VEDRAN PETEH CROPIX
Sara Foršek Pažin

Izazovan svijet sustainability managera: Što sve uključuje održivost u poslovanju?

Iako mnogi misle da se održivost u poslovanju odnosi samo na brigu o okolišu, riječ je o mnogo široj temi koja uključuje i socijalnu komponentu, a kad je riječ o bankarskom sektoru, odgovornost je još šira, jer imamo mogućnost usmjeravanja investicijskih tokova prema održivim projektima i klijentima - piše Sara Foršek Pažin, voditeljica održivosti Raiffeisen banke u Hrvatskoj.

Iako mnogi misle da se održivost u poslovanju odnosi samo na brigu o okolišu, riječ je o mnogo široj temi koja uključuje i socijalnu komponentu, a kad je riječ o bankarskom sektoru, odgovornost je još šira, jer imamo mogućnost usmjeravanja investicijskih tokova prema održivim projektima i klijentima - piše Sara Foršek Pažin, voditeljica održivosti Raiffeisen banke u Hrvatskoj.

Pitanje koje najčešće čujem, pa čak i od kolega u banci je: A što to ustvari rade sustainability manageri? Neki kažu da su to kolege koje razvrstavaju otpad ili gase svjetlo po uredu. A što ako vam kažem da bez istinski održivog poslovanja, u idućih deset godina kompanije mogu ostati i bez klijenata i bez zaposlenika?

Sustainability manageri imaju važnu ulogu u zahtjevnoj tranziciji kompanija na održivost. I da, nekad podsjećaju kolege da gase svjetlo i paze gdje bacaju smeće, ali sve to ima veze s mnogo širom pričom. Održivost kompanija se ne odnosi samo na brigu o okolišu, već i na socijalnu komponentu, odnosno društvo te na održivo korporativno upravljanje. U bankarskom sektoru naša odgovornost je još šira, jer imamo mogućnost usmjeravanja investicijskih tokova prema održivim projektima i klijentima polako se odmičući od tzv. brown industrija. Primjerice, RBA grupacija više ne financira industrije povezane s ugljenom. Ovakvim poslovanjem potičemo i naše klijente na održivije poslovanje.

Koristim ovu priliku da sa svima podijelim informaciju da smo u RBA Hrvatska nedavno predstavili naš prvi samostalni Izvještaj o održivosti. Riječ je o sveobuhvatnom izvještaju u sklopu kojeg smo izvijestili o svim našim praksama iz područja održivosti, među ostalim o upravljačkim strukturama, upravljanju rizicima, poslovnim praksama i proizvodima, raspolaganju resursima te odnosu prema našim zaposlenicima i praksama odgovornog poslodavca. Pitanje održivosti u poslovanju jedan je od naših strateških ciljeva koji ćemo nastaviti graditi i u godinama koje su pred nama. Želimo da održivost bude filter kroz koji provlačimo svaku poslovnu i stratešku odluku. Zato se RBA strategija održivosti temelji na tri ključna područja. Nazvali smo ih odgovorni bankar, predani partner i angažirana organizacija. Područje odgovornog bankara bazira se na zaštiti podataka naših klijenata, adekvatnim procesima upravljanja rizicima i odgovornom financiranju. Održivim financijskim proizvodima i uslugama dodatno podupiremo klijente u njihovoj tranziciji prema održivijem poslovanju. To znači da energetsku učinkovitost nastojimo implementirati redizajnom i ugradnjom elemenata održivosti u same proizvode i usluge, a samo neki od njih su online otvaranje transakcijskih računa te online apliciranje, odobravanje i isplata kredita. Prije samo nekoliko godina ovo se činilo potpuno nemogućim, sjećate se? Svakako planiramo širiti ponudu naših održivih proizvoda kako bismo klijentima omogućili održivo poslovanje i način života. Prošle smo godine izdali održivu obveznicu ukupnog nominalnog iznosa izdanja 200 milijuna eura, s dospijećem 2026. Sredstva prikupljena izdanjem ove obveznice preusmjerit će se u financiranje zelenih i društvenih projekata iz sfere energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, zdravstva, edukacije, bazne infrastrukture i pristupačnog stanovanja. Time nastavljamo s jačanjem interne i eksterne održivosti te podupiranjem Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Drugo područje, predani partner, odnosi se na promicanje raznolikosti i uključivosti unutar naše organizacije. Ponosni smo što smo banka u kojoj 69 posto menadžmenta čine žene, a Uprava ima jednak broj žena i muškaraca. Nositelj smo Certifikata Poslodavac Partner od 2015. te ga svake godine uspješno obnavljamo. Također smo dobili Adria’s Best Employer Brand nagradu u 2021. za najbolje iskustvo zaposlenika u hibridnom načinu rada. Najbolje od svega - zadržat ćemo hibridni način rada do daljnjega jer on pridonosi većem zadovoljstvu i snažnijem osjećaju balansa privatnog i poslovnog života naših zaposlenika.

