Privatni album
GASTRO IKON@

Tamara Ivančić: U hranu se zaljubila zahvaljujući svojoj noni - čije recepte najviše voli

Puljanka Tamara Ivančić (42) u svoju virtualnu knjižicu zapisuje recepte i na Instagramu – za svojih gotovo šest tisuća pratitelja – objavljuje zamamne fotografije hrane, većinom inspirirane kuhinjom njezine none.

Kako ste odlučili otvoriti profil s tematikom hrane?

Shvatila sam da zapisivanje recepata na ceduljice nije najbolja ideja jer sam ih većinu s vremenom izgubila. Zbog toga sam one isprobane odlučila zapisivati na blog koji sam otvorila u svibnju 2011. godine. Ljudi su isprobavali recepte i vraćali se po nove pa danas "naša" virtualna bilježnica Ave dulcis broji više od 300 recepata za slana i slatka jela. Kažem naša jer bez potpore čitatelja blog nikad ne bi bio ovo što je danas.

Po čemu se Vaš profil izdvaja od ostalih?

Iako volim isprobavati nove recepte i razne tipove kuhinje, kod mene je sve nekako s daškom domaće kuhinje, a za to je najviše zaslužna moja nona koja mi je od malih nogu usadila znatiželju pa sam se stalno penjala na stolac da vidim što se to kuha u njenom loncu. Danas kroz recepte živi moje sjećanje na nju i to se vidi jer su najpopularniji recepti na mojem blogu upravo oni koje sam od nje naslijedila.

Kako biste nekome tko ne zna što točno radite opisali svoj posao?

Danas nije teško shvatiti što radi food bloger: ja prije svega kuham, isprobavam nove recepte i namirnice te pišem o tome, a sve je popraćeno fotografijama iz mojeg doma.

Kako izgleda čitav proces nastanka jedne fotografije s Vašeg feeda?

Ovisno o inspiraciji, temi koju si zadam ili namirnici, ponekad uspijem recept isprobati, napisati tekst i fotografirati u jednom danu. Iako se ne čini tako, priprema zahtijeva jako puno vremena. Ponekad prođem tržnicu i nekoliko trgovačkih centara u potrazi sa savršenim cherry rajčicama. Ako se sve poklopi, a jako je puno faktora, recimo da mi treba nekoliko sati.

Koje Vam je do sada najdraže iskustvo koje ste doživjeli ''influenciranjem''?

Najviše volim kad mi čitatelji pišu da su isprobali moje recepte i šalju fotografije istih. Rado ih potičem da dodaju mom receptu i nešto svoje i tako stvore novi. Smatram da se svaki recept može "prekrojiti" da bude po svačijoj mjeri.

A koje najgore?

Moram priznati da još nisam imala loše iskustvo. Zapravo me iznenadilo koliki su interes pobudili moji recepti za smoothieje i sirovu hranu, što ne čudi s obzirom na to koliko su danas učestale probavne smetnje i alergije pa čak i bolesti, a puno toga se može riješiti zdravom prehranom.

Što mislite o učestalim negativnim konotacijama i olakom shvaćanju Vašeg posla?

S obzirom na to da sam zaposlena, blog koji vodim smatram hobijem. Uz puno radno vrijeme kao asistentica kontrolora leta i jednog malog školarca, oduzima mi jako puno vremena, ali moji čitatelji svaki dan potvrđuju da je ono što radim dobro i vodim se time. Ništa ne forsiram, sve je sezonski i pod navalom inspiracije. Nekad objavim dva recepta u dva dana, nekad ništa u mjesec dana, ali uvijek sam tu - barem s kratkom crticom.

Kako ste došli do svojih prvih suradnji i što se promijenilo do danas?

Od prve suradnje pa do danas nije se mnogo promijenilo. Klijenti me kontaktiraju preko email adrese ako su zainteresirani za moj rad i za ono što vide na mojim profilima na Instagramu ili Facebooku. Većinom su to proizvodi koje i sama koristim u svom domu pa mi nije teško isprobati ih i pisati o njima. Naravno, bilo je i ponuda za proizvode koje se ne uklapaju u moj profil, odnosno ne koristim ih i ne podržavam pa sam to morala odbiti.

Koji su po Vama najveći problemi s kojima se susrećete u branši?

Često se moji recepti i fotografije pojave na "čudnim" mjestima bez ičijeg pitanja. Otvorena sam za suradnju i dogovor pa me ovo uvijek iznenadi. Smatram to običnom krađom za koju mi blogeri imamo sve manje strpljenja.

Kako vidite ovaj posao u budućnosti?

Imam puno planova vezanih uz blog, ali trenutačno jako malo vremena za realizaciju. Jednom će doći i vrijeme za to.

Koji Vam je najdraži post na blogu?

Definitivno fritule moje none, ovo je uvijek moj odgovor. Moja publika i ja tu smo jednoglasni. Iako je među starijim receptima na blogu, on je najpopularniji.

UKLJUČITE SE U GLASOVANJE ZA INFLUENCERA GODINE

Linker
25. travanj 2024 14:26