SOPHIE CARLES
Tjedan plesa

Počinje 40. Tjedan suvremenog plesa, a otvara ga predstava s očaravajućim plesačima iz Afrike

Josef Nadj je koreograf predstave OMMA za koju je angažirao plesače iz nekoliko afričkih zemalja koji će samo uz glazbu i svjetlo pokazati iskonski ples prirođen svakom ljudskom biću.

Josef Nadj je koreograf predstave OMMA za koju je angažirao plesače iz nekoliko afričkih zemalja koji će samo uz glazbu i svjetlo pokazati iskonski ples prirođen svakom ljudskom biću.

Od ponedjeljka, 12. lipnja do petka, 16. lipnja, održava se jubilarni 40. Tjedan suvremenog plesa. Riječ je o međunarodnom festivalu suvremenog plesa i pokreta s najduljom tradicijom u Europi te jednom od najvećih festivala u regiji. Tijekom četiri desetljeća postojanja, festival je predstavio preko tisuću svjetski afirmiranih autora, a također sustavno prezentira i producira radove hrvatskih plesnih umjetnika. Zanimljivi program festivala u zagrebačkom ZKM-u otvorit će predstava OMMA međunarodno priznatog koreografa Josefa Nadja, koja na pozornicu dovodi fantastične plesače iz afričkih država - Malija, Senegala, Obale Slonove Kosti, Burkine Faso, Conga-Brazzaville i Demokratske Republike Kongo s različitim umjetničkim iskustvima, kulturnim nasljeđem i osobnim pričama.

image

Predstava OMMA

SOPHIE CARLES

Predstava donosi poruku da se ples rađa istovremeno s ljudskošću. Dah, glas, tišina te očaravajući jazz ritmovi tvore mističnu atmosferu predstave, vodeći publiku kroz putovanje otkrivanja, kroz iskonsko iskustvo kao što je i priroda samog plesa - samo tijela osmero plesača, zvuk i svjetlo.

Povodom predstave kratko smo porazgovarali s Josefom Nadjem, plesačem i koreografom porijeklom iz Vojvodine koji već godinama karijeru ostvaruje u Francuskoj, a predstave su mu izvođene u više od pedeset zemalja diljem svijeta.

Čini se da je OMMA novi put u vašem kreativnom procesu, kako ste odabrali plesače za predstavu?

Od početka sam želio raditi s osam plesača iz Crne Afrike. Tako smo organizirali audicije u Parizu u Maison de Culture u Bobignyju i u Centre National de la Danse. Nisam imao neka posebna očekivanja, već sam birao na temelju onoga što sam vidio na audicijama.

Na što biste po vama publika trebala posebno usredotočiti?

Nemam ništa konkretno za preporučiti. Svaki pokret je bitan, a svaki plesač ima svoju posebnost i identitet. Cilj OMME bio je konstruirati materijal koji je istovremeno nov i star, dati mu oblik i oživjeti ga te izgraditi novu zajednicu kako bi svaki plesač mogao razviti svoj vlastiti jezik.

Koji je vaš sljedeći projekt?

Trenutno radimo na sljedećoj skladbi, "Quand la lune se lève" ("Kad mjesec izađe"), ista ekipa i istih osam izvođača. Ideja je predložiti diptih OMMA.

image

Predstava Set of Sets

MAUVEGO

Festivalski program nastavlja se predstavom ‘‘Agenda‘‘ koreografa Simonea Aughterlony i Saše Božića uz sudjelovanje plesača iz Hrvatske, Njemačke, Belgijke i Švicarske.

Publika će imati priliku vidjeti i portugalski dvojac Mariu Campos i Guyja Nadera koji dolazi sa svojom nagrađivanom predstavom ‘‘Set of Sets‘‘, a na festivalu će se premijerno prikazati i predstava ‘‘Bjeguni‘‘ koreografa Staše Zurovca, uz proslavljeni Balanescu Kvartet - ansambl sastavljen od hrvatskih i inozemnih plesača 15. lipnja u ZeKaeM-u.

Djelo je inspirirano romanom poljske nobelovke Olge Tokarczuk koja je napisala Bjegune kao posvetu putovanju i bijegu, potrazi za smislom i besciljnom lutanju.

Festival nastavlja promovirati inkluzivnu praksu u plesu, te i se i ove godine ostvaruje suradnja s riječkim Festivalom Inkluzivne Scene. Umjetnik Wonyoung Kim iz Južne Koreje nastupit će s predstavom ‘‘Becoming- Dancer‘‘ u Zagrebu i u Rijeci. Predstava, rađena u suradnji s plesačem i redateljem Kisubom Choijem (Projekt YYIN), pobudila je pažnju svjetskih promotora na najvećem svjetskom plesnom festivalu Tanzmesse 2022. u Dusseldorfu.

Omar Rajeh, libanonski umjetnik koji djeluje u Francuskoj dolazi s predstavom ‘‘Dance in not for US‘‘ i prvi se put predstavlja hrvatskoj javnosti.

Festivalski program završava slovenskom predstavom ‘‘Sinsonte‘‘ kojom plesačica Urška Centa, zajedno s koreografom i predstavnikom moderne flamenco avangarde Marcom de Anom, nastavlja svoj rad na projektu Historias de Pájaros (Priče o pticama), premijerno izveden prošle godine u Cankarjevom Domu u koprodukciji s organizacijom Flota Ljubljana.

Linker
15. svibanj 2024 00:01