Kreativna zona

Blago iz vitrine: Unikatni ručno oslikani komadi koji će unijeti dah prošlosti u vaš dom

Keramičarka Valentina Šeb i u doslovnom i u prenesenom značenju ima zlatne ruke jer svoje unikatne šalice za čaj ili kavu ukrašava 24-karatnim zlatom.

Zahvaljujući Valentini Šeb (42) iz Svetog Ivana Zeline u ispijanju kave, jednom od omiljenih jutarnjih rituala, moguće je uživati iz pravih malih umjetničkih djela. Ona, naime, u sklopu branda Odeata već više od osam godina izrađuje funkcionalno posuđe za svakodnevnu upotrebu, vrlo prepoznatljivog stila, a po potrebi i - personalizirano.

Ova keramičarka i umjetnica s glinom je počela raditi još prije dva desetljeća iz čiste znatiželje. Tehniku izrade i proces proizvodnje naučila je na nekoliko tečajeva i privatnih poduka, a puno je, kaže, proizašlo i iz njezinog samostalnog istraživanja.

image
Keramika Odeata
ODEATA

- Dogodilo se to da sam sve više vremena provodila stvarajući razne predmete, eksperimentirala, istraživala, a ta me ustrajnost spontano dovela do osnivanja branda, koji danas broji više od deset tisuća pratitelja na društvenim mrežama - kaže Valentina i dodaje da proces izrade jedne šalice ili nekog drugog predmeta traje otprilike deset dana, a sve kreće s modeliranjem.

Čitajte i: Učimo vas kako izraditi kokedamu: Uz Anu Hrgovčić lako dođite do divnog ukrasa za svoj prostor

Pažljivo ukrašeno posuđe

- Nakon toga ide sušenje koje ovisi o veličini samog predmeta, a traje oko tjedan dana, kada ide prvo paljenje na oko tisuću stupnjeva u posebnim pećima za keramiku. Nakon desetak sati paljenja i 14 sati hlađenja predmet je spreman za nanošenje boje i glazure, inače moj najdraži dio procesa - govori Valentina, koja tada u potpunosti može izraziti svoju kreativnost.

image
ODEATA

Proces paljenja zatim se ponavlja još jednom nakon nanošenja boja i glazura, a na kraju, ovisno o dizajnu, Valentina na predmet nanosi 24-karatno zlato koje se tali pri 730 stupnjeva, što je proces od 15 sati.

- Najzahtjevniji dio je poštivati proces i biti strpljiv jer požurivanje i preskakanje procesa može završiti kobno za predmet - ističe Valentina, koja pri izradi najčešće koristi bijelu glinu, a sve oblikuje na kolu, u gipsanom kalupu ili modelira ručno.

- Svi su predmeti unikatni jer ih oslikavam ručno jarkim glinenim bojama guste teksture, kao i bojama za keramiku kojima dobivam specifičan vodeni efekt, po kojem sam već godinama prepoznatljiva - kaže Valentina, posebno ponosna što se uskoro iz male radionice seli u onu mnogo veću na periferiju grada, u prirodi i gustoj šumi, koja joj je oduvijek u radu bila i najveća inspiracija.

Linker
19. travanj 2024 03:02