Povećanje usnica

Za napućene usne: fileri ili neurotoksin

Postoje dvije velike razlike između povećanja usnica metodom „lip flip” i povećanja filerima

Fileri za usne i dalje su najzastupljenija metoda povećanja usnica, no kao sljedeća velika stvar na tom polju sve se više ističe „lip flip” („okretanje” usnice), tj. tretman pomoću neurotoksina. Kakav je to postupak i kome je namijenjen?

Postoje dvije velike razlike između povećanja usnica metodom „lip flip” i povećanja filerima. Plastični kirurg dr. James Marotta objašnjava: „Kod metode 'lip flip' liječnik upotrebljava neurotoksine (botoks) kako bi relaksirao mišiće gornje usne, uzrokujući time njeno opuštanje ili 'okretanje' prema gore, čime postaje vidljivo više ružičaste površine usnice i prividno je povećan volumen. Druga je razlika u tome što se ovom metodom usnici zapravo uopće ne dodaje volumen; gornja se usnica 'okreće', ali se ne podebljava.”

Precizno i suptilno

Postupak zahtijeva veliku preciznost i za njega su potrebne vrlo male doze neurotoksina. Zbog suptilnosti procedure važno je obratiti se isključivo provjerenim stručnjacima, ističe plastična kirurginja dr. Kelly Bomer. „Potrebne su male doze neurotoksina koji se slabije širi. Ako se neurotoksin proširi preduboko ili predaleko, usnica neće biti funkcionalna i doći će do privremene oralne inkompetencije, što je i najveći mogući rizik ovog tretmana. To znači da osoba neko vrijeme neće biti sposobna pravilno govoriti, otežano će jesti i piti. Neželjeni učinci će se povući, ali koliko će trajati ovisi o dozi koja je ubrizgana. Vrlo je važno početi oprezno, s malom dozom, a kao i kod svakog zahvata, estetski rezultati dobrim dijelom ovise o liječnikovoj tehnici”, objašnjava dr. Bomer i dodaje još jedan mogući neželjeni ishod: „Ako se neurotoksin proširi u bijeli dio gornje usne, neće doći do okretanja usnice prema gore, nego do izduživanja i usnica će dobiti pomalo 'majmunski' izgled.”

Za koga je, a za koga nije?

Kod osoba kojima prirodno nedostaje volumena u usnici, 'lip flip' neće postići napućenost kakva se postiže filerima. „Kod osoba s tankom gornjom usnicom anatomija tipično ne odgovara dobro na 'lip flip', pa postoji vjerojatnost neprirodnog, patkastog, izgleda”, objasnila je dr. Bomer.

Zato je 'okretanje' odlično za osobe koje žele suptilno „dodati” volumen, a pri tome se ne trebaju brinuti zbog moguće pojave grudica i čvorića, kao kod filera, pa niti zbog osjećaja punila u usnici, kaže dr. Marotta. Ipak, navodi i ograničenja: „Ako se kod osobe vidi previše zubnog mesa kada se smije ili ako u anamnezi ima Bellovu paralizu, odnosno paralizu na licu bilo koje vrste, tada ovaj tretman nije za nju.”

Linker
25. travanj 2024 00:17