STIL ŽIVOTA

Majstorice božićnog ugođaja: Njihovi ručno izrađeni ukrasi neodoljiv su detalj božićnom uređenju prostora

Kako se životni prostor - uz malo truda i puno mašte - već početkom Adventa može pretvoriti u idiličnu blagdansku scenografiju, otkrivaju kreativke koje same izrađuju ukrase za bor, stol i zidove.

Blagdanske pripreme Ane Delač Brebrić (35) traju već gotovo tri mjeseca. Diplomirana ekonomistica, koja je lani napustila posao u struci i pokrenula vlastiti brend detalja za dom, još je nosila ljetnu odjeću kad je počela plesti ukrase za bor, stol, zidove i prozore. Starinskom tehnikom vezanja čvorova Ana stvara sve zamislive božićne dekoracije - u obliku snježnih pahuljica, s motivom Djeda Božićnjaka, ukrase koji podsjećaju na jestive slatke štapiće...

- Pletem po cijele dane. Shvatila sam da moram krenuti rano želim li stići isporučiti sve narudžbe - govori Ana, čiji je dom u Donjem Dragonošcu svojevrsni showroom njenih retro kreacija izrađenih tehnikom makramea.

Objavljuje ih na Instagram profilu svog brenda Knots and Rainbows, a ondje joj se javljaju kupci, ali i svi oni koji žele naučiti izrađivati ukrase i funkcionalne detalje za dom. Ana, naime, dva puta tjedno drži radionice pletenja na dvije lokacije u Zagrebu, a dio njenih proizvoda može se kupiti i u cvjećarnici Đardin u zapadnom dijelu grada.

To što nas od Božića dijeli još gotovo mjesec dana Anu nije spriječilo da već ukrasi i jelku, što osobito veseli njenu uskoro trogodišnju kćer Ellie. Njezin suprug Domagoj Brebrić ima tvrtku za prodaju umjetnih borova pa nisu, poput mnogih, osuđeni na jurnjavu i kupovinu drvca u zadnji tren.

image

Simpatičan Djed Mraz.

PRIVATNA ARHIVA

Čitajte i: Pogledajte inovativne proizvode budućnosti iz kućne radinostizagrebačke produkt dizajnerice

- Na boru kombiniram svoje ukrase, ali svake godine kupim barem dva nova od kreativaca koji ih sami izrađuju - govori Ana, koja na taj način podržava ručni rad domaćih proizvođača. U njenom domu, kaže, sve je spremno za blagdane - još samo da zasniježi.


Ljupka božićna scenografija

Ako zavirite na Instagram profil Iwaiva Zagrepčanke Ive Šutić (35), s više od 37 tisuća pratitelja, pronaći ćete more ideja kako s malim budžetom osmisliti ljupku božićnu scenografiju. Diplomirana sociologinja koja se bavi odnosima s javnošću nakon radnog vremena osmišljava i izrađuje adventske kalendare od kartonskih kutija, ukrase za bor, peče kolače u obliku gingermana...

Na to je, kaže, najviše motivira troipolgodišnji sin Lenon, kojem želi ponuditi kreativne sadržaje i kad nije u vrtiću.

Svojim pratiteljima Iva daje i precizne upute za izradu maštovitih ukrasa, a sve nastoji napraviti od jeftinih i lako dostupnih materijala.

image

Blogerica na svojem Instagramu daje precizne upute za izradu ukrasa.

PRIVATNA ARHIVA

Čitajte i: Ovo je najljepša hrvatska tapeta: Josipa Maras upravo je osvojila jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu dizajna

- U mojim ladicama postoji niz stvari koje vam objektivno ne trebaju, ali ja ih uvijek nekako iskoristim - kaže Iva, koja je ove godine izradila adventski vijenac od starih ukrasa što joj ih je suprug Marko donio iz podruma. Božić uglavnom provode kod njenih roditelja pa kako ne bi propustili blagdanski ugođaj u vlastitom domu, uređuju ga i kite već u studenom, a do samog Božića to je pravi izlog ‘uradi sam’ detalja za koje je potrebno malo dobre volje i puno mašte.

image

Adventski kalendar Iva je izradila od kartonske kutije i ukrasnog papira, a vijenac od detalja pronađenih u podrumu.

PRIVATNA ARHIVA
Linker
18. travanj 2024 17:34