Fileri

Oticanje, neravnine, modrice: što se smatra normalnim poslije povećanja usnica

Pojava izbočina odmah nakon povećanja usnica nije neuobičajena, a one obično nestaju za nekoliko dana. No, ako se neravnina pojavi nekoliko dana, tjedana, pa i mjeseci poslije tretmana, treba što prije kontaktirati svog liječnika

Svi smo vidjeli fotografije prije i poslije umetanja filera u usnice i rezultati se doimaju besprijekorno. No, gotovo nikada nemamo prilike vidjeti fotografije stanja „između”. Svatko tko želi povećati usnice treba biti svjestan da povećanje nije instantno, jer riječ je o postupku koji uključuje prodiranje u dermis i ubrizgavanje određene supstance pod kožu. Postupak je danas čest i siguran, ipak važno je znati kako protječe oporavak i što se može očekivati te smatraju li se modrice i oticanja normalnom pojavom.

Modrice

Stupanj pojave modrica nakon umetanja filera u usnice jako varira. „Ima osoba kod kojih se uopće ne javljaju modrice, dok su kod drugih izraženije”, rekla je okuloplastična kirurginja Irene Gladstein, a dermatolog Kenneth Beer kaže da će se modrice pojaviti kod jedne od dvadeset osoba kojima su injektirani fileri u usnice. Pritom ulogu igra i tehnika ubrizgavanja (najmanje modrica nastaje ako se filer unosi kanilom, dugačkom iglom čiji vrh manje oštećuje tkiva), no glavni čimbenik za pojavu modrica je uzimanje lijekova ili suplemenata koji razrjeđuju krv, kaže dr. Gladstein.

Izbočine i neravnine

Fileri s gelom hijaluronske kiseline podatni su i formulirani posebno za usnice, no ipak mogu uzrokovati prolaznu pojavu izbočina i neravnina kada se ubrizgavaju. „Izbočine se nakon primjene filera pojavljuju, a nekada ih je moguće zagladiti ručno. Pacijentima uvijek kažem da reakcija prilagođavanja tkiva - i nakon filera i nakon toksina - traje dva tjedna”, rekao je dermatolog dr. Philip Werschler.

„Trenutna pojava kvrgave otekline nakon povećanja usnica nije neuobičajena i takve izbočine obično nestanu nakon nekoliko dana. No, ako se neravnina pojavi nekoliko dana, tjedana, pa i mjeseci poslije tretmana, savjetujemo da što prije kontaktirate svog liječnika”, upozorava dr. Gladstein.

Oticanje

Dok se usnice oporavljaju od manje neugode izazvane injektiranjem, moguće je da oteknu na kraće vrijeme, dajući zbog upale dojam da su veće nego što jesu. Dr. Beer kaže da za konačan rezultat obično treba pričekati oko deset dana nakon izvođenja postupka.

Ublažavanje reakcija

Je li moguće nekim aktivnostima prije i poslije ubrizgavanja filera smanjiti nuspojave? Stručnjaci se slažu da je najvažnije prije postupka prijaviti svom liječniku baš sve lijekove koje uzimate, pa i one bezreceptne te suplemente. Pomoći će krema od arnike te izbjegavanje alkohola, nesteroidnih protuupalnih lijekova i određenih vitamina i suplemenata kako bi se smanjila mogućnost pojave modrica. Valja izbjegavati suplemente koji mogu potaknuti krvarenje, kao što su vitamin C, ginkgo, riblje ulje i vitamin E tijekom sedam do 14 dana, kaže dermatologinja Sheila Farhang i dodaje: „Arnika i bromelain, prirodno prisutan u ananasu, prije i poslije postupka mogu pomoći u prevenciji modrica. Ne zaboravite obloge s hladnom vodom, od velike su pomoći za ublažavanje modrica i oticanja”.

Linker
12. ožujak 2024 19:22