Peti Kupe

 PETAR SANTINI
velika proslava

Peti Kupe slavi prvi rođendan uz britansku legendu Grega Wilsona

Proslavi će prethoditi i prava veselica koju priprema bend Kwaaka Afrobeat. Ovog utorka virtuoznu svirku donosi i orguljaški trio 4in3.

Proslavi će prethoditi i prava veselica koju priprema bend Kwaaka Afrobeat. Ovog utorka virtuoznu svirku donosi i orguljaški trio 4in3.

Godina dana brzo je prošla, a Peti Kupe se za to vrijeme etablirao kao nezaobilazna točka noćnog života i kulture u Zagrebu. U subotu, 25. ožujka klub u Trnjanskoj 5 priprema veliku proslavu uz britansku DJ legendu Grega Wilsona te domaćine Iliju Rudmana i Antonija Zuzu.

Odličan izbor za uvertiru dan ranije je koncert sastava Kwaaka Afrobeat, poznatog po ludoj atmosferi i nesputanom slavlju afričkih ritmova.Sadržajan ovotjedni program zaokružuje već ovog utorka sedmo izdanje dobro prihvaćenog Locco Motion Sessiona uz sastav 4in3.

1st Anniversary x Discoton w/ Greg Wilson, 25. 3.

Prvi rođendan Petog Kupea pravo je vrijeme i za lansiranje nove večeri Discoton kojom će na svoje doći ljubitelji disco zvuka i sličnih žanrova. Za ovu svečanu prigodu u klub se vraća Greg Wilson, koji je bio i prvi inozemni gost nakon otvaranja.

Ovaj legendarni DJ, aktivan već 47 godina, smatra se pionirom miksanja u Velikoj Britaniji te ocem electro-funk zvuka. Znameniti klub Hacienda u Manchesteru angažirao je Wilsona još 1983. kao prvog specijalista za plesnu glazbu, a bio je i prvi DJ koji je miksao uživo na britanskoj televiziji.

image

Greg Wilson

PRESS

Njegov Essential Mix za BBC Radio 1 iz 1999. ima mitski status jednog od najuspjelijih izdanja te dugogodišnje serije mikseva. Greg Wilson nosi i titulu jednog od najboljih remixera svih vremena, a njegov pečat dobila su brojna izdanja velikih izvođača kao što su Grace Jones, The XX, Groove Armada, Bryan Ferry, Talking Heads i Missy Elliot, ali i našeg Ilije Rudmana. Upravo IIija Rudman, kao i Antonio Zuza, će uz Wilsona ponoviti sjajnu atmosferu kakvu smo doživjeli prije godinu dana. Ilija i Antonio planiraju uskoro i nova gostovanja uglednih imena ovog žanra, no prije svega uživat ćemo u velikoj proslavi prvog rođendana.

Kwaaka Afrobeat, 24. 3.

Prvi hrvatski afrobeat sastav poziva vas u Peti Kupe na večer plesa i pozitivne energije. Kwaaka Afrobeat vodi kroz svijet afričkih ritmova u izvedbi čak 17 glazbenika s domaće scene. U njihovom repertoaru su pjesme poznatih afrobeat izvođača poput Fele Kutija, Tonyja Allena, Fatoumate Diawarre, Seana Kutija i mnogih drugih!

image

Kwaaka Afrobeat

PRESS

Bend je 2020. godine okupio čak dvadesetak uglednih domaćih glazbeniika s idejom spajanja izvorne afričke glazbe i raznih world music utjecaja u energični i plesni performans. Nakon prve zajedničke izvedbe u sklopu Felebrationa 2020. bend nastavlja s odlično popraćenim koncertima po zagrebačkim klubovima, a ovog petka napravit će pravu veselicu uoči proslave prvog rođendana kluba.

Prije i poslije koncerta glazbu puštaju poznati domaći world/afrobeat/funk selektori D-Gree i Hvala Sven!

Locco Motion Session, 21. 3.

Sve je počelo 2011. godine okupljanjem trija nastalog nakon kasnonoćnih razgovora gitarista Davora Doležala i bubnjara Borka Rupene kada su čuli za američkog jazz orguljaša Joa Kaplowitza koji je tada doselio u Hrvatsku. Bilo je sasvim prirodno orguljaški trio nazvati 4in3 jer je zapravo jedna osoba iza orgulja koja svira "dva" instrumenta (bass dionice/linije lijevom rukom i solo dionice desnom rukom).

image

Locco Motion Session

PRESS

Ovaj je trio svirao dvije godine odražavajući i njegujući tradiciju orguljaških trija i velikih majstora kao što su Jimmy Smith, Richard "Groove" Holmes, Wes Montgomery, Grant Green, Lonnie Liston Smith, Don Patterson, Larry Young, George Benson, Elvin Jones i Jack McDuff. Ova tradicija i zvuk sežu do 1950-ih, a trio je svirao mnoge pjesme koje su napisali gore spomenuti majstori. Zvuk, energija i stilski pristup već je definiran instrumentacijom, ali opća ideja bila je oživjeti blues, jazz, soul i funk žanr u Zagrebu.

U Petom Kupeu trio će se ovog utorka prisjetiti njihovog prvotnog perioda i izvodit će neke od najoriginalnijih komada s organ trio repertoara.

Ulaznice za sva događanja u Petom Kupeu dostupne su online: www.entrio.hr/venue/zagreb/peti-kupe

Linker
18. srpanj 2024 12:15