Petar Boban
FOTOGRAFSKI NATJEČAJ

Četvero fotografa iz Hrvatske među najboljima na prestižnom svjetskom natjecanju

Prestižno svjetsko fotografsko natjecanje Sony World Photography Awards ove se godine održava jubilarni deseti put, a u finalu je čak četvero hrvatskih fotografa.

Prestižno svjetsko fotografsko natjecanje Sony World Photography Awards ove se godine održava jubilarni deseti put, a u finalu je čak četvero hrvatskih fotografa.

Fotografije "Kovitlanje" Petra Sabola i "Ožiljci života" Nikole Franjića, ušle su u selekciju top 50 prijava otvorene kategorije natjecanja Sony World Photography Awards, pri čemu je Sabol plasiran u kategoriji divlje prirode, a Franjić u kategoriji najboljih portreta. Također, u selekciju top 50 plasmana na ovom prestižnom natjecanju ušle su i fotografije Petra Bobana (u kategoriji fotografija dokumentarne fotografije) i Roberta Marića (u kategoriji Enhanced).

Petar Sabol

"Već treću godinu bilježim uspjeh na Sony World Photography Awards, jednom od najvećih fotografskih natjecanja te mi je iz tog razloga posebno zadovoljstvo biti plasiran među 50 najboljih fotografa, s višestruko nagrađivanom serijom ptice vodomara ribara koju sam radio unazad nekoliko godina", rekao je Petar Sabol ovom prilikom. Sabol je svojom fotografijom "Vodomar u akciji" osvojio prvo mjesto u kategoriji najboljeg hrvatskog fotografa na prošlogodišnjem natjecanju Sony World Photography Awards.

Nikola Franjić

Pokretač natjecanja, Svjetska organizacija za fotografiju, ove godine bilježi jubilarnih deset godina najvećeg natjecanja u području fotografije na svijetu, kao i desetljeće suradnje s glavnim partnerom, tvrtkom Sony. Na ovogodišnjem izdanju natjecanja sudjeluju 183 zemlje sa 227.596 prijava raznih stilova, tema i žanrova, dok su fotografije iz čak 49 zemalja ušle u uži izbor.

Robert Marić

Imena pobjednika u otvorenoj i nacionalnoj kategoriji bit će poznata 28. ožujka, dok će 20. travnja na svečanoj ceremoniji u Londonu biti proglašeni najbolji radovi iz profesionalne kategorije, kao i Fotografi godine u otvorenoj kategoriji, kategoriji za mlade i kategoriji za studente fotografije. Nagrađene i fotografije iz užeg izbora bit će prikazane u londonskoj galeriji Somerset House od 21. travnja do 7. svibnja, nakon čega će započeti svjetska turneja izložbe.

Linker
20. lipanj 2024 04:03