Ljubav iz mora

Igračke s porukom: Duga Toys domaći su ekološki proizvod koji priča morsku priču malima i velikima

Ručno rađene igračke od isključivo prirodnih materijala u kratkom su vremenu osvojile obožavatelje igrački, ali i podmorja, njihova pokretačica mlađim generacijama želi poslati važnu poruku.

Sasvim posebne igračke koje je osmislila kreativka iz Hrvatske oduševile su brojne domaće i strane, velike i male. Ime im je Duga Toys, a rodile su se iz nostalgične ljubavi prema igračkama iz prošlosti, onim pojedinačno izrađenim s posebnom pažnjom i s namjerom da dugo traju.​ "Duga je izronila iz dubina velikog plavetnila. Kako ronim na dah, tako se svjesnost o morskim magičnim bićima povećavala. Shvatila sam kako su bitna, i kako ih ima sve manje", priča samozatajna kreativka Tanja Šošić (38) koja je svojim kreacijama osvojila brojne ljubitelje mora i igračaka.

image

Sve igračke Duga Toys šivane su ručno.

DURDICA KNEZEVIC

Originalne i ekološke igračke Tanja je osmislila jedne zime, jer ljeti radi kao slastičarka u svom restoranu u Brelima. Zato se zimi povuče na Biokovo gdje promatra prirodu, smišlja nove recepte, meditira, radi glinene tanjure, živi i uči. Kako obožava roniti na dah svjesna je ekoloških problema s morskim životinjama, zbog čega je organizirala edukacije i čišćenje podmorja.

No to je prekinula korona i tako 2019. dolazi do ideje za ovim posebnim igračkama. Sve je to pokrenula s prijateljicom Nadom Tadić, koja živi u Crnoj Gori.

image

Inspiracija su morske životinje.

DURDICA KNEZEVIC

Duga Toys su morske životinje - hobotnica, kit, morski konjic i kornjača - šivane ručno od prirodnih materijala i punjenja.

"Najviše koristimo sirovu svilu (buret svila), pamuk, kašmir,frotir, vuna i mješavine vuna i pamuka. Naše igračke imaju vanjski i unutarnji dio i po tome su posebne. Tako se vanjski dio može prati i na taj način igračka traje duže i vaše dijete ima čistu igračku", objašnjava Tanja i dodaje da je unutarnji dio od sirovog pamuka i punjenja silikonskih anti-alergenskih vlakana.

image

Koriste se isključivo prirodni materijali.

DURDICA KNEZEVIC

Čitajte i: Majstorice božićnog ugođaja: Njihovi ručno izrađeni ukrasi neodoljiv su detalj božićnom uređenju prostora

Osjećaj pravog prijateljia

Kaže kako im je najteže naći sirovu svilu, a gdje god su je kupovali ispraznili bi dućan. Za sada imaju četiri morske životinje, a posebnost im je da su jako velike.

image

Za sad imaju četiri morske životinje.

DURDICA KNEZEVIC

"Želja nam je bila da djeca imaju osjećaj pravog prijatelja, skoro njihovog uzrasta. Tako hobotnica sa svojim krakovima ima 130 centimetara, dok kornjača i kit sedamdesetak. Namijenjene su velikima i Malima (namjerno veliko M na Malima, a malo v na velikima). Kupuju ih majke za djecu, prijatelji, kume, sestre i tete za novorođenčad, za krštenja. A kupuju i veliki. Netko za ukrasiti dnevnu sobu, netko kao prijatelja, kao jastuk… (da, i tako se mogu koristiti). Čak smo imali arhitekta koji je uzeo našu hobu kao komad dizajna u uređenja, a i svi moreljupci raznih uzrasta", opisuje nam Tanja tko najviše kupuje ove igračke.

image

Tanja Šošić, pokretačica Duga Toysa.

DURDICA KNEZEVIC

Kaže da je potražnja za igračkama veća nego su ona i njena poslovna partnerica to ikada mogle zamisliti, a njihove Duga Toys nalaze se od Sjedinjenih Država, preko Irske, Slovačke i Češke do Hrvatske. "Najviše se ipak prodaju u Zagreb. Mora biti da su Zagrepčani ipak morski u duši. Najpopularniji je morski konjic", otkriva nam Tanja.

Čitajte i: Ovo je najljepša hrvatska tapeta: Josipa Maras upravo je osvojila jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu dizajna

Posebne poruke

A svaka igračka šije se ručno, no vrijeme izrade varira. "Recimo, hoba ima najviše dijelova - 68 - i kompleksna je zbog svojih krakova. Prvu hobotnicu smo krojili i šili čitavih osam sati. Sada nam malo manje treba. Za ostale nam treba manje", opisala je.

Ove posebne igračke mogu se naručiti putem njihovih društvenih mreža ili službene stranice. A osim prijatelja koje djeca mogu zagrliti, Tanja za njihove igračke ima još jednu posebnu namjenu. Pokretačice Duga Toys žele slaviti more i njegova divna stvorenja, u trenucima kada im zagađenje i klimatske promjene ozbiljno prijete.

image

Duga Toys obožavaju i mali i veliki.

DURDICA KNEZEVIC

"Naše igračke gledam kao poruke. Tako je i nastalo ime Duga. Kraj moje kuće raste perunika. Ona je bila simbol boginje Iride, a Irida je glasnica Božja. Kad bi Iridin ogrtač, raznobojan poput Duge, dotakao dno. Niknula bi perunika. Tako bi, glasnica Božja ostavila poruku na Zemlji. Neka naše igračke budu poruka budućim generacijama da su morska bića naši prijatelji, da bez mora ne možemo. Uostalom, tko ne bi htio zagrljaj hobotnice zamislite, ona grli s osam ruku! Koliko je to samo ljubavi", zaključila je Tanja.

image

Duga Toys

DURDICA KNEZEVIC
Linker
19. travanj 2024 23:27