ZELENA ENERGIJA

U Ini radimo na stvaranju rješenja za održiviju budućnost

Kako se promjene oko nas ubrzavaju, tako se ubrzava i tranzicija ka zelenoj energiji, klimatski ciljevi i propisi postaju sve ambiciozniji, a važnost ESG tema raste za cijelo društvo - piše Una Radulović Zekić, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša u Ini.

Cijeli svoj radni vijek provela sam u Ini, jednoj od najvećih kompanija u Hrvatskoj, još od završetka studija za kemijsku inženjerku na Sveučilištu u Zagrebu. Počela sam kao procesna tehnologinja u sisačkoj rafineriji 2010., da bih pet godina poslije postala stručnjakinja za upravljanje procesnom sigurnošću. U međuvremenu sam završila i jednogodišnje usavršavanje za razvojnu inženjerku za ugljikovodičnu tehnologiju. Karijerni put odveo me u vode održivog razvoja, zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša, odnosno do današnje pozicije koju obnašam posljednjih godinu i pol dana rukovodeći timom od 80-ak predanih kolegica i kolega. U tih 13 godina i kompanija i ja prošli smo mnogo toga, mijenjali se i zajedno rasli. Danas s ponosom mogu reći da radim u jednoj od najboljih kompanija u Hrvatskoj pa i regiji. U Ina Grupi kontinuirano integriramo ekološke, društvene i ekonomske čimbenike u svakodnevno poslovanje s ciljem povećanja dugoročne vrijednosti za dionike te prepoznajemo, sprječavamo i izbjegavamo potencijalne negativne utjecaje na okoliš i zajednicu u kojoj poslujemo. Kako se promjene oko nas ubrzavaju, tako se ubrzava i tranzicija ka zelenoj energiji, klimatski ciljevi i propisi postaju sve ambiciozniji, a važnost ESG tema raste za cijelo društvo. Stoga smo definirali Ključne ciljeve i programe održivog razvoja 2021. - 2025. koji nam pomažu da ostvarimo razvojne ciljeve kojima se obvezujemo transformirati naše tradicionalno poslovanje temeljeno na fosilnim gorivima u održiviji poslovni model.

Smanjenje emisija CO₂ i energetska učinkovitost

Od brojnih projekata koje na ovim poljima provodimo istaknula bih EOR projekt koji u Ini razvijamo već gotovo desetljeće. Ina je jedna od rijetkih europskih energetskih kompanija koje primjenjuju EOR metodu za povećanje iscrpka ugljikovodika, pri čemu se u postojeća iscrpljena ležišta utiskuje CO₂ koji tamo ostaje trajno uskladišten. U naša plinska polja u posljednjih osam godina utisnuli smo više od 2,8 milijuna tona CO₂. Usporedbe radi, to je gotovo 30 posto ukupne godišnje emisije ugljičnog dioksida u prometu u Hrvatskoj. Isto tako, kontinuirano ulažemo u poboljšanje energetske učinkovitosti na svojim postrojenjima, čime dodatno doprinosimo smanjenju emisija i manjoj potrošnji energije.

Obnovljivi izvori energije

Kada govorimo o obnovljivim izvorima energije, Ina je usmjerena na traženje novih isplativih prilika kojima želi nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a povijesni uspjeh postigla je u svibnju ove godine. Puštanjem u probni rad solarne elektrane u Virju, Ina je prvi put u povijesti poslovanja postala komercijalni proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora. Slijedi je izgradnja solarne elektrane u Sisku, što spada u važan projekt transformacije industrijske lokacije u Sisku u Inin centar za obnovljive izvore energije. Potencijal naša kompanija vidi i u geotermalnoj energiji jer upravo je Ina otkrila sve do sada poznate geotermalne bušotine u Hrvatskoj. Ovih smo dana dobili dozvole za istraživanje geotermalnih potencijala na dva istražna područja pa ćemo vidjeti kamo će nas to odvesti. Također, kompanija intenzivno radi na definiranju tehničkog rješenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka za potrebe transportnog sektora, ali i potrebe same rafinerije.

Gospodarenje otpadom

Sukladno našoj politici gospodarenja otpadom i primjene koncepta 5R (odbaciti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, prenamijeniti i reciklirati), na svim Ininim poslovnim lokacijama odvojeno se prikupljaju staklena, metalna i plastična ambalaža, papir, karton i iskorišteni toneri. Na svim maloprodajnim mjestima odvojeno se sakupljaju: miješani komunalni otpad, papir i kartonska ambalaža, plastična ambalaža, zauljena ambalaža, otpadni akumulatori i baterije. Na lokacijama s Fresh Cornerom odvojeno se sakupljaju biootpad i otpadno jestivo ulje. Sakupljanje otpadnog jestivog ulja omogućeno je i za naše kupce i ostale građane na odabranih 29 Ininih maloprodajnih mjesta. Do rujna 2023. tako je prikupljeno više od 36 tona otpadnog jestivog ulja koje će umjesto u odvodima završiti kao korisna sirovina. Naime, ako se reciklira, ono se može koristiti za proizvodnju biogoriva, sapuna, deterdženta i sintetskih guma.

Transparentno izvještavanje

I za kraj istaknula bih da je Ina ove godine objavila deveto po redu integrirano godišnje izvješće koje daje prikaz stvaranja financijske i nefinancijske vrijednosti, procesa, rizika i rezultata koji obuhvaćaju financijsku godinu 2022. U izvješću možete pročitati o brojnim okolišnim, društvenim i ekonomskim pokazateljima te napretku naših najznačajnijih projekta, poput nadogradnje i modernizacije Rafinerije nafte Rijeka, solarnih elektrana na lokacijama Virje i Sisak, EOR projekta, ali i razvoju novih projekata koji predstavljaju naš korak prema ugljično neutralnom poslovanju. Iznimno sam ponosna na činjenicu da je Ina među vodećim kompanijama u Hrvatskoj i regiji kada je u pitanju transparentno izvještavanje javnosti, što je i više puta prepoznato u stručnoj javnosti kroz dodjeljivanje nagrade Green Frog za neka od naših prethodnih integriranih godišnjih izvještaja.

image
INA
Linker
05. ožujak 2024 12:08