Tako lako

Ah, taj hladnjak! Šest trikova kojima ćete mrsku aktivnost čišćenja pretvoriti u rutinu

Hladnjak i zamrzivač trebaju biti mirisni i čisti, a uz malo truda i obraćanje pozornosti na detalje poput čišćenja zavojnica od prašine i utora od nakupljene hrane, ni to nije nedostižno. Evo kako!

Odlazak na toliko željeno, iščekivano ljetovanje i čišćenje hladnjaka neraskidiv su "par". Jedno ne ide bez drugoga, poput jinga i janga u kućnom ambijentu. Datum određen za odleđivanje zamrzivača i čišćenje kultnog kućanskog aparata zaokružen je crvenim u našoj mentalnoj mapi kao da je riječ o danu D u Normandiji, a ne o rutinskoj radnji kojom ćemo spriječiti da nam omiljene zalogaje napadnu bakterije, a stijenke hladnjaka poprime neugodan miris. U redu, nitko nije savršen. Znamo da se i to mora. Nema smisla čekati da se zamrzivač u tolikoj mjeri napuni ledom da prijeti spontanim otvaranjem vratašaca i to po najnovijim cijenama električne energije. Donosimo šest trikova kako mrsku aktivnost pretvoriti, možda ne u zabavu, ali barem u posao koji ne mora trajati dugo i čiji će vas rezultat oduševiti.

image

Umjesto za agresivnim sredstavima za čišćenje posegnite za sodom bikarbonom, alkoholnim octom i limunovim sokom

DEPOSITPHOTOS

Najprije se riješite viška iz hladnjaka. Izdvojite sve staklenke s hranom čiji je rok istekao, očistite ih, pripremite za recikliranje i oslobodite prostor za svježe namirnice. Ispražnjen hladnjak treba isključiti i oprezno pomaknuti na poziciju s koje ćete moći očistiti zavojnice od prašine. Dobro ste pročitali: zavojnice sa stražnje strane aparata. Kad su čiste, hladnjak učinkovitije hladi. S druge strane, prljave zavojnice povećaju troškove električne energije i hladnjak će se brže trošiti. Kad je to obavljeno, vrijeme je za čišćenje stijenki hladnjaka: najbolje je koristiti jeftinu i učinkovitu mješavina sode bikarbone i vode (po želji dodajte i malo alkoholnog octa ili limunov sok) ili blagi deterdžent za ručno pranje suđa.

Treći korak je najteži: čišćenje utora u koje umećemo plastične police - koje smo izvadili, očistili i osušili. Najbolje je to obaviti uz pomoć četkice za zube ili čistog, drvenog, štapića za ražnjiće omotanog pamučnom krpom za čišćenje. Ne zaboravite na vrata hladnjaka te na gumu na vratima. Kad je čista, čvršće prianja i bolje hladi.

image

Za lakše odleđivanje hladnjaka ne koristite oštre predmete, već se poslužite dobrim starim trikom s vrućom vodom

DEPOSITPHOTOS

Ima li vaš hladnjak ledomat ili posudu za vodu, ne zaboravite ga očistiti od kamenca, ali tako da ga najprije izvadite iz hladnjaka. Vratite posudu na mjesto kad se osuši. Mijenjajte filtere za vodu svakih pola godine (koristite originalne kod ovlaštenog servisera kako bi spriječiti komplikacije), zbog nakupljanja kamenca.

Čitajte i: Top 5 trikova za čišćenje kućanstva pomoću limuna

Sezona svježeg voća sa sobom donosi popratnu nevolju: voćne mušice. Protiv njih “pale” dvije stvari, prebrisati stijenke hladnjaka mješavinom vode i alkoholnog octa i na vrijeme ukloniti (ili još bolje - iskoristiti) svježe namirnice koje su se počele kvariti.

Najteže ostavljamo za kraj: nema li vaš zamrzivač opciju automatskog odmrzavanja, s prethodno ispražnjenih polica morat ćete sami ukloniti led. Nikako ne koristite noževe ni oštre predmete kojima možete oštetiti hladnjak. Tu pali stari trik: stavite na zaleđene police manje kuhinjske posude s kipućom vodom čije će isparavanje brzo odlijepiti led sa stijenki. Čišćenje hladnjaka preporučljivo je ponavljati svakih šest mjeseci. Ukratko, do Božića ste mirni.

Linker
19. travanj 2024 15:08