Naši zaposlenici i zajednička kultura su temelj RBA Grupe. Iznimno nam je važno djelovati održivo, ne samo u kontekstu prirodnih resursa ili okoliša već i u kontekstu upravljanja društvenim utjecajima, što uključuje našu radnu okolinu. Analize trendova pokazuju da više zaposlenika nego ikad prije razmišlja o promjeni posla. Fleksibilnost, smislen rad, mogućnosti razvoja, osobni odnosi s kolegama i savjesni menadžeri ključni su kriteriji pri odabiru posla i spremnosti dugoročnog ostanka u organizaciji.

Iako dosta naših kolega volontira u slobodno vrijeme, od ove smo godine i službeno uveli korporativno volontiranje. Za volontiranje naši zaposlenici mogu dobiti tri slobodna dana godišnje. Prema našoj strategiji održivosti, poželjna područja volontiranja su zaštita okoliša, pomoć djeci, ugroženim osobama i skupinama s invaliditetom te pomoć udrugama koje se bave zbrinjavanjem napuštenih životinja. Ove godine smo pokrenuli i wellbeing program BeeWell, novu platformu za potporu cjelokupnom zdravlju svih RBA zaposlenika. U sklopu programa nudimo našim kolegama različite interaktivne radionice i webinare, grupno vježbanje pod stručnim vodstvom fitness instruktorice te individualno psihološko savjetovanje. Kroz BeeWell učit ćemo o pravilnoj prehrani, prevenciji burnouta, emocionalnoj inteligenciji, partnerskim odnosima, perimenopauzi i menopauzi, promjenama koje donosi roditeljstvo…

U području angažirane organizacije radimo na zaštiti okoliša, prije svega kroz smanjenje ugljičnog otiska. Zadali smo si cilj smanjenja CO2 emisija za 30 posto do 2030. Dio smo programa CO2MPENSATING BY PLANTING, prvog i jedinstvenog programa u Hrvatskoj i regiji koji neutralizira ugljični otisak putem sadnje stabala. A sadimo ih i mi svake godine u sklopu akcije Boranka. U svakoj sezoni Boranke sudjeluje po 100 naših zaposlenika koji pošumljavaju opožarena područja. Usto, redovito provodimo interne edukacije i zelene inicijative s ciljem učinkovitog korištenja resursa poput vode, papira i struje te potičemo naše zaposlenike na održivije ponašanje na radnome mjestu i, naravno, kod kuće. Tu nam je od velike pomoći naš dragi partner THE GREEN HUB, s kojim provodimo interne edukacije pod nazivom Green Days in RBA.

Ne znam koliko vas koji čitate ovaj tekst zna da smo na krovu naše središnjice u Zagrebu ugradili solarne panele, čime potičemo odgovorno raspolaganje resursima i korištenje obnovljivih izvora energije. To je isto jedna od stvari na koje smo jako ponosni. I za kraj, moram spomenuti našu strategiju sponzorstava i donacija. Nastojimo održavati dugoročne odnose sa svojim partnerima, pa iste projekte sponzoriramo dugi niz godina. Riječ je o projektima zaštite okoliša, a uz već spomenutu Boranku i CO2MPENSATING BY PLANTING, redoviti smo sponzor Greencajt konferencije, najveće konferencije na temu održivosti u regiji te partner programa “Na sunčanoj strani”. Zajedno sa Zelenom energetskom zadrugom potičemo naše sugrađane na ugradnju solarnih panela i korištenje obnovljivih izvora energije.

Vjerujemo u smjer kojim idemo, a to potvrđuju i rezultati 2022. koji su ostvareni u uvjetima izraženih inflatornih pritisaka i pojačanih geopolitičkih napetosti. Trenutačno pripremamo sveobuhvatnu ESG strategiju, čime ćemo predstaviti naše ključne ciljeve u području održivosti u sljedećih pet godina. To je samo dio onoga čime se bavim kao Sustainability Manager u banci i na čemu radi naš odjel. Zaista je lijepo raditi u instituciji koja ima snažnu društvenu ulogu i mogućnost utjecaja na održivije tokove u ekonomiji. To je nešto što me u svakodnevnom poslu konstantno potiče da radim još bolje i fokusiranije, na dobrobit svih kolega i cijele naše šire zajednice.☐

Linker
29. travanj 2024 04:00