Usnice

Pune usne od dvadesetih do šezdesetih godina

Tko ne bi htio usnice koje izgledaju mladenački i svježe i uz to savršeno odgovaraju licu? Usnice se mijenjaju kako starimo, pa se tako mijenja i pristup u poboljšavanju njihovog izgleda

Punije usnice koje daju mlađi ili senzualniji izgled ili pak poboljšavaju ravnotežu cijelog lica visoko su na listi želja kad se govori o ljepoti. Pritom pacijenti(ce) različite dobi mogu imati različite ciljeve i motive za odlazak na tretman. Djevojke u dvadesetima možda žele veće i senzualnije usnice, zrele žene žele nadoknaditi gubitak volumena ili se riješiti bora oko ustiju. Dermatologinja iz New Yorka dr. Marina Peredo objasnila je s kakvim se problemima pacijenti susreću prema desetljećima života te kako se ti problemi mogu riješiti.

Dvadesete

Pacijente u dvadesetim godinama najviše opterećuju naslijeđene nesavršenosti, poput asimetričnosti, tankih usnica, osmijeha kod kojeg se vidi previše zubnog mesa ili pak misle da im je izraz lica tužan ili ljutit. „Pacijenti ove dobi vole punije usnice, a moj je posao da one izgledaju prirodno na licu i da sve bude proporcionalno”, kaže dr. Peredo. „Doista je riječ o poboljšanju – promatram cijelo lice i nastojim uspostaviti ravnotežu. Ponekad je najvažnije odlučiti što da ne učinim, jer uvijek tražim prirodan izgled i promjenu koja će biti jedva primjetna svima osim pacijentu.”

Za tretman je dovoljan, navodi dr. Peredo, jedan mililitar filera u gornju i donju usnu. Ona koristi kvalitetan filer koji može ubrizgati površinski za fine linije i duboko za punije usne, a upotrebljava ga i za kutove usana. Prikladan je, kaže, i kod mlađih i kod starijih pacijenata.

Tridesete

Usnice su na vrhuncu svoje punoće između 16. i 18. godine, pa već u tridesetima može doći do primjetnog stanjivanja. Za stanjivanje i „isušivanje” usana krivac je gubitak kolagena i elastina. Dr. Peredo kaže: „Mogu se pojaviti i bore na usnicama koje nastaju zbog kombinacije izlaganja suncu i prirodnog procesa starenja. Povećana mišićna aktivnost zbog svakodnevne ekspresije lica također pridonosi pojavljivanju bora iznad gornje usnice. Nastojim popuniti svjetlije bore, kako se ne bi usjekle u kožu te injektiram malu količinu filera u usnice kako bi zadržale punoću.”

Četrdesete

U četrdesetima dolazi do još zamjetnijeg stanjivanja usnica, a ima i novih pojava. „U ovoj se životnoj dobi mijenja i područje oko usana, što uključuje nazolabijalne bore (od nosa do kutova usta) i kutove usta. Bore postaju dublje i naglašenije, pa je potrebno tretirati cijelo područje kako bi se postigla dobra potpora za usne. U ovoj se dobi mijenja cjelokupan izraz lica, pa je najvažnija dobra obnova. U tu svrhu koristim punila, ne samo kako bih održala punoću usnica, nego i kako bih smanjila bore koje su se počele pojavljivati. Fileri se mogu primijeniti u usne i u kutove usta”, kaže dr. Peredo.

Pedesete

Kod pacijenata u pedesetima obavezno treba sagledati strukturu cijelog lica. Često na oblik usta u velikoj mjeri utječu gubitak kolagena i masnoća te položaj kostiju u sredini lica. Dr. Peredo objašnjava: „Kod tih se pacijenata udaljenost između nosa i ružičastog obruba gornje usnice povećava, pa je nerijetko potrebno obnoviti Kupidov luk (udubljena krivulja na sredini gornje usne) i riješiti okomite bore iznad gornje usne kako bi se vratila mladenačka anatomija usnice. Prirodan oblik i volumen usana mogu se kreirati vještim apliciranjem dermalnih filera i neurotoksina.”

Šezdesete

Pacijenti u šezdesetima i višim godinama imaju slične probleme kao i oni u pedesetima, no vjerojatno izraženije. Dr. Peredo o tome kaže: „U ovoj dobi uglavnom se radi restauracija usana. Fokusiram se na obnavljanje punoće usana, rješavanje perioralnih bora i obnavljanje strukture lica oko usta. To se postiže kombiniranom upotrebom filera i neurotoksina.”

Linker
24. travanj 2024 17:59