Središte lica

Plusovi i minusi nekirurške rinoplastike

Filerima se može podići vrh nosa, poravnati linija nosa i slično, ali se ne može smanjiti nos niti poboljšati funkcija disanja

Veći dio suvremenog doba svi oni koji su htjeli promijeniti oblik ili veličinu nosa imali su jednu mogućnost, rinoplastiku. No, posljednjih godina pojavili su se fileri, manje invazivna alternativa čija popularnost raste. Njihovim injektiranjem moguće je u nekoliko minuta postići lagano dotjerivanje nosa, ali i veću transformaciju.

„Nos je središte lica, odlika koja govori o našim roditeljima i naslijeđu, ali i dio na licu koji je najbliži objektivu kad snimamo selfie te onaj koji će najvjerojatnije biti vizualno iskrivljen kad se promatramo u ogledalu. Ne iznenađuje što su mnogi ljudi zabrinuti zbog izgleda svog nosa, no ne žele svi ići na pravu operaciju s općom anestezijom i dugotrajnim oporavkom”, kaže dr. Lara Devgan, plastična kirurginja iz New Yorka i članica American Society of Plastic Surgeons (ASPS, Američko društvo plastičnih kirurga).

Kako se provodi nekirurška korekcija nosa?

Upotrebom filera hijaluronske kiseline, koji su postali gotovo sinonim za napućene usnice i isklesane jagodice, liječnici sada mogu rješavati i kvržice i neravnine na nosu i pritom postići sličan učinak kao kod kirurške intervencije. „Uz duboko razumijevanje trodimenzionalne anatomije nosa, u mogućnosti smo koristiti injekcijski filer kao da je kirurški presadak hrskavice, kako bismo podigli vrh nosa, izravnali most, definirali linije ili poboljšali simetriju nosa”, objasnila je dr. Devgan na mrežnim stranicama ASPS-a.

Nakon konzultacija na kojima se određuju ciljevi i preferencije, kirurg će pažljivo analizirati anatomiju lica klijenta te izmjeriti i označiti ravnotežu nosa i brade. Nakon toga može početi postupak ubrizgavanja filera, uz mjere kao i kod ostalih postupaka s filerima. Dr. Devgan navodi da je njen „zaštitni znak” tehnika pažljivog ubrizgavanja mikrokapljica, uvođenje igle duboko u periost (vezivno tkivo na kosti, pokosnica) ili perihondrij (vezivno tkivo na hrskavici) te podizanje vrha, no, dodaje, svaki kirurg ima svoj stil.

Tko je dobar kandidat?

Nekirurška rinoplastika nije trajna kao ona kirurška, ali može od nje biti preciznija, smatra dr. Devgan, koja ta dva zahvata uspoređuje s označavanjem kemijskom olovkom i trajnim markerom. „Sve više mojih pacijenata odabire nekiruršku rinoplastiku, jer žele imati precizniji konačan ishod”, tvrdi ona.

Neinvazivni zahvat na nosu prikladan je i za sve osobe koje kasnije možda žele promijeniti rezultate zahvata, jer filer djeluje privremeno, za razliku od kirurške operacije. Osim toga, može biti i dobar način testiranja novog izgleda prije odlučivanja za trajno rješenje.

No, i dalje ima slučajeva koji se ne mogu riješiti nekirurškim pristupom. „Za pacijente s problemima disanja, one s prevelikim, suviše izraženim ili širokim nosom, kao i za sve koji žele trajan ishod, nekirurška rinoplastika nije rješenje. U takvim se slučajevima provodi kirurška rinoplastika”, kaže dr. Devgan.

Oporavak nakon nekirurške rinoplastike

Oporavak je lagan i to je jedna od najvećih prednosti nekirurške rinoplastike. Dok su nakon klasične operacije modrice i zavoji prisutni tjednima, neinvazivni postupak često se naziva „tretmanom u pauzi za ručak”. Kao i kod svakog filera, pacijenti trebaju izbjegavati alkohol, acetilsalicilnu kiselinu, nesteroidne protuupalne lijekove te antikoagulantne lijekove u danima prije i neposredno poslije postupka. Sedam do 14 dana nakon ubrizgavanja filera treba izbjegavati svako pretjerano kretanje i kontakt s tretiranim dijelom, primjerice, nošenje teških naočala, spavanje na licu i slično.

Koji su mogući rizici nekirurške rinoplastike?

U stručnim rukama, neinvazivna rinoplastika može pružiti vrlo precizan rezultat u popravljanju kontura nosa, uz minimalno vrijeme potrebno za oporavljanje, kaže dr. Devgan, no ograničenja ipak ima – rezultat nije trajan, a pored toga ovim se postupkom ne može ukloniti tkivo, ne može se poboljšati funkcija disanja niti se može smanjiti širina nosa.

Nadalje, ubrizgavanje filera bilo gdje na licu može imati ozbiljne posljedice, pa je, kako bi se taj rizik sveo na minimum, potrebno obratiti se samo certificiranom, provjerenom liječniku. „Rizici mogu uključivati začepljenje krvne žile, što može voditi do nekroze tkiva, a opisani su i katastrofalni slučajevi u kojima je došlo do sljepoće ili moždanog udara”, rekla je dr. Devgan.

Konačno, želite li da rezultat potraje, nekirušku rinoplastiku bit će potrebno održavati svakih nekoliko mjeseci do godine dana, budući da se filer razgrađuje. Koliko će dugo filer trajati, ovisi o proizvodu koji je korišten i o brzini kojom ga pacijentovo tijelo metabolizira.

Linker
12. travanj 2024 08:51