PRESS
Kabaret&muzej

Olfaktorni kaleidoskop: Pogledajte izložbu koju je Chanel darovao Parizu

U francuskoj prijestolnici otvorena je izložba posvećena kultnim mirisima jedne od najstarijih, najvećih i najcijenjenijih parfemskih kuća na svijetu.

U francuskoj prijestolnici otvorena je izložba posvećena kultnim mirisima jedne od najstarijih, najvećih i najcijenjenijih parfemskih kuća na svijetu.

Slavni francuski brend Chanel Parizu je za Božić darovao - izložbu. “Le Grand Numéro de Chanel” otvorena u Grand Palais Éphémère posvećena je svim mirisnim kreacijama koje su pod njegovim okriljem stvorene od 1921. do danas, a otvorenju je prisustvovala i britanska glumica Keira Knightley, koja je zaštitno lice za miris Coco Mademoiselle.

image

Izložba je postavljena u Grand Palais Éphémère

PRESS

Kustos izložbe Thomas du Pré de Saint Maur izložbu je opisao kao “olfaktorni kaleidoskop” jer se u muzejskom prostoru izmjenjuju umjetničke instalacije, mirisi, arhivski izlošci uz lekcije iz povijesti i glazba, a prvi posjetitelji opisali su je kao spoj kabaret showa i muzeja.

image

Svaka soba izgleda poput blagdanskog izloga

PRESS

“Inspiraciju sam pronašao u sjećanjima iz djetinjstva. U Londonu se prije Božića obavezno išlo gledati bajkovito uređene izloge robnih kuća Harrods i Harvey Nichols, a u Parizu Galeries Lafayette. Želio sam izložbom rekreirati osjećaj koji imate kao dijete ispred božićnog izloga - očaranosti i ushita”, rekao je Thomas du Pré de Saint Maur.

image

U svakoj od soba predstavljeni su Chanelovi kultni mirisi

PRESS
image
PRESS
image
UGO VANNIER

U skladu s tim svaka soba nalikuje raskošnom tematskom izlogu: u onom posvećenom najstarijem Chanel parfemu, N°5, nalaze se dosad neviđena djela Andyja Warhola (koji je “peticu” uvrstio među svoje ikone 20. stoljeća) te interaktivna situacija gdje posjetitelj preuzima ulogu parfumera Ernesta Bauxa koji je 1921. kreirao taj miris, dok se u sobi posvećenoj “ekskluzivcima” posjetiteljima nudi mirisna verzija Rorschachovog testa (psihološki test koji se koristi za ispitivanje osobnosti i emocionalnog stanja) - jer svaki od 19 parfema iz kolekcije Les Exclusifs de Chanel izaziva neku emociju.

image

Otvorenju izložbe prisustvovala je i glumica Keira Knightley

VIRGILE GUINARD

Izložba je otvorena do 9. siječnja 2023., a dobra je vijest da je ulaz, uz prethodnu rezervaciju, besplatan.

Linker
10. svibanj 2024 04:20