MARTINA FRANIĆ Posude ručne izrade po cijeni od 85 do 270 kuna, PEPEL
 MARIJA GAŠPAROVIĆ
PRONAŠLE SMO NEKOLIKO PRIMJERA

Bezvremenski detalj za dom: Terakota se uklapa u svaki stil

Odlično se uklapa i u moderni i u boho stil te - kao materijal ili paleta boja - u interijeru uvijek djeluje bezvremenski.

Vrijeme utječe na mnogo toga, na raspoloženje i zdravlje, izbor hrane, pića i stila odijevanja pa i na - uređenje interijera. Ljeto upravo odmiče od svojeg vrhunca i boje kojima se želimo okružiti prelaze iz sunčanih, žarkožutih ili morskoplavih u smirenije tonove, poput terakote. A ona pokriva cijeli spektar boja - od svijetloružičastih do zagasitosmeđih - onih koje su idealan prijelaz prema jesenskim danima.

Ipak, terakota je ponajprije sinonim za predmete od pečene crvenkaste gline, koja se zbog dobrih izolacijskih svojstava tradicionalno koristila i za prekrivanje podova i krovova kuća u toplijim krajevima te ju stoga povezujemo s mediteranskom estetikom. Danas joj je uporaba znatno šira - prisutna je u dizajnu rasvjete, namještaja, posuđa te kao dekorativni element u interijeru.

Interijer stana La Odette u Barceloni osmišljen je u studiju Cru

FAINA DESIGN Stol Zatista

Upravo joj je tu ulogu namijenio glasoviti japanski arhitekt Kengo Kuma pri uređenju trgovine popularnog brenda obuće Camper. Smješten u jednoj od najpoznatijih ulica u Barceloni, cijeli je dućan obložen konkavnim keramičkim pločicama koje su zapravo police za izlaganje obuće, ali su zaslužne i za snažan vizualni identitet prostora.

Dućan u Barceloni uredio je japanski arhitekt Kengo Kuma, www.imagensubliminal.com

Arhitektonski studio Sanuki Daisuke je, primjerice, terakotom prekrio stambenu zgradu u Vijetnamu stvorivši tako ne samo efektnu prozračnu fasadu, nego i učinkovitu zaštitu od sunca.

Pročelje zgrade u Vijetnamu obloženo terakotom, projekt studija Sanuki Daisuke

Dizajner Simone Bonanni je pak za kuću Moooi kreirao kolekciju stolova Obon - iako minimalistički oblikovani, njegovi modeli zadržavaju karakteristični rustikalni šarm terakote. A upravo se zbog te osobine ona odlično uklapa i u moderni, i u boho stil uređenja.

Posuda od terakote 139 kn ZARA HOME

MARIJA GAŠPAROVIĆ
MARTINA FRANIĆ Posude ručne izrade po cijeni od 85 do 270 kuna, PEPEL

Budući da nije dominantna, može prekrivati cijele površine zidova ili podova, i nije čudno što je u arhitekturi prisutna već stoljećima jer terakota, kao materijal ili paleta boja, u interijeru uvijek djeluje bezvremenski.

Linker
23. travanj 2024 21:07