Područje ispod očiju

Šest rješenja za upale podočnjake

Stručnjaci objašnjavaju koje metode zaista djeluju

Najčešće pitanje na Googleu u vezi ljepote područja oko očiju je „kako se riješiti natečenih podočnjaka?”, a u stopu ga prate „rješenja za upale podočnjake”, dakle one koji osobu čine starijom i umornijom nego što jest. Uočljiviji su na mršavijim licima s malo masnog tkiva ispod očiju, mogu biti nasljedna karakteristika ili rezultat starenja i gubitka volumena lica. Njihovu izraženost pojačat će i nedostatak sna. Mogu narušavati izgled, pa nije čudno što ih se mnogi nastoje riješiti, a suvremena estetska medicina pruža za to nekoliko opcija.

Prije odabira tretmana treba dobro procijeniti stanje. „Često je donji kapak ispupčen, a ispod njega je područje na kojem se kapak spaja s obrazom udubljeno. To povišenje i udubljenje stvaraju sjene ili tamne kolutove ispod očiju. U takvoj je situaciji najbolje rješenje za postizanje odmornijeg i prirodnog izgleda kombinacija filera, injekcija, lasera i operacije donjeg kapka”, smatra plastični kirurg iz Tucsona dr. Raman Mahabir.

Laserski tretmani

Kod pacijenata koji imaju mali višak kože i blaga ispupčenja, kao najbolju opciju dr. Mahabir navodi CO2 laser za zatezanje ispupčene kože. Takav je pristup uspješniji kod mlađih osoba.

Hijaluronski dermalni fileri

Mnogi su fileri pregusti ili uzrokuju previše oteklina ispod očiju, kaže dermatologinja dr. Heather Downes, pa liječnici koji ih primjenjuju, kao što je plastični kirurg iz New Yorka dr. Dilip Madnani, na tom osjetljivom području upotrebljavaju najtanje moguće filere. Važna je i točka ubrizgavanja punila. „Ako se ubrizga preblizu površini, punilo može uzrokovati plavkastu oteklinu. Zbog toga sam na ovom području sklona ubrizgavanju filera ispod mišićnog sloja”, kaže dr. Downes.

Ponekad liječnici predlože injektiranje filera i u obraze, s obzirom na to da su obraz i polje ispod očiju blisko povezani. „Ako je potrebno tretirati oba područja, u obraze stavljam filer koji jače podržava, a ispod očiju mekšu vrstu filera”, kaže dermatologinja dr. Christel Malinski. Dr. Mahabir preferira filere injektirati dublje, odmah do kosti, jer tada, kaže, ima vrlo malo ili nimalo modrica i oteklina te se pacijent može odmah vratiti obavezama, pa i na posao. Nekoliko dana nakon tretmana, pacijenti trebaju izbjegavati intenzivne treninge i kontaktne sportove, ali osim toga ograničenja su minimalna.

Treba imati na umu da je područje podočnjaka vrlo složeno za tretiranje filerima, pa je ključno obratiti se certificiranom liječniku s iskustvom na tom polju. Dr. Downes kaže da je nerijetko ispravljala posljedice loše apliciranih filera ispod očiju. U tom slučaju u područje podočnjaka ubrizgava hijaluronidazu koja otapa filer.

Prijenos masti

Za plića udubljenja dr. Mahabir predlaže hijaluronske filere, dok za ona vrlo duboka rješenje može biti pacijentova vlastita masnoća. Proces se naziva prijenos masti: mast se uzima s jednog dijela tijela, poput trbuha ili bedara, pročisti se i obradi te se injektira u područje ispod očiju. „Rezultati su dugotrajni, a rizik je manji nego kod filera, jer se radi o vlastitom tkivu”, navodi liječnik.

Blefaroplastika

Blefaroplastikom (liftingom kapka) može se ukloniti sva opuštena koža koja pogoršava izgled podočnjaka, a potom se može dodati masnoća kako bi se izgladila udubljenja. „Kod pacijenata s većim viškom kože ili većim izbočinama, najbolja opcija je blefaroplastika donjeg kapka pri kojoj se višak masnoće izrezuje i uklanja ili repozicionira”, kaže dr. Mahabir.

Donja blefaroplastika često se kombinira s prijenosom masti ili hijaluronskim dermalnim filerima za najbolje rezultate. Postoje i drugi zahvati, poput transpozicije masnog tkiva donjeg kapka, a sve su to napredne tehnike koje zahtijevaju kirurga s mnogo iskustva na tom području.

Proizvodi za njegu

Tko razmišlja o bilo kakvom tretmanu za rješavanje udubljenih podočnjaka, trebao bi koristiti i topikalne retinoide”, savjetuje dermatolog dr. David Rayhan. I oni na recept i oni bezreceptni, kaže liječnik, poboljšat će kvalitetu kože donjeg kapka zaglađivanjem malih bora i zadebljanjem kože te će se smanjiti uočljivost udubljenja ili tamnih kolutova ispod očiju.

Prikrivanje šminkom

Ako niste spremni za tretman, podočnjake možete prikriti šminkom, tj. puderima ili korektorima različitih nijansi. Vizažisti kažu da za početak upotrijebite puder ili korektor koji odgovara tonu kože ispod očiju. Tako ćete prekriti tamnu kožu i napraviti glatki temelj.

Tada ravnom četkicom za korektor lagano na najdublji dio nanesite korektor barem dvije do tri nijanse svjetliji od vaše kože na tom mjestu. Istom četkicom lagano stopite rubove s okolinom, ali sredinu nemojte dirati. Ako mislite da će korektor „ispucati”, učvrstite ga odgovarajućim puderom u prahu pomoću jastučića za puder ili vlažne spužvice. Prekomjerni puder uklonite čistom četkicom.

Linker
16. travanj 2024 10:14