Darko Mihalić
RETRO ŠTIH

I najmanji dnevni boravak može izgledati senzacionalno

Mali stanovi ili neki njegovi dijelovi kojima je najveći problem nedostatak kvadrata za svakoga su dizajnera veliki izazov. Možda čak i veći od adaptacije ili prenamjene prostora, koje zbog nekih tlocrtnih zadatosti znaju ograničiti dizajnerske intervencije. No, rješenje uvijek postoji, i to ono u kojem je kompromis sveden na najmanju moguću mjeru.

Dnevna zona – kuhinja, blagovanje i boravak u malom dvosobnom stanu čijeg uređenja se prihvatila dizajnerica Mirjana Mikulec prošla je temeljitu stilsku preobrazbu. Vlasnici nisu bili zadovoljni dosadašnjim izgledom ovoga prostora, ispunjenog glomaznim, tamnim namještajem te su ga željeli osvježiti. Dodatni problem je bio što se u prostoru trebalo naći rješenje za odlaganje stvari. Klasičan ormar nije dolazio u obzir zbog skučenosti, kao niti samo komoda s ladicama.

Darko Mihalić

Osim dodatnog mjesta za skladištenje, vlasnici su željeli da stanom ne dominira bijela. A obično je bijela prvo na što bi svi pomislili prilikom uređenja malih prostora. Usto je i u trendu. Stoga je dizajnerica u kolorističku igru, osim bijele, uključila u jednakoj mjeri i crnu i sivu, uz jake akcente zelene i prirodne boje drveta. Tamni tonovi ne trebaju prevladavati malim interijerima, ali ih ne treba posve ni izbjegavati. Oni prostoru, kao što se vidi na primjerima crne sofe i zavjesa te zelenih gornjih fronti kuhinje daju dubinu.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Jedan cijeli zid zauzima multifunkcionalni ugradbeni ormar, koji, da bi se postigla dinamika i dobile dodatne funkcije, ima otvorene dijelove, koji su poslužili kao police i tv komoda. Ladice i pretinci za stvari ostali su skriveni oku, što se preporučuje u malim sobama. Vlasnicima se svidjela ova moderna, minimalistička verzija nekadašnjih regala koji su zauzimali boravke prije 30-ak godina. Da bi se stvorila protuteža na drugoj većoj zidnoj površini i postigao volumen, stavljena je drvena štukatura tipična za nekadašnje građanske stanove, koja je poslužila i kao polica za slike i ostale detalje. Za blagovanje je odabran bijeli okrugli stol jer ovakav oblik je idealan za male prostore. Boja stola i stolaca poslužila je i da se vizualno razdijele boravak od kuhinje.

Darko Mihalić

Darko Mihalić

Linker
17. travanj 2024 16:24