladstein.

Čitajte i: Četiri razloga za stavljanje filera u usnice

‘Nisam sličila na sebe‘

Suprotno tome postupila je glumica Courteney Cox (57). Kako je rekla za New Beauty, njezina se transformacija događala korak po korak, pa nije shvaćala što se događa sve dok nije došlo do drastične promjene. „Dogodilo bi se to da odete liječniku koji kaže: ‘Izgledate odlično, ali pomogla bi mala injekcija ovdje ili filer ondje.‘ I onda mislite kako to i ne izgleda tako loše i kako nitko nije ni primijetio. Onda vam netko kaže kako je taj i taj bio kod drugog doktora i da izgleda nevjerojatno i potpuno prirodno. Govore vam da biste i vi to trebali učiniti i sljedeće što znate je da se punite, punite, punite. To ide postupno, sve dok ne uvidite da stvarno ne izgledate dobro. I to se bolje vidi na fotografijama nego u stvarnom životu”, ispričala je.

Osvijestila se kad joj je prijatelj rekao da prestane s filerima jer više ne sliči na sebe. Pustila je da se svi fileri otope i vratila se prirodnom izgledu, „što je više moguće”. To ne znači da sada odbacuje svu pomoć estetske medicine. Prihvaća tretmane poput lasera i mikroiglica, a i ne zna što budućnost nosi jer „stalno se radi nešto novo”, no zna da je danas sigurnija u sebe i da bolje prihvaća promjene koje nosi vrijeme.

image

Simonu Cowellu puno je trebalo za otriježnjenje, danas tvrdi da mladolikost održava zdravim načinom života

IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

‘Sin me se preplašio‘

Simonu Cowellu (62), TV producentu i poduzetniku, najpoznatijem po suđenju u TV potragama za talentima, trebao je još jači udarac za otriježnjenje. Kako je otkrio nedavno u razgovoru za The Sun, otišao je više stupnjeva predaleko. Nakon tko zna kojeg ubrizgavanja filera u lice, nije prepoznao sam sebe na starijoj fotografiji, a njegov se tada osmogodišnji sin kad ga je ugledao – preplašio. Cowell je priznao: ”Došao sam do te točke. Izgledao sam kao iz horor filma. Eric je bio histeričan i to je bio moj trenutak spoznaje. Tada sam prestao s filerima. Više ih nema u mom licu. Nula.” Prije četiri godine Cowell je govorio i o odlasku na nekirurško zatezanje lica „pomoću bioplastičnih niti”, a danas govori kako mu je u očuvanju mladolikosti zdravlje glavni prioritet: „Za mene se sada mnogo toga svodi na zdravu prehranu i hektolitre vode.”

Linker
23. travanj 2024 09:28