Promo
Remek-djelo fotografije, kostima...

Pet razloga zašto morate (ponovno) pogledati film 'Doktor Živago'

Donosimo vam razloge zašto biste trebali, ako još niste, ali i ako jeste, pogledati kultni film

Donosimo vam razloge zašto biste trebali, ako još niste, ali i ako jeste, pogledati kultni film

Kino Kinoteka u petak, 10. studenoga s početkom u 20 sati na veliko platno donosi američko-britansku dramu Doktor Živago iz 1965. s Omarom Sharifom, Julie Christie i Geraldine Chaplin. Riječ je o raskošnoj ekranizaciji istoimenog romana Borisa Pasternaka, o liječniku pjesničke duše i njegovom turbulentnom životu natopljenom ljubavnim i političkim prevratima. Komercijalno najuspješniji Leanov film s impresivnim kadrovima koji naglašavaju emocionalna stanja protagonista, očaravajućim kostimima s potpisom Phyllis Dalton i poznatim soundtrackom koji potpisuje legendarni Maurice Jarre, nagrađen je s čak 5 Oscara, a Freddieju Youngu je pripao onaj u kategoriji fotografije.

1. Spektakularna fotografija Freddija Younga

Dočarati snolike ruske krajolike prekrivene snijegom nije bio nimalo lak posao, prvenstveno jer su snimani tijekom ljeta u Španjolskoj. Za impresivne vizuale filma Doktor Živago pobrinuo se Freddie Young, jedan od najvećih direktora fotografije svih vremena i prvo oko britanske kinematografije čiji je impozantni opus okrunjen čak trima Oscarima za fotografiju – uz spomenuti naslov, nagrađen je i za filmove Lawrence od Arabije i Ryanova kći.

Promo
Freddie Young

Promo

Promo

2. Legendarna kostimografija s potpisom velike Phyllis Dalton

Raskošne kostime ljubavnih rivaliki Lare (Julie Christie) i Tonye (Geraldine Chaplin) potpisuje jedna od najvećih legendi filmske kostimografije Phyllis Dalton, koja je radila na nizu proslavljenih klasika (Lawrence od Arabije, Doktor Živago, Oliver, Henrik 5), dvostruka dobitnica nagrade Oscar u kategoriji kostima, BAFTA-e i Emmyja. Likovi Živaga i Lare za potrebe film imali su oko 90 odjevnih kombinacija, a procjenjeno je da je sektor kostima iskoristio gotovo kilometar tkanine, oko milijun gumba i 7 tisuća sigurnosnih pribadača. Zanimljivo je da je Julie Christie mrzila slavnu crvenu haljinu koju je odbijala isprobati sve do početka snimanja.

Promo

/ Promo

Promo

Promo

3. Glazba poznatog francuskog kompozitora Mauricea Jarrea

Za originalnu glazbu filma i soundtrack koji uključuje slavnu Larinu temu bio je zadužen legendarni francuski kompozitor Maurice Jarre, koji je za Doktora Živaga nagrađen Oscarom u kategoriji originalne glazbe. Jarre je bio jedan od najvećih kompozitora 20. stoljeća i jedan od najtraženijih kompozitora filmske glazbe, a najplodniju suradnju ostvario je upravo s Davidom Leanom. Odmah nakon izlaska filma soundtrack Doktora Živaga prodan je u 600 000 kopija.

4. Slavni predložak roman ruskog pisaca Borisa Pasternaka

Nije samo film slavan, slavan je i predložak na temelju kojeg je snimljen. Riječ je o romanu ruskog pisca Borisa Pasternaka. Radnja romana smještena je u Rusiju između 1905. i 1923. Zahvaljujući slobodnijem tumačenju značaja Oktobarske revolucije roman je bio zabranjen u SSSR-u te je prvo izdanje doživio u Milanu 1957., nakon što je prokrijumčaren u Italiju. Godinu dana nakon objave Pasternak je osvojio Nobelovu nagradu za književnost što je izazvalo bijes sovjetskih vlasti.

Promo

5. Ljubavna priča za sva vremena

Zadnje no ne i najmanje važno - film donosi ljubavnu priču za sva vremena. Kritičari ovo remek djelo režije, fotografije, scenografije, kostimografije i glazbe isprva nisu baš dobro prihvatili nazivavši ga krajnje pojednostavljenim razgledničkim prikazom revolucije. Publici se, s druge strane, isprva dopao. Tako se rodila jedna od najljepših osobnih i ljubavnih priča svih vremena, priča koja nas podsjeća da na sceni povijesti mora postojati mjesta za osobne narative.

Promo

Promo

Linker
22. svibanj 2024 08:13