NETFLIX/PLANET/PROFIMEDIA
RECENZIJA

Pogledali smo "Malenog irvasa" - mračno i bizarno remek-djelo koje ne možete prestati gledati

Netflixova sedmodijelna serija nastala prema istoimenoj predstavi i stvarnim događajima iz života komičara Richarda Gadda uvodi nas u svijet uhoda, seksualnog nasilja i želje za priznanjem.

Netflixova sedmodijelna serija nastala prema istoimenoj predstavi i stvarnim događajima iz života komičara Richarda Gadda uvodi nas u svijet uhoda, seksualnog nasilja i želje za priznanjem.

Iako se tijekom uvodne špice čini da je Netflixova serija "Maleni irvas" (Baby Reindeer) komedija, to je žanrovski daleko od istine. U prvoj epizodi gledamo Donnyja Dunna (igra ga Richard Gadd, koji je i autor serije) koji ulazi u policijsku postaju i nezainteresiranom djelatniku prijavljuje da ga uhodi žena - upoznao ju je u pubu gdje radi, a ona ga prati i šalje mu na stotine mailova dnevno.

"Jesu li te poruke prijeteće?", upita ga policajac o mailovima koje dobija.

"Jesu. Napisala mi je da je upravo pojela jaje", odgovara Donny, držeći svoj mobitel kako bi mu pokazao što piše.

"Ne bih rekao da je ova poruka prijeteća", zaključuje policijski službenik.

Možda izgleda komično, ali, vjerujte, nije. Smiješni dijelovi maskiraju nešto mnogo mračnije i opasnije što ključa ispod površine. Snimljena prema istoimenoj monodrami, Gaddova serija je nastala prema njegovom životu. Glavnog protagonista upoznajemo dok radi u londonskom pubu i neuspješno se probija u svijetu stand upa. Donnyjev privatni život je kompliciraniji od onog profesionalnog.

image

Jessica Gunning maestralno je odigrala stalkericu Marthu

NETFLIX/COURTESY EVERETT COLLECTION

Živi s majkom svoje bivše cure i izlazi s transrodnom ženom Teri (Nava Mau), što pokušava sakriti jer ga zbunjuje vlastita seksualnost. Da bi stvar bila gora, Donny u pubu počasti čajem nepoznatu ženu Marthu (Jessica Gunning), koja uskoro postane njegova najveća noćna mora. "Imam osjećaj da bi me mogao stajati glave", prošapće Martha na kraju prve epizode. Njezini komentari, poput onog da bi "rado ušla u njega" bi bio zabavan, da nije toliko bizaran. Gaddova serija istovremeno je urnebesna, napeta i uznemirujuća. Teško ju je kategorizirati. Kroz svih sedam epizoda provlači se nelagoda koju osjećamo. Iskustvo gledanja je bolno iz različitih razloga. Njegovi stand up nastupi su upravo onakvi kakve biste očekivali od komičara koji se probija: krajnje bizarno za gledati. Publika je uglavnom nijema na njegove šale, a jedino tko se oglašava je sama Martha gdje verbalne razmjene s Donnyjem - koje, kao i scenarij u cjelini, djeluju realistično. Marthin lik je odlično napisan, a Gunning ga je briljantno odglumila, pa je teško skrenuti pogled s nje. U nekim trenucima podsjeća na Kathy Bates u filmu "Misery", s izljevima bijesa i nasilja koji vam tjeraju strah u kosti.

image

Jessica Gunning i Richard Gadd na premijeri Netflixove serije ‘Maleni irvas‘

KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Glumac Richard Gadd autor je serije koja je nastala prema njegovoj monodrami iz 2019.

NETFLIX/COURTESY EVERETT COLLECTION

Martha je ustvari čudan i tragičan lik zbog čega suosjećamo s njom, baš kao što to čini i glavni lik Donny. To se vidi u sceni gdje je Donny, pokušavajući dokučiti tko je Martha zapravo, prati do njezina neurednog jednosobnog stana i promatra je kroz prozor. Naravno, slučajno zapne za neki predmet i ona ga ugleda prije nego što uspije pobjeći, a kad dođe doma vidi da mu je poslala mail prepun pravopisnih pogrešaka. Kad god Donny pokuša nešto poduzeti, to mu se obije o glavu. Ali priča s Marthom, koliko god bila zabrinjavajuća za gledanje, samo je jedna u nizu uznemirujućih aspekata serije. Donnyjeva interakcija sa svojom stalkericom i način na koji doživljava sebe rezultat je traumatičnog iskustva koje mu se desilo u prošlosti, a ispričan je u jednoj od epizoda. Veoma je mučno gledati epizodu koja podsjeća ne briljantnu seriju britanske glumice i redateljice Michaele Coel "Mogu te uništiti", ali više služi da otkrije Dunnovo psihološko stanje. Gadd, temeljeći priču na vlastitim iskustvima, izvrsno je odigrao svoj lik. Teško je pronaći zamjerku "Malenom irvasu".

Gluma je briljantna u svim aspektima, Gaddovo pisanje je izvrsno, a jedina stvar koja bi neke ljude mogla odbiti je - mračna tema. Serija je sirova i iskrena, a likovi ne donose uvijek odluke koje mi priželjkujemo. Postoje trenuci koji će vam ostati u sjećanju: neobične vinjete, nešto stvarnog horora i nekoliko sekvenci koje su dovoljno snažne da vas ostave bez teksta. Scena u posljednjoj epizodi koja se odvija na stand up pozornici, iskreni je monolog koji nikoga nećže ostaviti ravnodušnim. Ovo nije vrsta serije koja daje konkretan rasplet. Zbrkana je i provokativna, i baš poput sna kojeg je teško zaboraviti, razmišljat ćete o njoj još neko vrijeme.

Linker
26. travanj 2024 14:49