Profimedia, Caters News
PRIMALJIVI OKUSIMA, ALI I IZGLEDOM

Dizajnerska čuda: Jesu li ovo najposebniji restorani na svijetu?

U vrijeme kad su objave i tagiranja na društvenim mrežama postali gotovo relevantan izvor informacija i ideja, pomalo se stječe dojam kako su i restorani ljepši i uređeniji no ikada prije. I dok je nekoć najvažnija bila hrana, a bili smo sasvim zadovoljni i s kariranim stolnjakom i osrednjom rasvjetom, danas se od ugostiteljskih objekata očekuju mala dizajnerska čuda. U nastavku donosimo nekoliko njih, rasprostranjenih po cijelome svijetu.

1. Ithaa, Maldivi

Za ljepotu ovog restorana dovoljno je što je lociran na Maldivima, no, dodajmo tome da se nalazi – ispod mora. Iskustvo uživanja u večeri dok iznad vas plivaju ribe, morski psi i ostala podvodna bića nekima možda zvuči zastrašujuće, no, ovaj restoran ima svoje obožavatelje, a rezervacije je potrebno ostvariti mnogo prije. Naime, ekskluzivnosti ovog objekta pridonosi i činjenica da ima samo 12 sjedećih mjesta za objedovanje.

2. The Jane, Antwerp, Belgija

Na drugom kraju svijeta nešto potpuno drugačije. Belgijski restoran koji je dizajnirao Piet Boon prvenstveno je vizualno, a tek onda gastronomsko iskustvo. Prostor je nekadašnja kapela vojne bolnice, a njegovoj ljepoti pridonose visoki stropovi, veliki prozori te fantastično osvjetljenje. Bez obzira na opisani vizualni dojam, ne brinite, ni menu vas neće razočarati – ovo mjesto ima dvije Michelinove zvjezdice.

3. Ammo, Hong Kong, Kina

S lusterima koji izgledaju poput spiralnih stubišta, bakrenih cijevi i zanimljive skulpture iza bara, ovaj nagrađivani restoran inspiriran je filmskim klasikom Alphaville iz 1965. godine. U nestvarnom interijeru možete uživati u, među ostalim, fantastičnim tjesteninama.

4. Sketch, London, Velika Britanija

Londonska “Skica” jedno je od omiljenih “instagramskih” mjesta. Nevjerojatno fotogenična, razigrana i kazališna, pozicionirala se na nezaobilazno europsko gastronomsko mjesto. Uz poseban interijer, ovaj londonski restoran na svojim porculanskim tanjurima nudi kulinarske kreacije poznatog francuskog kuhara Pierra Gagnairea.

5. Ali Barbour's Cave, Ukunda, Kenija

Objedovanje u podzemnoj špilji za koju se smatra da je stara više od 100.000 godina veliki je mamac za turiste. Prirodno okruženje savršeno se uklapa s pomno izabranim lusterima, a ni gastronomsko iskustvo nije zanemarivo. Pravilo kuhinje je upotreba isključivo sezonskih namirnica što rezultira jelovnikom s delicijama poput pršuta od kraljevske gusjenice s mangom ili, za klasičare - pržena pačja prsa u umaku od šljiva.

6. Grotta Palazzese, Puglia, Italija

Od mnogih smatran jednim od najromantičnijih restorana na svijetu, Grotta Palazzese zaista opravdava titulu. Doslovno uklesan u stijenu i preplavljen morskim valovima, ovaj restoran nudi ukusna jela u nevjerojatnom ambijentu, a atmosferi uvečer pridonosi živa glazba i ugodna topla rasvjeta uz koju ljetne noći na ovoj talijanskoj lokaciji postaju bajkovite.

7. Hueso, Guadalajara, México

Činjenica da je interijer ovog restorana ukrašen s 10.000 kostiju zvuči poprilično neugodno, no samo nekoliko trenutaka u ovom fantastičnom prostoru bit će dovoljno da zavolite ovu gastronomsku lokaciju smještenu u preuređenoj zgradi iz 1940-ih. Nije na odmet ni da su hrana i vino u Huesou izuzetni, baš poput prostora u kojem su služeni.

Linker
19. travanj 2024 19:33